„Secretele nordului” de Oana Arion, a treia lansare din seria „Somnul zeilor”, este cartea pe care trebuie să o citești acum!

„Secretele nordului” de Oana Arion, a treia lansare din seria „Somnul zeilor”, este cartea pe care trebuie să o citești acum!

Redactor Andreea Baluteanu

Nu exagerăm deloc atunci când spunem că ne-am (re)îndrăgostit de literatura românească grație scriiturii Oanei Arion. „Regina fantasy-ului românesc”, așa cum ne place să o considerăm, autoarea pare să dea dovadă inclusiv de haruri de vrăjitoare, căci anticipează prin firul acțiunii operelor sale marile provocări ale prezentului, oferindu-le un răspuns pe măsură.

Credem cu tărie că, într-o lume haotică în care vechii idoli se clatină, literatura poate să ofere nu numai o alternativă la cruzimea realității, ci și o oază de vindecare și, mai presus de orice, o lecție de supraviețuire. Poate că tocmai acesta este darul său cel mai mare: cartea pe care ți-o recomandăm din toată inima e mai mult decât o operă literară, mai mult decât un refugiu, e un reper. Și cum tocmai de repere ducem acum lipsă, te invităm în rândurile de mai jos să descoperi de ce considerăm că al treilea volum din seria „Somnul zeilor”, „Secretele nordului”, este „cartea prezentului”.

O lume trezită din basme și legende

Vestea că a treia lansare din seria „Somnul zeilor”, „Secretele Nordului”, a văzut lumina tiparului, ne-a descrețit frunțile și abia așteptam să ți-o împărtășim și ție. Iar dacă ai nevoie de o mică împrospătare a memoriei, îți amintim că Oana Arion ne-a desfătat deja cu două volume uluitoare: „La marginea lumii” și „Continentul pierdut”, al căror geniu literar a făcut ca așteptarea celui de-al treilea să ajungă la paroxism!

carte deschisa cu ape, paduri si baloane colorate

Dacă în al doilea volum al seriei autoarea ne-a dat dovada forței imperioase a talentului său și a fecundității imaginației purtându-ne pe urmele eroului Aserthe și ale prietenilor săi în continentul pierdut, în  „Secretele nordului” revenim acasă, în tărâmul magic Merikas, și ne împărțim atenția în principal între trei zone: captivanta și mistica Lupinia, cu ale sale castele de o albeață orbitoare și regine de o temeritate înspăimântătoare, arzătoarea Krita, cu deșerturile fierbinți și sângele clocotind în venele războinicilor, și colorata și rafinata Elandria, miezul civilizat al lumii imaginate de autoare.

Restrângând însă teritoriul de desfășurare, scriitoarea e liberă să se descătușeze în world building și conturare a personajelor. Înmuindu-şi penița în fantezie și talent, stropind-o cu dragoste și bucurie și trecând-o apoi prin focul pasiunii și al durerii, Oana Arion smulge din umbre și făurește în fața ochilor noștri înmărmuriți o lume încă mai vie, mai captivantă și mai înrobitoare decât precedentele sale plăsmuiri.

Dacă ar fi să însumăm ce se întâmplă în „Secretele nordului” într-o singură propoziție, fără a-ți dezvălui niciun secret sau fără a comite vreo imprudență literară, ți-am spune că în a treia carte din seria epic fantasy toate personajele purced către nord. Aserthe, nobilul și dragul prinț al inimii noastre, e nevoit să-și părăsească familia ca să-și susțină soacra, pe măreața Irmhild, conducătoarea Lupiniei, care își vede siguranța regatului atacată de strizi, uriașii nordului, o populație străveche ce va croi troiene peste inima ta. Dar nu numai cârmuitorul Elandriei merge către nord, și prietenul său, Philibert, pe care regele l-a izgonit din preajma sa, ia aceeași cale, alăturându-se însă, de această dată, vrăjmașilor. Anticipând un conflict care ne va pune la grea încercare crezurile și ne va oțeli sufletele, nu putem decât să aplaudăm entuziasmate atunci când din înghețatul nord poposim în nisipurile hipnotizante ale Kritei, acolo unde o nouă regină, „cea aflată”, ne oferă una dintre cele mai mari surprize din întreaga istorie a literaturii, amenințând să dea de pământ cu toate credințele și preferințele noastre.

Bătălii epice, purtate în ținuturi înzăpezite înroșite de sângele vărsat de ființe fantastice imposibil de reale, dragoste învăpăiată, onoare ce se cere apărată, dar, mai ales, principii care caută să fie testate: „Secretele nordului” e un dans amețitor al fanteziei și aventurii presărate cu cele mai fine intrigi politice, cele mai crunte răzbunări și cele mai tulburătoare răsturnări de situație.

Când cuvintele nu mai sunt de ajuns…

Am bănuit că, la un moment dat, cuvintele nu vor mai fi de ajuns pentru a lăuda imensul talent al Oanei Arion. Știind că, între elogiile noastre și mărețele realizări literare ale scriitoarei e o competiție „neloială” și că nu putem noi „iubi cât poate autoarea imagina”, ne cerem iertare în fața sa și mărturisim: ne dăm bătute. Nu există omagii cu care să putem exprima prețuirea noastră, așa că ne vom manifesta acum elogiile în bătăi de inimă, în puls dezlănțuit, în strigăte și explozii de nerăbdare, în rugăminți fierbinți de a nu se opri niciodată din a scrie.

secretele nordului de Oana Arion

Sursa foto: Facebook

Sunt multe de spus despre „Secretele nordului”, dar ne vom rezuma la a-ți garanta că Oana Arion „a comis-o din nou” și s-a depășit pe sine. A treia carte din seria „Somnul zeilor” e bigger and better, superioară din toate punctele de vedere primelor două lansări.

Dar ne vom rezuma la a discuta despre aspectele politice ale cărții, mai ales că acestea sunt în concordanță cu prezentul nostru turbulent. De parcă ar fi anticipat ce urmează să se petreacă, Oana Arion ne dă o pildă extraordinară de moralitate și de umanitate prin personajul său central, Aserthe, care ne dovedește încă o dată că poate că „viața bate cartea”, dar „cartea face viața”. Transformându-se dintr-un explorator curajos și visător într-un tânăr rege inteligent și diplomat, care nu abdică de la principiile onoarei, loialității și bunătății, fără a cădea însă în capcana idealismului, Aserthe devine liderul pe care toți l-am urma și tare ne-ar plăcea ca „vrăjitoarea” Oana Arion să descopere farmecul prin care să îl aducă la viață.

Dacă până acum Yatis, al doilea personaj-emblemă al romanului, a fost în contratimp cu fratele său Aserthe, alter-ego-ul său, vei avea surpriza de a constata că „Secretele nordului” o umanizează pe frumoasa prințesă așa cum nu ne-am fi așteptat. Intriganta răsfățată se transformă într-o femeie cu o uluitoare forță, cu precădere lăuntrică, și te va impresiona uneori până la lacrimi. Putem conchide că, dacă Aserthe e sufletul seriei, Yatis este inima sa.

Galeria personajelor este completată de Philibert, chipeșul uriaș care încă se luptă cu paladinul Mazen pe întâietatea în cugetul și simțirea noastră, de neprețuitul Rokkas, care se îndură să ne facă părtașe la un secret, și de magul Surya, autor al unei descoperiri de proporții care poate schimba soarta lumii. Cu o asemenea companie selectă, nu e de mirare că „Secretele nordului” e ca un sejur exclusivist printr-un tărâm fabulos. 

Desigur că nu lipsesc nici celelalte surprize marca Oana Arion din acest magnific roman. Nu absentează de la întâlnirea magică nici Oona, vrăjitoarea narină după care Aserthe încă suspină, dar nici fascinanta Raielyn, regina din Villia, nici înțeleptul Lymmir și nici exoticul Esai. Acestora li se alătură o pleiadă de alte personaje fascinante, născute din imaginația bogată a autoarei, iar printre nordicii plecați la război pentru pământurile străbune sau în inima deșertului magic vei regăsi cu siguranță câțiva noi preferați. Iubitoarelor de animale le confirmăm: bunul Philibert își face un nou prieten necuvântător pe care noi suntem mai mult decât pregătite să îl adorăm.

Tărâmuri vii și încântătoare, descrieri captivante, care îți trezesc poftă de ducă, imaginație fremătătoare, aventură cât cuprinde, bătălii epice, surprinse într-o descătușare cinematografică, dragoste înflăcărată, dar, mai ales lecții numai bune de servit unei umanități aflate la încă un punct de răscruce: „Secretele nordului” le are pe toate și mult mai mult de atât. Nu mai rămâne decât să descoperi noua nestemată literară semnată Oana Arion la Editura UP. Nu uita, cartea e disponibilă la precomandă la preț special și cu tot cu autograf personalizat.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
5 semne clare că viața ta nu este un dezastru, deși așa simți acum
5 semne clare că viața ta nu este un dezastru, deși așa simți acum
Cât de bine te pricepi să citești oamenii? Fă quiz-ul și nu te mai lăsa păcălită!
Incepe quiz
Cât de bine te pricepi să citești oamenii? Fă quiz-ul și nu te mai lăsa păcălită!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.