Sărbătoare mare pe 23 octombrie pentru creștinii ortodocși! Este prăznuit nimeni altul decât fratele lui Iisus Hristos

Sărbătoare mare pe 23 octombrie pentru creștinii ortodocși! Este prăznuit nimeni altul decât fratele lui Iisus Hristos

Cristina Gherghina

În fiecare an, la data de 23 octombrie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe fratele lui Iisus Hristos, Sfântul Iacob.

Sfântul Iacob a fost fiul Sf. Iosif, logodnicul Fecioarei Maria, de unde și modul de adresare pentru acesta drept fratele Domnului. Cu toate acestea, potrivit scrierilor creștine, cel mai corect este să îl considerăm pe Sf. Iacob drept văr al lui Hristos, dearece Cel din urmă nu a fost un rod al iubirii dintre Sfântul Iosif și Fecioara Maria.

sfantul iacob

Sursă foto: Doxologia

Conform tradițiilor creștine, Iacob a călătorit prin Egipt împreună cu tatăl său, Iosif, Fecioara Maria și pruncul Iisus. El este primul Episcop al Ierusalimului și este cel care a alcătuit prima slujba a Sfintei Liturghii.

De-a lungul călătoriei sale sfinte, Sfântul Iacob a convertit foarte mulți iudei la credința creștină, iar în momentul în care Anania a ăncercat să îi pună capăt zilelor, creștinii convertiți chiar de el au fost cei care l-au salvat. Însă, în momentul în care a ajuns sus, la Templul Sis, Iacob a mărturisit că Hristos este Fiul lui Dumnezeu. Auzind această mărturisire, evreii l-au aruncat de pe aripa bisericii pentru ca poporul să se teamă și să dea crezare cuvintelor lui Iacob. 

Iacob a supraviețuit căzăturii de la înălțime, s-a pus în genunchi și a început a se ruga, zicând: "Doamne, iartă-le lor păcatul acesta, că nu ştiu ce fac", dar Sfântul Iacob și-a dat duhul în urma numeroaselor lovituri cu pietre ale evreilor. Trupul său a fost îngropat chiar lângă acea biserică.

Troparul Sfîntului Iacob

„Ca un ucenic al Domnului ai primit Evanghelia, drepte; ca un mucenic eşti de neînduple­cat; îndrăzneală ca un frate al lui Dumnezeu, a te ruga ca un ierarh. Roagă pe Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre.”

Surse foto: Doxologia

Articolul urmator
Este mierea aliment de post? Ce spune Biserica
Este mierea aliment de post? Ce spune Biserica
Care este cea mai mare calitate a ta?
Incepe quiz
Care este cea mai mare calitate a ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (4)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.