„La marginea lumii” de Oana Arion, romanul fantasy pe care îl așteptam cu sufletul la gură

„La marginea lumii” de Oana Arion, romanul fantasy pe care îl așteptam cu sufletul la gură
Redactor Andreea Baluteanu
Miercuri, 20.05.2020

Știi deja că, de câte ori aflăm că Oana Arion ne mai răsfață cu o porție din uriașul ei talent literar, tresăltăm de nerăbdare, abia reușind să ne potolim bătăile inimii. Scriitoarea care ne-a dăruit seria „Nemuritor”, thrillerul distopic fierbător de sânge în vene „Fugi”, romanul polițist și de mister S.L.A.D.E. și fascinanta distopie „Al zecelea clan: Focul” ne tentează acum cu un adevărat deliciu al imaginației, un festin al creativității, epic fantasy-ul „La marginea lumii”.

Zeii dorm, dar conflicte mocnind de secole se trezesc. O lume fără margini în ale imaginației, un univers fremătător în care magia palpită sub pojghița mașinațiunilor politice și a intrigilor briliant trasate. „La marginea lumii” e o carte precum o bijuterie, sclipind ca o bucată de artensis. Curând, cititorii se vor împărți în cei care s-au îndrăgostit de seria „Somnul zeilor” și cei care urmează să o facă. Oana Arion s-a întrecut pe sine. Iar dacă nu ne crezi, suntem mai mult decât bucuroase să ți-o argumentăm în rândurile de mai jos!

Un prinț pornește în călătoria vieții, iar o regină jură răzbunare

Dacă ar fi să extragem un singur beneficiu de pe urma pandemiei de coronavirus, acela ar fi răgazul acordat scriiturii de calitate. Suntem mai mult decât recunoscătoare că perioada actuală, spoind cu anxietate, tensiune și tristețe realitatea cotidiană, a echilibrat talgerul existenței umane stimulând în schimb imaginația scriitorilor de pretutindeni. Credem cu tărie în faptul că în umbra coronavirusului au luat naștere unele dintre cele mai mari opere ale umanității și, după ce am avut extraordinarul privilegiu de a citi în premieră „La marginea lumii”, suntem sigure că epic fantasy-ul despre care îți vom povesti azi este nestemata desăvârșită a coroanei literaturii contemporane, împestrițate cu mii de alte bijuterii de cărți.

la marginea lumii

Sursa foto: Facebook

Să afirmăm că seria „Somnul zeilor” este un regal al imaginației este ca și cum am spune că ne place să citim: o propoziție mult prea săracă pentru bogăția pe care încearcă să o redea. Oana Arion a imaginat de la zero un univers multicolor, plin de viață, complex și fascinant. Așa a luat naștere Merikas-ul, un tărâm în care magia e rezervată celor puțini, în care diplomația cu două tăișuri celor puternici, în care setea de răzbunare mistuiește și în care intrigile se intersectează precum într-un caleidoscop multicolor. Din rafinata și atât de nobila Elandrie până în sălbatica și fascinanta Villia, scriitoarea desenează cu penelul imaginației direct pe sufletele noastre conturul unei lumi pentru care ai părăsi-o oricând pe cea în care ți-a fost dat să trăiești.

„La marginea lumii” debutează în forță, atunci când un călător misterios părăsește castelul Eff, conturat în zare precum o fiară adormită, cu „zeci de ochi sclipind somnoroși și cu spinarea acoperită de zimți”. Puțin mai târziu aflăm că cel alături de care am pornit la drum este însuși prințul moștenitor al celui mai de seamă regat al Merikas-ului, Aserthe, un visător incurabil, plecat să descopere lumea și să citească paginile care i-au stârnit și înflorit imaginația. Un personaj atipic pentru profilul conducătorului abil și avid de putere, prințul nostru te cucerește îndată cu bunătatea, inteligența și charisma sa, cu mintea ascuțită și sufletul plin de noblețe, trăsături care cresc, se dezvoltă odată cu afecțiunea ta pentru el.

În cruciada care va străbate în lung și în lat aproape toată partea cunoscută a acestui tărâm magic (Aserthe nu ajunge încă în Dantell și în Lupinia, doar nu degeaba mai sunt cărți de apărut în serie), prințul va fi însoțit de un cavaler (paladin) curajos și sarcastic, cinic și peste măsură de chipeș, pe numele său Philibert, trimis în misiunea de a-l proteja pe prinț, dar și de o vidră peste măsură de simpatică și de un corb cu aripile aurii. Iar „trupa de șoc” va fi completată curând de alte și alte personaje, toate care mai de care mai fascinante, astfel făcându-se că în curând marea dilemă a vieții tale va fi identificarea eroului (sau antieroului) preferat din „La marginea lumii”.

Însă Oana Arion nu se rezumă nici pe departe să creioneze doar călătoria inițiatică a unui personaj pe lângă care Feții noștri frumoși din basme sunt creaturi șterse și fantomatice. Dimpotrivă, „La marginea lumii” plusează cu cel puțin încă două fronturi, alături de care se adună alte planuri narative mai restrânse, dar la fel de dramatice și de ațâțătoare.

Ești astfel invitată de onoare a planurilor dibace croite de o regină ce dorește să recapete libertatea poporului său și care nu se dă în lături de la nimic pentru a obține ceea ce își dorește: magnifica Raielyn, pe care noi tocmai am așezat-o la loc de cinste în galeria personajelor noastre preferate din întreaga literatură. Din tenacea Villia, acolo unde Raielyn complotează la adăpostul surâsului sclipitor, al pletelor negre și al ochilor arzători, ne reîntoarcem în Elenthal, unde tronul regelui Trephor tremură nu numai în urma intrigilor superbei villiene, dar și ca urmare a dorinței de putere manifestate de propria fiică, Yatis, sora lui Aserthe. Un personaj încă și mai complex, dacă se putea, decât favorita cititorilor de pretutindeni, eclectica Cersei a lui George R.R. Martin, Yatis te va face să îți muști pumnii, să îți smulgi firele de păr din cap și să te întrebi cum de a reușit Oana Arion să croiască o asemenea antieroină, mai reală decât mulți oameni în carne și oase.

Aventură și eroism, intrigi pline de cruzime și răsturnări de situație spectaculoase

Călătoria inițiatică a prințului, răzbunarea reginei nedreptățite și cruciada prințesei neglijate pentru putere sunt însă completate de un secret mistuitor vechi de când lumea, de manuscrise antice vânate cu cruzime, ce pot schimba nu numai harta întregului tărâm, dar chiar fundamentul lumii. Pregătește-te de cutremur, fiindcă te va zgâlțâi în fiecare capitol al acestei cărți magistral scrise.

la marginea lumiii

Sursa foto: Facebook

O lume nouă și veche totodată: acesta este sentimentul pe care îl ai de cum deschizi primele pagini ale cărții și dai cu ochii de hărțile incitând imaginația. Contururile Merikas-ului ascund în ele doze de creativitate pe care nu le puteam crede posibile: fiecare detaliu al universului este creionat cu dragoste de către scriitoare și pâlpâie de viață. De la decorurile somptuoase ale castelului Eff la bazinele de marmură și vegetația luxuriantă a Chimeryei îmbrăcate în mătăsuri și mângâiate de apele albăstrii ale Mării Perlelor, Oana Arion descrie o lume în care jinduiești cu tot sufletul să poți pătrunde nu numai pe calea imaginației. Dar nu doar castelele te îmbie în „La marginea lumii”, la fel de marcante sunt grădinile, pădurile, chiar și cârciumile, toate diferite, toate unice și desăvârșite în felul lor. Într-adevăr, atenția pe care scriitoarea o acordă chiar și celor mai mărunte dintre creațiile sale, fie ele ospețe fabuloase sau orgii deșănțate, rochii de regine sau bijuterii sofisticate, este neegalată. Și nu singurul motiv pentru care ar trebui să te scufunzi în lumea din Merikas ca într-o mare nesfârșită din ale cărei valuri nu ai mai vrea să ieși vreodată.

Fiindcă în această lume creionată cu atât de mult talent se petrec evenimente încă și mai acaparatoare, se desfășoară intrigi încă și mai neașteptate, se zdrobesc destine, se făuresc regi și regine. „La marginea lumii” reușește performanța de a te ține lipită de paginile sale de la prima la ultima filă, iar singurul lucru la care vei mai jindui, odată ce povestea s-a încheiat, este ca scriitoarea să îți dăruiască odată continuarea. Sau să o iei de la început, cu memoria ștearsă, de s-ar putea.

Nu îți spunem mai multe, deoarece nu dorim să îți stricăm plăcerea de a citi. Îți dăm însă o veste bună: „La marginea lumii” este disponibilă la precomandă doar în această săptămână, cu tot cu preț redus și autograf din partea autoarei, pe site-ul editurii UP. Noi îți recomandăm să te grăbești și să aduci și tu acasă această perlă de carte, înainte de a deveni fenomen. Să punem împreună umărul și să ne amintim peste ani și ani că am fost cele care au citit în perioada pandemiei, care au susținut scriitorii români și care s-au desăvârșit în loc să ne fi plâns de milă sau să ne fi scufundat în oceanul întunecat al temerilor și anxietăților. Până la urmă, ce dacă Bookfest nu mai este? Ne putem întâlni toate „La marginea lumii”, acolo unde numai imaginația ne mai poate duce.

Surse foto: iStock, Facebook

Articolul urmator »
A început Postul Paștelui 2024, perioada care te poate ajuta să îți cureți trupul și sufletul, stând departe de tentații
A început Postul Paștelui 2024, perioada care te poate ajuta să îți cureți trupul și sufletul, stând departe de tentații
Ramona Jurubita | Luni, 18.03.2024
Incepe quiz
Alege un mic dejun și îți spunem care e sufletul tău pereche!
Alege un mic dejun și îți spunem care e sufletul tău pereche!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)

Ne găsești pe