Semnificația cifrei 3: misterele din spatele cifrei perfecte

Redactor Andreea Baluteanu

Considerată a fi cifra perfectă, 3 este prezentă pretutindeni, de la Biblie, unde apare de nu mai puțin de 523 de ori, până în basmele populare. Considerată a fi reprezentativă pentru totalitate și întreg, 3 marchează armonia dintre trup, minte și suflet, fiind o cifră cu o rezonanță aparte, de unde și interpretările atât de complexe ale semnificației cifrei 3.

Azi ne jucăm puțin cu numerologia și cu aspectele mai puțin cunoscute ale cifrelor. Vezi care este semnificația cifrei 3, dar și ce îți aduce ea în vise și ce înseamnă dacă ai cifra 3 la destin.

Ce semnifică cifra 3?

Dacă te mai îndoiești de faptul că semnificația cifrei 3 este una cu totul și cu totul deosebită, află că numărul a trezit fascinația și a fost perceput ca fiind miraculos din cele mai vechi culturi.

Femeie cu codite care arata cifra 3, avand in spate un perete roz

Astfel, vechii egipteni considerau că există 3 părți ale lumii: cerul, pământul și o zonă intermediară, numită duat, iar chinezii pur și simplu adulau această cifră, considerând-o perfectă. Și cartea ritualică Li-Ji sublinia că cifra 3 reprezintă chiar umanitatea, nuanțând asocierea dintre trup, minte și spirit. La grecii antici, păcatele îți erau cântărite de către trei judecători, existau trei elemente (cerul, iadul și pământul), și până și Cerberul, câinele de pază al Infernului, avea trei capete.

Aceeași „cinste” este oferită cifrei 3 și la persani, la care, după moarte, erai supus judecății a trei entități: Mithra (lumina), Craosha (tradiţia), Rashnu (dreptatea). 

Însă nu există semnificație mai profundă pentru cifra 3 decât cea regăsită în religia creștină. De la Sfânta Treime până la reprezentarea divinității sub forma unui triunghi, treiul este prezent pretutindeni. Mai departe, și în Noul Testament această cifră este omniprezentă: Iisus a înviat 3 oameni, a fost ispitit de trei ori și a căzut de tot atâtea ori în drumul său spre Golgota.

Și în Cabala este rezumată importanța cifrei 3, considerându-se că omul are 3 suflete: Nefesh, Rouah şi Neshmah.

Semnificația cifrei 3 în basme

Cu siguranță mai ții minte din anii școlii cât de importantă era cifra trei în basme! De cele mai multe ori, al treilea fecior al împăratului era cel care dovedea cele mai alese virtuți și a treia fată era cea mai bună și mai frumoasă. Ce să mai spunem despre încercări, cel mai adesea în număr de 3, sau despre obiecte magice sau aliați, la rândul lor supuși aceleiași înclinații numerologice?

Explicația este aceea că trei marchează trecerea de la dimensiunea văzută a lumii noastre, cea pe care o percepem cu mintea noastră, la cea nevăzută, mult mai complexă, inexplicabilă. Respectiv lumea fantasticului și a magiei în care suntem invitați să pătrundem.

În basme, semnificația cifrei 3 este astfel deschiderea către magie și către lumea fantasticului, cea pe care am uitat să o mai contemplăm în viața de zi cu zi.

Numerologie 3: semnificațiile acestei cifre

În numerologie, 3 este expresia creativității și exprimării sinelui. Atenție, aceste caracteristici nu ar trebui să te determine să crezi că cifra este una a egoismului, deoarece marchează de asemenea sociabilitatea și aplecarea către ceilalți.

Alte semnificaţii ale cifrei 3 acordate în numerologie țin de optimism, toleranță, inspirație și armonie. Per total, cifra este considerată a fi una norocoasă, deși nu atinge perfecțiunea care îi este atribuită în basme sau în spiritualitate.

Situațiile ce sunt marcate cu cifra 3 vor aduce energie pozitivă, vor trezi creativitatea și pasiunea din tine și vor marca un viitor strălucit.

Citește și: Care este semnificația orelor și a minutelor în dragoste

pisica si cifra 3 pe fundal gri

Semnificația cifrei 3 în masonerie

Închistată în tradiții și în ritualuri, organizația francmasonică nutrește o fascinație profundă pentru cifra 3. Lojile masonice sunt construite în jurul cifrei 3 (au 3 mari stâlpi de susținere, 3 obiecte de decor fundamentale în seturi), dar cifra este prezentă și prin alte considerente: admiterea masonilor se face după 3 bătăi, dând dovada a 3 virtuți.

Conform lui Radu Comănescu, un scriitor specializat în existența masoneriei, semnificația cifrei 3 este atât de importantă în masonerie deoarece reia înțelesurile sacre care îi sunt oferite în Biblie, dar și „desăvârșirea” din geometrie. Este cunoscută fascinația pe care masonii o aveau față de reguli și față de geometrie, triunghiul fiind un simbol sacru și ezoteric. De asemenea, forma geometrică cu trei laturi este de asemenea asociată cu divinitatea, triunghiul isoscel și cel echilateral fiind simboluri ale Domnului.

Prezentă astfel din cele mai vechi timpuri, când legătura masonilor cu religia era mai puternică, până în perioadele actuale, prin luminile din lojă și cele trei bătăi, este evidenta că cifra perfectă și-a făcut și aici resimțită influența.

Semnificația cifrei 3 în vis

Atât de puternică este semnificația cifrei 3, încât este evident că ne va marca și visele. Sunt mai multe situații: poți visa cifra 3, ca atare, sau poți vizualiza un obiect de trei ori. În vise îți mai poate apărea și un triunghi sau cuvântul trei.

Iată care sunt semnificaţiile cifrei 3 în vis!

Cifra 3, apărută în vis, este un simbol al întregului, al trecutului, prezentului și viitorului. Poate însemna că te concentrezi prea mult pe trecut sau te gândești prea mult la viitor, în ambele cazuri pierzând bucuria simplă și reală a prezentului. Dar prezența cifrei 3 în vis poate semnifica și că nu ai atins armonia dintre trup, minte și suflet. Poate fi un mesaj al subconștientului că este necesar să meditezi mai mult ca să găsești acest echilibru.

În cazul în care în vis se repetă o succesiune de câte trei obiecte, te poți felicita. În acest caz, semnificația cifrei 3 indică că ești extrem de aproape ca un vis al tău să se transforme în realitate.

Dacă cifra trei apare de nicăieri, poți avea o problemă cu comunicarea. Fiindcă interpretările în numerologie țin de legătura cu ceilalți și de exprimarea proprie, poate că subconștientul tău îți atrage atenția că nu te faci înțeleasă cum trebuie sau că nu îți folosești energia în cele mai potrivite scopuri.

Nu în ultimul rând, un triunghi apărut în vis poate fi simbol al Sfintei Treimi. Dacă subconștientul tău îți trimite acest mesaj, este posibil să ai îndoieli cu privire la credința ta sau sentimente de vinovăție pentru că ți-ai ignorat prea mult latura spirituală. Mergi mai des la biserică sau pur și simplu spune rugăciuni care să te ajute.

cifra 3 pe usa veche din lemn

Semnificația cifrei 3 a destinului

Atunci când ai cifra 3 drept cifră a destinului, te poți aștepta la o viață măreață. Dat fiind că te racordezi la cifra considerată perfectă, nu e de mirare că excelezi în numeroase aspecte.

Cifra 3 este simbol al comunicării și al expresiei, dar și al creației, așa cum vedem în spiritualitate. Ești un pionier, care impresionează prin inovație și poate da naștere la opere artistice și literare care să îi inspire pe ceilalți. Să faci umanitatea să zâmbească este una dintre dorințele tale cele mai fierbinți, de aceea mulți artiști au cifra destinului 3. Ai grijă însă, deoarece poți deveni nemulțumită și te poți simți adesea neînțeleasă. Odihnește-te și recrează-te suficient, deoarece cu o imaginație atât de bogată poți avea adesea de suferit.

Destinul tău este acela de a inspira, de a motiva, de a vindeca și de a-i bucura pe oameni. Aduci optimism, entuziasm, bucurie și compasiune, ceea ce te face atât de specială.

Vezi aici și cum să îți calculezi cifra destinului și ce spune ea despre tine!

Semnificația cifrei 3 este atât de profundă! Tu ce legătură ai cu acest număr magic?

Află și care este numărul Îngerului!

Surse foto: iStock

Articolul urmator Care este semnificația numărului de înger 2222 în viață și în dragoste

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (4)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.