Rusalii 2023: când pică și cum îți poți petrece mini-vacanța

Rusalii 2023: când pică și cum îți poți petrece mini-vacanța

Redactor Raluca Margean

Rusaliile se sărbătoresc la 50 de zile de la Învierea Domnului și la 10 zile după Înălțarea Sa. Duminca de Rusalii este una dintre cele mai mari și mai vechi sărbători creștine, în care se comemorează Pogorârea Sfântului Duh peste apostolii lui Hristos. Deoarece sărbătoarea se stabilește în funcție de Paște, ea nu are o dată fixă în fiecare an. Află când pică Rusaliile în 2023, ce zile libere se acordă cu această ocazie și ce poți face de mini-vacanța de Rusalii!

Ce sărbătorim de Rusalii?

Sărbătoarea de Rusalii se mai numește Duminica Mare sau Cincizecimea și este una dintre cele mai vechi din lumea creștină, cu origini în epoca apostolică. În primele secole creștine, Cincizecimea sărbătorea atât Înălțarea Domnului, cât și Pogorârea Duhului Sfânt, dar în jurul anului 400, cele 2 sărbători au fost despărțite.

Pogorârea Sfântului Duh simbolizează actul de trecere a lucrării mântuitoare a lui Hristos, din umanitatea Sa în oameni și reprezintă nașterea bisericii creștine. Grație Sfântului Duh, Isus sălășluiește în noi, iar Biserica este un mijloc de mântuire deoarece prin intermediul Bisericii, Hristos își face lucrarea Sa în lume.

Evenimentul Pogorârii Duhului Sfânt este descris în cartea "Faptele Apostolilor" (capitolul 2) din Noul Testament. Conform spuselor din carte, Duhul Sfânt S-a pogorât din cer ”ca un vuiet mare de vânt” și S-a revărsat asupra Apostolilor, sub formă de limbi ca de foc. În acel moment, Apostolii au primit puteri nebănuite și au început să vorbească limbi necunoscute de ei până atunci. Se spune că mulțumile s-au speriat și au crezut că aceștia sunt beți, dar Sfântul Petru le-a luat apărarea Apostolilor și le-a spus oamenilor că s-a împlinit profeția lui Ioil: "Iar în zilele din urmă, zice Domnul, voi turna din Duhul Meu peste tot trupul" (F.A. 2, 17, Ioil 3, 1). În urma cuvântării lui Petru, peste 3.000 de suflete s-au convertit la creștinism.

Trimiterea Duhului Sfânt peste ucenicii săi o vestise mai demult chiar Mântuitorul: „Dar Mângâietorul, Duhul Sfânt, pe care Tatăl Îl va trimite întru numele Meu, Acela vă va învăța toate și vă va aduce aminte de toate cele ce v-am spus Eu” (Ioan 14.26). Așa cum spune chiar Mântuitorul, pogorârea Sfântului Duh i-a făcut pe apostoli să devină preaînvățați și au început să săvârșească minuni și să întoarcă oamenii spre dreapta credință. 

În România, există mai multe obiceiuri și superstiții legate de ziua de Rusalii, iar în folclorul românesc se spune că cine nu respectă tradițiile de Rusalii va fi pedepsit de iele. Citește acest articol ca să afli cine sunt ielele și ce nu ai voie să faci în această zi de sărbătoare! 

Când pică Rusaliile în 2023?

Rusaliile cad întotdeauna într-o zi de duminică, în a 50-a zi după Sfânta Sărbătoare a Paștelui. Având în vedere că Învierea Domnului cade anul acesta pe 16 aprilie, ziua de Rusalii 2023 va fi pe 4 iunie. 

Începând cu anul 2008, în România prima și a doua zi de Rusalii au fost declarate zile libere. Așadar, luni, 5 iunie 2023 va fi zi liberă și cum 1 iunie, Ziua Copilului, este de asemenea zi liberă și cade joia dinainte de Rusalii, mulți români îți vor lua liber și vinerea pe 2 iunie ca să facă punte între zilele libere. Rezultă o mini-vacanță de toată frumusețea, nu-i așa?

Ce poți face în mini-vacanța de Rusalii în România?

Mini-vacanța de Rusalii 2023 este un prilej de bucurie pentru toți românii și este o oportunitate excelentă de a călători. Poți alege o destinație din România, sunt multe locuri frumoase care merită vizitate. Iată câteva locații deosebite din țara noastră unde îți recomandăm să mergi cu familia sau prietenii:  

1. O vizită în Delta Dunării

Delta Dunării este întotdeauna o idee bună pentru o vacanță, inclusiv pentru zilele libere de Rusalii 2023. Dacă vrei să te conectezi cu natura, să te plimbi cu barca prin canale, să admiri păsările și peisajele incredibile, atunci Delta Dunării este exact ce ai nevoie. O excursie în Delta Dunării îți încarcă sufletul cu bucurie și sentimente pozitive, așadar merită efortul.

Pelicani în Delta Dunării
Sursa foto: Pixabay.com

Te vei îndrăgosti de minunații nuferi din apă, de uimitoarele stoluri de păsări, de unicitatea și farmecul locului și cu siguranță vei dori să te întorci în fiecare an. Nu exagerăm când spunem că Delta Dunării este un adevărat Rai pe pământ, astfel că trebuie neapărat să ajungi acolo.

Localnicii sunt foarte prietenoși, mâncarea foarte bună și peisajele impresionante. Dacă tot ajungi în Deltă, să-ți faci timp să vizitezi Pădurea Letea și Pădurea Caraorman și să petreci câteva ore pe plaja de la Sulina.

Există multe alte locuri de vizitat în zona Tulcea, printre care amintim:

Cramele Alcovin din localitatea Măcin - aici poți participa la degustări de vin și asculta povești încântătoare despre licoarea lui Bachus. Degustările se fac pe bază de programare.

Satul pescăresc tradițional care se află la ieșirea din Tulcea, spre Mahmudia - Acest sat are câteva case specifice fiecărui sat pescăresc din Deltă și alei care sunt de forma celor trei canale ale Deltei Dunării. Pe lângă casele tradiționale, mai sunt mori de vânt și o cherhanaua. Intrarea în sat este pe baza de bilet de intrare.

Gura Portiței - satul pescăresc pictat în alb și albastru, amplasat în locul unde se întâlnește Marea Neagră cu Delta.

Fiecare sat din Delta Dunării este special și merită vizitat, însă timpul este scurt în mini-vacanța de Rusalii 2023 și trebuie să-ți planifici foarte bine excursia. 

2. Cluj-Napoca și împrejurimi

Cluj-Napoca este un oraș fantastic ce are multe de oferit unui turist. Pe lângă obiectivele tradiționale precum Grădina Botanică, Bastionul Croitorilor, Cetățuia, Bisericile și Muzeele din oraș, îți recomandăm să mergi și prin împrejurimile Clujului, pentru că nu vei regreta.

Iată ce poți vizita în zonă, în cele câteva zile libere de Rusalii 2023:

Stufărișul de la Sic și Lacul Știucilor - acesta este un loc deosebit de pitoresc, ascuns între dealuri, care se întinde pe o suprafață de 200 de hectare. Sunt peste 100 de specii de păsări și o punte veche din lemn care taie stufărișul și transformă locul într-un mic colț de Rai.  

Castelul Banffy - se află la 30 de km de Cluj și este locul unde se desfășoară celebrul festival Electric Castle. Clădirea în sine este deosebit de frumoasă, la fel și împrejurimile. În perioada sa de glorie Castelul era cunoscut sub denumirea de Versailles-ul Transilvaniei, însă în perioada comunismului, clădirea s-a degradat foarte mult. Și acum necesită o restaurare amplă, însă chiar și așa este foarte frumos și merită vizitat. Te poți plimba în curtea castelului și poți admira lacul din față.

Cărare în pădure
Sursa foto: Pexels.com

Pădurea Hoia Baciu - Considerată cea mai înfricoșătoare pădure din lume, Hoia Baciu se află la marginea Clujului și trebuie neapărat vizitată. Dacă ești curajoasă și dornică de senzații tari, așteaptă să se însereze ca să te afunzi apoi, printre copacii fantomatici.

Parc de aventură - în jurul Clujului sunt 3 parcuri de aventură unde poți face mai multe activități sportive, incluisv tiroliene și trasee aeriene. Aceste locații sunt o idee bună mai ales dacă mergi împreună cu copiii.  

3. Stațiunea Berzasca - Caraș- Severin

Stațiunea lacustră Berzasca
Sursa foto: iStock.com

Aflată în județul Caraș- Severin, prima stațiune lacustră din România este un loc minunat unde te poți relaxa în mini-vacanța de Rusalii 2023. Complexul din satul Berzasca este format din 15 căsuțe suspendate pe piloni, construite la 20-30 de mal, amplasate într-un peisaj de basm. Aici te poți bucura de priveliștea încântătoare, de aerul curat și natura impresionantă și îți poți umple sufletul de energie pozitivă și îți poți încărca bateriile.  

Citește și: Top 10 destinatii de weekend in Romania

Unde să mergi în mini-vacanța de Rusalii în Europa?

Dacă ai un buget mai mare la dispoziție și un dor nebun de a călători în Europa, descoperă mai jos câteva locații deosebite pe care ți le recomandăm să le iei în considerare pentru mini-vacanța de Rusalii 2023!

1. Legoland - Germania

Pentru că mini-vacanța de Rusalii de anul acesta include și ziua Copilului, care este zi liberă, o idee excelentă este să mergi la Legoland în Germania. În faimosul parc de distracții toată familia va găsi ceva de făcut, de la cel mai mic până la cel mai mare membru. Legoland este situat la aproximativ o oră de mers cu mașina de la Munchen sau Stuttgart, astflel că poți ajunge acolo cu avionul într-unul din cele două orașe și apoi cu mașina.

Familie care se dă în roller coaster
Sursa foto: Pixabay.com

Cel mai bine este să-ți comanzi biletele online, sunt și mai ieftine și nu mai stai la coadă. Odată ajunși acolo, distracția este garantată. Găsești tot felul de trenulețe, locuri de joacă și roller-coastere, iar toată lumea va fi mulțumită!

2. Strasbourg

Aflat pe malul stâng al fluviului Rin, Strasbourg este un oraș pitoresc pe care trebuie neapărat să-l vizitezi. Este deosebit de romantic, are un farmec aparte și este plin de viață. Îți recomandăm să te plimbi pe canalele din orașul vechi ca să admiri peisajul și apoi să te relaxezi la una din multele terase din centrul orașului, unde poți încerca mâncarea delicioasă și renumitul vin sec alb din Alsacia.

Case în Strasbourg
Sursa foto: Pixabay.com

După ce ai admirat arhitectura deosebită a caselor vechi de jumătate de secol și ai gustat mâncarea tradițională alsaciană, poți vizita Catedrala Notre-Dame, cel mai faimos monument din Strasbourg și minunatul Palat Rohan, iar seara îți poți invita partenerul la o plimbare romantică pe podurile și străduțele încântătoare din oraș. Odată ajunsă în Strasbourg, îți garantăm că nu vei mai dori să pleci de-acolo niciodată.

3. Malta

Dacă ești amatoare de mare și plajă, o opțiune bună pentru Rusaliile din 2023 este Malta. Situată în Marea Mediterană, această țară este o destinație fascinantă și o alegere excelentă pentru o mini-vacanță. Pe de o parte, te poți bucura de soare și relaxare pe plajă, iar pe de altă parte, poți vizita obiectivele turistice incluse pe lista Unesco.

Arhitectură în Valletta Malta
Sursa foto: Pixabay.com

Un loc de neratat este Valetta, deoarece este un oraș plin de atracții culturale, dar și un loc unde te poți distra foarte bine. Sunt multe temple și clădiri istorice impresionante care nu trebuie ratate, inclusiv Palatul Marelui Maestru, Catedrala Sfântul Ioan și Teatrul Manoel. Îți recomndăm să vizitezi și Casa Rocca Piccola, o casă aristocratică construită pentru unul din Cavalerii Maltei în secolul al XVI-lea. Valleta este recunoscută și pentru evenimentele culturale, cu spectacole de teatru malteze, film sau muzică, așadar nu ai cum să te plictisești. 

În concluzie, duminica de Rusalii 2023 cade în 4 iunie și, pentru că este aproape de ziua liberă 1 iunie, îți poți lua o mini-vacanță binemeritată. Dacă nu te-ai hotărât încă unde să pleci, ține cont de sfaturile din acest articol și bucură-te alături de cei dragi de câteva zile libere memorabile. 

Surse foto: Pixabay.com, Pexels.com, iStock.com

Articolul urmator
Ce să pui sub pernă când dormi ca să te îmbogățești
Ce să pui sub pernă când dormi ca să te îmbogățești
Unde îți vei petrece Revelionul?
Incepe quiz
Unde îți vei petrece Revelionul?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.