„Parallel: Povestiri în nuanțe de gri” de Monica Ramirez: pauza ta de suflet într-o zi asfixiantă

„Parallel: Povestiri în nuanțe de gri” de Monica Ramirez: pauza ta de suflet într-o zi asfixiantă

Redactor Andreea Baluteanu

În lumea noastră complicată, în care parcă fiecare clipă bate cu gong de deadline, iar ritmul se întețește cu fiecare secundă, lectura abia de se mai strecoară, sărmana, printre îndatoririle zilnice. Când să mai ai timp de o întâlnire cu cartea ta preferată, când ești zilnic asaltată de provocări, sarcini, treburi multe și mărunte?

În acest scop nobil au fost create povestirile: să dozeze emoție în elixiruri concentrate. Să se plieze iscusit pe programul tău și să îți servească drept pauză de suflet chiar și în cea mai asfixiantă zi. Fie că le deguști la umbra aurie a unui copac pictat de toamnă sau pe locul distanțat social din metrou, cert este că „Parallel: Povestiri în nuanțe de gri” de Monica Ramirez livrează, uneori, singura porție de lumină dintr-un an tot mai întunecat. Fie ea gri, după cum ne spune și autoarea.

Povestiri gri pentru zile negre: Parallel, răsfăț literar pentru zile aglomerate

Poate că ești o romantică incurabilă care visează să își întâlnească alesul inimii sau o feministă convinsă care știe că și fetele pot colinda mările în chip de pirați. Poate că te înfioară poveștile cu iz de SF sau adori intrigile iscusite din romanele cu agenți CIA. Ori cazi de bună voie în mrejele unei intrigi demne de film noir? Oricare ți-ar fi gusturile literare, magistrala Monica Ramirez este gata să îți ofere „doctoria” magică, capabilă să alunge umbre din suflet și temeri din minte. Măcar preț de minimum o jumătate de oră.

fata blonda cu caciula citeste o carte

O rugăminte arzătoare avem de la pandemie, aceea de a ne lăsa literatura în pace. Pe vreme de restriște, sufletul cititorului își face pavăză din paginile scrise, refugiindu-se la adăpostul poveștilor sale preferate. Și, deși 2020 s-a dovedit zgârcit cu noi în multe privințe, ne face hatârul unor apariții literare de excepție, dintre care îți prezentăm mai jos pe una dintre cele mai strălucite: colecția de povestiri Parallel.

De la coperta în tonuri de gri până la primele pagini cu moto-uri în limba engleză, Monica Ramirez ne vrăjește cu darul imaginației și cu măiestria condeiului său. Cartea sa este o adevărată casetă de bijuterii, așteptând cuminte să o desfaci și să alegi ce vei purta azi: poate perla unei povești cu dragoste și pirați („Kit Black”), poate diamantul dur al unei relatări tulburătoare, cu intrigi și răsturnări de situație („ADN perfect defect”) sau rubinul sclipitor al unei istorisiri cu agenți secreți și pasiune clocotitoare („Orizontul de dincolo”). Cert este că fiecare poveste e o mică operă de artă, una pe care o poți degusta cât pregătești cina, înainte de culcare sau în drumul spre job. Cu talentul său ascuțit precum o sabie, scriitoarea taie prin hățișul nostru de scuze și pretexte: acum chiar nu mai ai niciun motiv să nu îți dai o întâlnire hot cu…literatura.

Dar nu mai pierdem vremea și îți facem o introducere succintă în fiecare dintre cele 5 povești creionate cu atâta har de Monica Ramirez.

Dovada clară a faptului că „Parallel” este altceva se ivește încă de la primele pagini ale colecției, când eroina din „ADN perfect defect” este o cleptomană privilegiată care fură nu din lipsă, ci din pasiune. Îmbarcându-ne alături de ea într-o croazieră de tentații și secrete, cu sângele fremătând și venele pulsând de senzații extreme, nu ne mai rămâne decât să ne întrebăm: și cum repari un ADN stricat?

Dacă ai citit-o pe Monica Ramirez (și sperăm că ai făcut-o), atunci „Orizontul de dincolo” nu va constitui o surpriză pentru tine. Agenții secreți răspund la apel, dar de data aceasta interesul ne e trezit nu de un luptător al binelui, ci de un infractor cu ochi de oțel și trăsături angelice. O agentă CIA frumoasă de pică, pe nume Nicky, și un criminal căutat febril de organizație, Felix, se îndrăgostesc aparent fără speranță. Sau nu? Rămâne să afli!

Parallel de Monica Ramirez

Sursa foto: Facebook

Sindromul stresului post-traumatic e interpretat cu atâta finețe de Monica Ramirez în „Portal spre o dimensiune secretă”, încât povestirea sa e ca un balsam pe orice suflet rănit. Nu ai voie să ratezi aventura lui Adrian Mocanu, un fost operator de elită al Batalionului 610 Operații Speciale Vulturii și nu doar pentru că e un român de-al nostru, ci pentru că narațiunea ce îl are drept protagonist e o adevărată comoară. Sondând adânc în sufletul uman și invitându-ne să valsăm pe ritmurile fanteziei, Monica Ramirez ne pune o întrebare: și dacă catharsisul suferințelor tale ar fi atât de puternic încât ar putea aduce la viață tărâmuri neștiute? Cea mai lirică și mai profundă dintre povestirile din colecție, „Portal spre o dimensiune secretă” te va umple de venerație.

Când credeai că nimic nu te mai poate surprinde și visai liniștită pe plaje cu nisip alb scăldate de ape azurii, vine o fată-pirat să te scuture de melancolie și să te îndemne să trăiești. Dacă povestirea anterioară ne-a umplut inima de tânjală după alte lumi, „Kit Black” este delicioasă, spumoasă, o mică porție de aventură sub cerul necuprins și pe valurile fremătătoare. Kit este o fată nevoită să se deghizeze în băiat pentru a trăi (cât se poate) de ferită de primejdii în Corsica secolului al XIX-lea. Nedorind să împărtășească soarta mamei sale, o prostituată cu povești fabuloase și corp răpus de boală, fata hotărăşte să își vândă virginitatea pe o sabie nouă și o pereche de cizme făcute pe comandă. Aparent atât de profitabilul „schimb” e întovărășit însă și de un strop de dragoste, căci Kit (sau Kita) se îndrăgostește de chipeșul Armand, un ofițer francez inuman de frumos, dar promis alteia. Ceea ce urmează e o epopee răvășitoare cu pirați, pasiune clocotitoare și interzisă și, firește, emoții din plin, în stilul Monica Ramirez.

Părăsește-ți ambarcațiunea legănată de valuri și plonjează direct în sânul celei mai crunte realități cu ultima povestire din această colecție, „Amurg de cenușă”. În idilicul orășel de coastă Parallel, Abbie pare să le aibă pe toate: un soț iubitor, o carieră plină de împliniri și un fiu pe care îl adoră. Dar atunci când mașina pe care o conduce plonjează în hău după impactul cu un șofer beat, iar eroina scapă ca prin urechile acului, habar nu are că tocmai de acum începe coșmarul său. Aflând că nimeni altul decât propriul soț a fost cel care a accidentat-o, Abbie e nevoită să afle răspunsuri la întrebări de necrezut și să treacă prin cel mai crunt purgatoriu: acela al îndoielii de sine și de toate. Cu candoare scriitoricească și un zâmbet atotștiutor în colțul gurii, Monica Ramirez ne invită într-o dramă intimă, condimentul perfect, de final, al colecției de povestiri care te va ține cu sufletul la gură.

Nu mai ai răgaz să citești? Se ocupă „Parallel: Povestiri în nuanțe de gri”! Cele cinci povestiri ale Monicăi Ramirez sunt porți către alte universuri, la fel de captivante ca un roman, dar mult mai indulgente cu timpul tău. La final, te lăsăm în compania cuvintelor autoarei:

„Fiecare poveste are un sfârșit. În viață însă, fiecare sfârșit reprezintă un nou început”. Rânduri pline de speranță, menite să se pună drept pavăză între tine și orice îți mai pregătește viitorul.

„Parallel: Povestiri în nuanțe de gri” de Monica Ramirez este disponibil pe site-ul editurii UP, care ne tentează cu o ofertă de toamnă mirosind a literatură de bună calitate, savuroasă precum un fruct copt și colorată precum copacii împestriţaţi de mâna de artistă a toamnei. Poftă bună la citit, îți urăm!

Surse foto: Unsplash

Articolul urmator
Cea mai puternică rugăciune de Înălțarea Domnului! Poate face minuni dacă este rostită din suflet
Cea mai puternică rugăciune de Înălțarea Domnului! Poate face minuni dacă este rostită din suflet
Ce fel de suflet ai?
Incepe quiz
Ce fel de suflet ai?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.