Rugăciunea pe care trebuie să o spui de Sfântul Andrei, pentru iertarea păcatelor și vindecarea bolilor

Rugăciunea pe care trebuie să o spui de Sfântul Andrei, pentru iertarea păcatelor și vindecarea bolilor

Cristina Gherghina

În calendarul creștin ortodox, ziua de 30 noiembrie are o semnificație cu totul aparte pentru credincioși, deoarece, în fiecare an, este prăznuit Sfântul Andrei, Ocrotitorul României. Această zi sfântă este puternic marcată de superstiția legată de viitor, motiv pentru care mulți credincioși respectă obiceiul de a pune grâu la încolțit.

Ziua de 30 noiembrie este destinată ritualurilor de vindecare a bolilor, dezlegării farmecelor, blestemelor și atragerea norocului în căsnicie.

sfantul andrei

Sfântul Andrei a provăduit creștinismul în Dobrogea, Macedonia, Tracia şi Ţarigrad. De asemenea, apostolul a botezat greci și geto-daci din aceste teritorii şi a hirotonit primii episcopi şi preoţi.

Conform credinței populare, sărbătoarea religioasă de Sfântul Andrei ținea doar până la mijlocul zilei de 30 noiembrie, după aceea fiind îngăduit să se muncească. Alte obiceiuri interziceau total munca pe durata întregii zile, iar cei care încălcau această poruncă riscau să aibă amețeli, să îi doară capul, să se îmbolnăvească, să se înece, să fie arși cu apă fiartă, să fie bântuiți de strigoi, să aibă coșmaruri, să fie atacați pe drum de animale ori să le mănânce lupii vitele.

Pentru a împiedica spiritele celor morți să ajungă în case, oalele şi cănile sunt întoarse cu gura în jos, iar sobele trebuie golite de cenușă. O altă tradiție din Bărăgan spune că fetele trebuie să facă turtă din făină de grâu, cu apă şi multă sare. Se spune că acel flăcău ce îi aduce fetei noaptea apă în vis, ca să-şi astâmpere setea, o va lua de nevastă.

Totodată, femeile nu au voie să se pieptene și nici să coasă, pentru a nu avea ghinion în anul următor.

În această zi sfântă, românilor care țin post negru li se îndeplinesc toate dorințele legate de căsătorie și de însănătoșire. 

În România, ziua de Sfântul Andrei mai este cunoscută și ca Ziua Lupului. Tradițiile populare spun că lupii coboară din munte și se adună în haite de câte doisprezece. De aceea, oameni se fereau să rostească numele acestor animale, pentru a nu se întâlni cu ei în anul care vine.

Rugăciunea pentru Sfântul Andrei care te apără de boli și răutate

„Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis şi s-a făcut făptura, nu întoarce dumnezeiasca Ta faţă de la noi, cei păcătoşi, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică şi înfricoşătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre pe care în toată ziua, cu nesocotinţă, în chip nenumărat le săvârşim.

Noi suntem păcătoşi şi pătimaşi, netrebnici şi plini de răutate, iar Tu eşti izvorul vieţii şi al milostivirii; nu ne lăsa, Doamne; nu trece rugăciunea noastră, a păcătoşilor, nici nu răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci, pentru că nu suntem vrednici a câştiga prin sârguinţa cea de toate zilele milostivirea Ta, dăruieşte-ne-o Tu, Doamne, ca un preamilostiv.

Pentru rugăciunile Apostolului Tău Andrei, dăruieşte-ne nouă sănătate şi viaţă ferită de toată răutatea. Pentru pomenirea lui cea de azi ne întăreşte cu darul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor noastre, cu bucurie să lăudăm prăznuirea lui şi să slăvim preasfânt numele Tău, în vecii vecilor. Amin.”

Surse foto: iStock, Imgur

Articolul urmator
Rugăciunea desfacerii blestemelor până la șapte generații. Când și cum trebuie să o rostești dacă vrei să scapi de puterea necuratului
Rugăciunea desfacerii blestemelor până la șapte generații. Când și cum trebuie să o rostești dacă vrei să scapi de puterea necuratului
Ce trebuie sa schimbi la iubitul tau?
Incepe quiz
Ce trebuie sa schimbi la iubitul tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (32)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.