A supraviețuit scufundării Titanicului și altor două vapoare. Povestea impresionantă a lui Violet Jessop

A supraviețuit scufundării Titanicului și altor două vapoare. Povestea impresionantă a lui Violet Jessop

Alida Enache

Violet Jessop este o femeie extrem de norocoasă cu o poveste de viață incredibilă. Aceasta a supraviețuit în urma a trei dintre cele mai mari tragedii maritime din istorie: scufundarea Titanicului, a Britannicului și accidentului navei Olympic. A sfidat moartea așa cum nimeni nu a mai făcut-o și a lăsat în urma sa o adevărată legendă despre curaj și bunătate.

S-a născut în anul 1887, în Argentina, într-o familie de imigranți irlandezi, William şi Katherine Jessop. Și-a petrecut mare parte din copilărie îngrijindu-i pe cei opt frați mai mici ai săi, mulți dintre ei fiind și bolnavi. Chiar și ea a fost diagnostică cu tuberculoză la o vârstă foarte fragedă. Deși era de așteptat să mai trăiască doar câteva luni, fetița de atunci a reușit, în mod miraculos, să învingă boala.

Imagine cu Violet Jeesop în costum de asistentăSursa foto: Youtube

După ce a rămas fără tată, Violet Jessop s-a mutat alături mama ei și frații săi în Anglia. Acolo, mama sa lucra ca stewardesă pe o navă. După ce aceasta s-a îmbolnăvit, tânăra, care urma o școală de măicuțe, s-a decis să o ia pe urmele celei care i-a dat viață.

Avea doar 21 de ani și i-a fost foarte greu să își găsească un loc de muncă pe ambarcațiuni. Angajatorii se temeau că ar putea „provoca probleme” echipajului și pasagerilor, fiind tânără și foarte frumoasă. Ceea ce s-a și întâmplat între timp, căci adolescenta a primit cel puțin trei propuneri pe parcursul carierei sale, una fiind din partea unui pasager bogat, care călătorea la clasa 1.

Pentru a-și putea urma visul, Violet s-a hotărât să se prezinte fără machiaj și îmbrăcată în haine ponosite. După o scurtă perioadă pe care a petrecut-o pe Orinoco, un vas Royal Mail Line, a primit primul ei job. Aceasta a fost angajată de White Star Line în 1908 pentru a servi la bordul Majestic.

În 1910, tânăra a început să lucreze la la bordul navei Olympic. Un an mai târziu, Olympic s-a ciocnit cu HMS Hawke, o navă concepută să le scufunde pe altele prin lovirea lor. Deși ambele ambarcațiuni s-au ales cu avarii considerabile, Olympicul nu s-a scufundat și a reușit să se întoarcă la port. Violet Jessop a coborât din acesta teafără, fără nicio rană.

Câțiva ani mai târziu, White Star Line căuta un echipaj pentru zona VIP de pe Titanic. Auzind asta, Violet nici nu a stat pe gânduri. S-a îmbarcat la nordul navei „nescufundabile” și a devenit martora uneia dintre cele mai mari tragedii maritime de până acum. Aceasta a reușit să scape cu barca de salvare numărul 16.

Era în pat atunci când Titanicul a lovit aisbergul, dar și-a dat seama imediat că s-a întâmplat ceva rău, așa că s-a îmbrăcat și a fugit pe punte.

„Mi s-a spus să mă urc pe punte. Pasagerii se plimbau calmi. Am stat la perete cu celelalte stewardese, uitându-mă la femeile care își luau la revedere de la soții lor înainte de a fi băgate în bărci alături de copii. Mai apoi, un ofițer de navă ne-a ordonat să urcăm în barcă pentru a le demonstra unor femei că sunt în siguranță”, a scris ea în memoria ei.

În barca de salvare, Violet a luat în grija sa un copil. După ce au fost salvați de Carpathia dimineața următoare, mama bebelușului l-a tras pe acesta din brațele stewardesei și a luat-o la fugă.

După ce a supraviețuit și acestui dezastru, Violet a mai avut parte de o altă surpriză din partea sorții. Aceasta a decis să meargă ca asistentă la bordul Britannicului, care opera în Marea Egee chiar înainte de Primul Război Mondial. Nava a intrat într-o mină care fusese plantată de un submarin german și a început să se scufunde. Femeia nu putea ajunge la o barcă de salvare, așa că s-a hotărât să sară peste bord. Atunci, alături de ea, peste 1000 de persoane au fost salvate. Din păcate, altele 30 au murit.

„Am sărit în apă, dar am fost aspirată sub chila navei și m-am lovit la cap. Am scăpat, dar ani mai târziu, când m-am dus la doctor din cauza unor dureri de cap, am aflat că suferisem o fractură de craniu!”, a mai scris ea.

După război, Violet a părăsit White Star Line și s-a angajat la Red Star Line. A lucrat pe o navă de pentru mai mulți ani și, din fericire, a reușit să evite orice alt dezastru. Aceasta s-a pensionat la vârsta de 61 de ani, după 23 pe care i-a petrecut pe mare. Și-a dat ultima suflare la 84 de ani, în 1971, suferind de insuficiență cardiacă congestivă, după ce a sfidat de nenumărate ori moartea. Memoriile sale au ieșit la iveală în anul 1996.

Citește și: Îngerul de pe ”TITANIC”: adevăratul Jack, un puști de 17 ani care a supraviețuit și a salvat zeci de vieți

Surse articol: Nationalarchives, Irishcentral, Museumhack

Surse foto: Youtube

Articolul urmator
Părintele Pimen de pe muntele Athos despre românii care au animale de companie: „Două mâțe în casă și 10 avorturi. O să dăm răspuns pentru toate astea în fața lui Dumnezeu."
Părintele Pimen de pe muntele Athos despre românii care au animale de companie: „Două mâțe în casă și 10 avorturi. O să dăm răspuns pentru toate astea în fața lui Dumnezeu."
Ce bărbat îți va rupe inima în două?
Incepe quiz
Ce bărbat îți va rupe inima în două?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.