Regatul femeilor: societatea matriarhală în care femeile conduc, bărbații nu au nicio putere și căsătoria nu există

Regatul femeilor: societatea matriarhală în care femeile conduc, bărbații nu au nicio putere și căsătoria nu există

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Imaginează-ți o societate în care nu există tați, căsătorie (sau divorț) și în care familiile se întemeiază pe linie maternă. Această lume feministă cu viziuni progresiste există într-o vale superbă din Sud-Vestul Chinei, la granița dintre provinciile Yunnan și Sichuan, în jurul lacului Lugu, la poalele îndepărtate ale munților Himalaya.

Este o comunitate tribală ce datează de acum 1600 de ani, care numără aproximativ 40.000 de persoane și care poartă denumirea de "Mosuo". Oamenii de acolo trăiesc într-un mod deloc asemănător cu al nostru. Nu există conceptul de mariaj, ci doar relații de vizitare, așa numitele "walking marriages" (n.r. zou-hun în chineză). Atunci când un bărbat se simte atras de o femeie îi cere permisiunea pentru a o vizita discret seara.

Partenerii nu locuiesc niciodată în aceeași casă, o femeie poate avea câți iubiți își dorește, fără prejudecăți, iar relația poate deveni oficială atunci când vine pe lume un copil. Bebelușul rămâne mereu în grija mamei, iar tatăl se implică destul de puțin în creșterea sa. În dicționarul lor nu există cuvinte pentru "tată" sau soț, iar femeile sunt capul familiei. Însă este atât de utopic pe cât parte? Și cât de mult mai poate supraviețui această comunitate? 

"Am crescut într-o lume în care bărbații sunt șefii"

Choo Wai Hong, autoarea cărții "The Kingdom of Women" a încercat să afle răspunsul la aceste întrebări. Avocata de succes din Singapore a renunțat la cariera sa în anul 2006 pentru a călători în lume. S-a simțit atrasă de China, țara strămoșilor săi. După ce a citit mai multe a decis să organizeze o excursie în comunitatea lor pitorească. Însă dincolo de piesajele care îți taie răsuflarea și construcțiile arhitecturare atinse de patina timpului, s-a produs o schimbare și în privința propriei mentalități.

"Am crescut într-o lume în care bărbații sunt șefii. Nu m-am înțeles niciodată bine cu tatăl meu, el a fost imaginea clasică a bărbatului serios și dur al societății patriarhale din Singapore. Niciodată nu am simțit că mă integrez la locul de muncă. Regulile erau făcute mereu de bărbați, iar eu am fost o feministă toată viața. M-am simțit inspirată să văd că Mosuo plasează femeia în centrul comunității", a declarat ea, pentru The Guardian. 

Choo Wai Hong, alături de o fetiță Mosuo

Choo Wai Hong, alături de o fetiță Mosuo. Sursa foto: Facebook

Ea și-a făcut rapid prieteni și a învățat mai multe despre această comunitate. Spre exemplu, a aflat că minorii familiei sunt crescuți de mame, bunici, mătuși și unchi, iar tații au un rol minim. Din perspectiva unui străin, în special al celui născut în China, de unde provin majoritatea turiștilor care vizitează satul, este o societate "condamnată". "Copiii se nasc în afara căsătoriei, ceea ce în China este neobișnuit. Pentru ei mariajul este ceva de neconceput, iar faptul că un copil este 'fără tată' arată doar că societatea lor nu acordă atenție paternității. Familia simplă / nucleară (n.r. cea compusă din soț, soție și copii), așa cum o știm noi, există, doar că într-o altă formă", a declarat Choo. 

La câteva luni de la prima ei vizită ea s-a întors în acea regiune. O adolescentă, pe nume Lazdu, s-a oferit să o învețe limba și să o prezinte familiei sale. Vizitele sale au devenit mai lungi și mai frecvente și, în timp, i-a devenit nașă lui Ladzu și fratelui său, Nongbu. Unchiul fetei, Zhaxi, un antreprenor local de succes, s-a oferit să-i construiască și o casă. Astfel a început să pună rădăcini. În prezent, ea își vizitează noii prieteni de câteva ori pe an și are o legătură foarte strânsă cu ei. 

Femeia este capul familiei

În cadrul "Mosuo" femeile dețin și moștenesc proprietăți, se ocupă de sarcinile agrare, dar și de cele gospodărești precum gătitul, curațatul și creșterea copiilor. Bărbații ajută la construirea caselor, la diverse reparații, sacrifică animale pentru consum și câteodată iau decizii, deși ultimul cuvânt în cadrul unei familii îl are mereu bunica.

Bărbații nu au responsabilități paterne și nu este deloc neobișnuit ca o femeie să nu știe cine este tatăl copilului său, nu este judecată de către cei din jur. Bărbații joacă un rol mai important în creșterea nepoților, adică bebelușii surorilor sale, decât în privința propriilor moștenitori. 

"Bărbații sunt feminiști prin natura lor. Încă din copilărie ei își îngrijesc frații și surorile mai mici, iar la maturitate au aceleași obiceiuri. La un moment dat eram într-o discuție cu un vărstnic și a întrerupt totul pentru a le schimba scutecele nepoatelor sale", a mai spus ea. 

În absența căsătoriei, singurul motiv pentru care bărbații și femeile încep o relație este iubirea sau faptul că se bucură unul de compania celuilalt. Dacă legătura se destramă, motivele obișnuite de a rămâne în continuare împreună - de dragul copiilor, din motive sociale sau financiare - nu se aplică. Ca femeie singură într-o comunitate în care căsătoria este inexistentă, Wai Hong simțea că aparține complet acelui loc. 

o femeie mosuo sta asezata pe jos si priveste intr-o parte

"Toate femeile Mosuo sunt, de fapt, singure. Cred că sunt văzută ca o ciudată pentru că nu sunt de aici și că trăiesc singură și nu alături de o familie", spune Choo. Maternitatea este venerată, iar pentru o tânără femeie acesta este scopul vieții. "A trebuit să sfătuiesc multe fete cu privire la ovulație. Sunt foarte dornice să rămână însărcinate. Ești văzut complet diferit după ce devii mamă. Pe mine mă privesc cu milă pentru faptul că nu am copii, dar oamenii sunt prea policoși să-mi spună. Faptul că o femeie nu își dorește copii nu este o alegere în această comunitate", continuă ea. 

Este o societate în care femeile nu sunt obligate să aibă soți și au parte de libertate sexuală, dar care de fapt produce gospodine asemănătoare cu cele din anii 1950 care nu au alte opțiuni decât maternitatea.

"Pentru o tânără de aici nu este ceva neobișnuit să fie casnică, dar eu mi-aș dori să fie altfel. Pentru mine este o risipă", spune Wai Hong. 

Lucrurile au început, totuși, să se schimbe. Mulți turiști chinezi au început să viziteze acea regiune la începutul anilor 1990 aducând influențe moderne precum drumurile asfaltate, construirea unui aeroport și oferirea locurilor de muncă pentru cetățeni. Modul lor de viață tradițional a început să fie considerat depășit de către tinerii locuitori. 

Influențe moderne

"Cea mai apropiată școală este la 100 km, iar puțini copii o frecventează. Și mai puțini aleg studiile superioare. Cunosc puțini bărbați și femei de aici care au făcut o facultate. Cei mai mulți au absolvit doar școala primară. Dar pentru tineri aspectul educației nu este important. Turismul oferă posibilitatea de a avea locuri de muncă foarte bune, de la chelneri, la proprietari de pensiuni sau șoferi de taxi, un concept străin până acum", mărturisește ea.

Este o societate în tranziție, într-o țară care se schimbă rapid. Activismul feminist este într-o continuă dezvoltare în China, iar oamenii duc lupte acerbe împotriva discriminării. China încă descrie femeile necăsătorite de peste 27 de ani ca "resturi". Pot aceste femei emancipate - și bărbații - să arate societății chineze o abordare diferită a vieții de familie? "Da", spune Wai Hong.

"Tânărul Mosuo" își croiește o cale diferită de cea a părinților, acceptând cu bucurie căsătoria "occidentală" și viața de familie. Zhaxi, bărbatul care i-a construit o casă autoarei, este de părere că societatea nu va mai exista în următorii 30 de ani. 

Surse articol: TheGuardian / Hiddenchina / Tribes.world

Surse foto: Facebook

Articolul urmator
Părintele Vasile Ioana, lecția iubirii de Dumnezeu: „Nu există Dumnezeu care să pedepsească, noi l-am inventat!
Părintele Vasile Ioana, lecția iubirii de Dumnezeu: „Nu există Dumnezeu care să pedepsească, noi l-am inventat!
Cât de multe știi despre femeile care conduc lumea?
Incepe quiz
Cât de multe știi despre femeile care conduc lumea?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.