Adevarata Stare de Bine
Nu Skin
YOUNG&BEAUTIFUL

Reguli bisericești pentru femei: vezi ce nu ai voie să faci în lăcașul Domnului

Roxana R

Există câteva reguli bisericești mai stricte pentru femei și este bine să le cunoști, ca să nu faci vreo greșeală când intri în biserică. Unele reguli se aplică și bărbaților, însă altele sunt doar pentru femei.

Dacă nu cunoști foarte bine regulile bisericești pentru femei, acest articol îți va fi de mare ajutor. Iată câteva norme de care trebuie să ții cont. Multe reguli importante se aplică și femeilor. Acestea se numesc canoane sau condiții canonice pentru intrarea în biserică.

Reguli comune pentru femei și bărbați

Când intră în biserică, bărbații trebuie să stea mereu în partea dreaptă, iar femeile, în partea stângă. Între șirurile de bărbați și femei trebuie lăsat un culoar liber, pe care să meargă credincioșii care se duc spre altar.

O altă regulă esențială este că în biserică nu ai voie să vorbești. Comunicarea, dacă este cu adevărat necesară, trebuie să aibă loc numai în șoaptă sau prin semne.

De asemenea, nu ai voie să ieși din biserică până nu se termină slujba. Este mare păcat, iar gestul acesta este comparat cu plecarea lui Iuda de la Cina cea de Taină, când s-a dus să îl vândă pe Iisus.

În timp ce preotul citește Liturghia, nu ai voie să te închini la icoane, pentru că îi vei deranja pe credincioșii care ascultă slujba. Închinarea la icoane trebuie să aibă loc înainte de începerea slujbei, scrie Crestinortodox.ro.

biserica

Reguli bisericești doar pentru femei

Există canoane care sunt destinate numai femeilor. Astfel, există unele reguli mai stricte pentru comportamentul în biserică. Femeile nu au voie să intre în altar, pentru că ele nu pot deveni preoți, iar altarul este un loc unde numai preotul are acces.

Totuși există câteva cazuri excepționale, care permit și accesul femeilor în altar. Când este sfințit un nou altar, femeile pot intra. De altfel, atunci este permis accesul oricui dorește. De asemenea, călugărițele de la mănăstirile de maici au dreptul să intre în altar, ca să ajute preotul în timpul slujbei, pentru că nu există alți bărbați care să poată îndeplini acest rol.

După naștere, femeia trebuie să aștepte 40 de zile pentru a putea intra din nou într-o biserică. Când au trecut cele 40 de zile, preotul îi va citi rugăciunea de reintrare în biserică.

Una dintre cele mai controversate reguli este canonul care ar interzice femeilor intrarea în biserică în timpul menstruației. În prezent, regula nu se mai aplică, spun teologii, iar femeia poate lua parte la slujbă. Singurul lucru care îi este interzis în această perioadă este să se împărtășească, scrie Doxologia.

În trecut, este adevărat că femeile nu erau lăsate să intre în biserică în timpul menstruației, pentru că nu existau soluții eficiente de igienă, așa cum sunt acum. Practic, li se interzicea accesul ca să nu murdărească de sânge biserica. În prezent nu mai există acest risc, iar regula s-a schimbat.

Iată care sunt regulile bisericești pentru femei, de care trebuie să ții cont de fiecare dată când mergi la biserică!

Vezi și Cum îl convingi să nu faceți sex în postul Paștelui

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (12)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  Ai nevoie de un SFAT?

  Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

  întreabă

  LIKE si intra in universul divelor!