Scrisoarea emoționantă a Fridei Kahlo către soțul ei

Scrisoarea emoționantă a Fridei Kahlo către soțul ei

Alida Enache

Magdalena Carmen Frieda Kahlo Calderon sau Frida Kahlo, după cum a rămas ea cunoscută lumii, a dus o viață chiar atipică, controversată. Artista simbol a Mexicului a impresionat dintotdeauna cu stilul ei suprarealist de a picta, dar și cu ținutele extravagante și extrem de colorate în care obișnuia să se prezinte.

 Imagine alb-negru cu frida kahlo în timp ce se uită spre dreapta

Existența ei, totuși, a fost umbrită de durere, fapt care a determinat-o să se refugieze în artă. Întreaga sa carieră artistică a fost dominată de suferințele sentimentale provocate de celebrul pictor mexican Diego Rivera, care i-a fost soț între 1929 și 1954, cu o pauză de un an între 1939 și 1940. Cei doi s-au iubit cu patos, în ciuda diferenței de 21 de ani dintre ei, însă povestea lor de dragoste a cunoscut multe obstacole pe parcursul timpului.

Au rezistat eroic, se pare, căci au rămas împreună până când Frida și-a dat ultima suflare, la 47 de ani, din cauza unei embolii pulmonare. Chiar dacă și-au găsit deseori alinarea în brațele altor persoane, nu au renunțat la dragostea lor atât de pătimșasă. Aceasta este scrisoarea emoționantă pe care artista i-a lăsat-o soțului ei cât încă era în viață:

Imagine cu Frida Kahlo și Diego Rivera în timp ce scrie

 

”Nu-ți cer să mă săruți, nici să-mi ceri scuze atunci când cred că greșești. Nu-ți voi cere nici măcar să mă îmbrățișezi atunci când am cea mai mare nevoie să o faci.

Nu-ți cer să-mi spui cât de frumoasă sunt, chiar dacă e o minciună, nici să-mi scrii cuvinte frumoase.

Nici măcar nu-ți voi cere să mă suni ca să-mi spui cum ți-a fost ziua, nici să-mi spui că ți-e dor de mine.

Nu-ți voi cere să-mi mulțumești pentru tot ceea ce fac pentru tine, nici să-ți pese de mine atunci când sufletul meu este la pământ și, desigur, nu-ți voi cere să mă susții în deciziile mele.

Nici nu-ți voi cere să mă asculți atunci când am o mie de povești pe care aș vrea să ți le spun.

Nu-ți voi cere să faci nimic pentru mine, nici măcar să-mi fii alături pentru totdeauna.

Pentru că dacă trebuie să-ți cer toate aceste lucruri, nu le mai vreau...”

Citește și: A supraviețuit scufundării Titanicului și altor două vapoare. Povestea impresionantă a lui Violet Jessop

Surse articol: Cluber, Britannica, Moma

Surse foto: Getty

Articolul urmator
Doamna Stela a supraviețuit unui accident vascular cerebral, dar a rămas cu probleme grave de sănătate. Își duce traiul singură, fără ajutor și cu un venit de 65 de lei pe lună
Doamna Stela a supraviețuit unui accident vascular cerebral, dar a rămas cu probleme grave de sănătate. Își duce traiul singură, fără ajutor și cu un venit de 65 de lei pe lună
Catre ce se indreapta relatia voastra?
Incepe quiz
Catre ce se indreapta relatia voastra?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.