Sfânta Maria Mare: tradiții și obiceiuri în ziua prăznuirii Adormirii Maicii Domnului

Sfânta Maria Mare: tradiții și obiceiuri în ziua prăznuirii Adormirii Maicii Domnului

Redactor Raluca Margean

Ziua Adormirii Maicii Domnului este una dintre cele mai importante sărbători creștine. Cunoscută și sub denumirea de Sfânta Maria Mare, această sărbătoare se ține în fiecare an la data de 15 august și este momentul în care se încheie un post lung de două săptămâni. Credința românilor în Sfânta Maria este foarte mare, iar obiceiurile și tradițiile se păstrează și astăzi cu mare sfințenie de credincioși.

Obiceiuri și tradiții de Sfânta Maria Mare

Este sezonul nunților și perioada în care încep lucrările agricole de toamnă

Perioada dintre cele două sărbători din cinstea Fecioarei Maria, cele două Sântămării (15 august-Sfânta Maria Mare și 8 septembrie-Sfânta Maria Mică) este considerată ca fiind sfârșitul verii și începutul toamnei. Acum este momentul în care ciobanii își coboară oile de la munte, iar gospodarii încep semănăturile de toamnă. Totodată, după un timp îndelungat de două săptămâni în care românii au ținut post, odată cu sărbătoarea din 15 august începe și sezonul nunților, care durează până la intrarea în postul Crăciunului.

Sfânta Maria este protectoarea femeilor, pe care le ajută în căsnicie și la naștere

În această zi, exista obiceiul ca fetele nemăritate să poarte în sân o plantă numită în popor „năvalnic”, despre care se spunea că are puterea de a atrage pețitori. Tot ele trebuiau să culeagă flori din grădină pe care le așezau la icoana Maicii Domnului și se rugau pentru protejarea familiei lor de boli și alte necazuri. Și plantele de leac se culeg în această zi și se așază la icoane, pentru a prinde puteri tămăduitoare.

Tot în această zi, femeile însărcinate se roagă la Maica Domnului pentru a le proteja pe toată durata sarcinii și pentru a naște copii sănătoși. 

De asemenea, în ziua de Sfânta Maria femeile împart în biserică struguri, prune şi faguri de miere pentru iertarea păcatelor sufletelor celor adormiți. După slujba de pomenire, se obișnuiește ca femeile să meargă la mormintele rudelor pentru a le tămâia. 

Superstiții legate de această sărbătoare

Superstiții legate de muncă

În această zi nu se muncește deloc. Superstițiile spun că, în cazul în care gospodarii lucrează în acea zi, recoltele lor vor fi blestemate şi nu vor da roade, vitele se vor îmbolnăvi, iar gospodăria se va destrăma.

Superstiții legate de foc

În mai multe zone ale țării nu se aprinde focul cu două zile înainte de această sărbătoare. Se crede că nerespectarea acestui obicei aduce pericol de boală și incendiu.

Superstiții legate de apă

De Sfânta Maria Mare este interzis să te scalzi în ape curgătoare. Cei care nu respectă acest lucru nu vor avea roade în gospodărie și riscă să li se îmbolnăvească animalele. De asemenea, credincioșii consideră că vor avea ghinion dacă spală rufele în această zi de sărbătoare.

Alte superstiții

Dacă te tunzi în ziua de Sfânta Maria, ești în pericol să chelești timpuriu.

Dacă te cerți cu cineva sau să intri în conflict chiar în această zi sfântă, îți va merge rău tot anul. 

Dacă înfloresc trandafirii în apropierea zilei Sfintei Marii, înseamnă că toamna va fi lungă. 

Surse foto: Pixabay

Articolul urmator
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Alexandru! Ce să nu faci în această zi sfântă
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Alexandru! Ce să nu faci în această zi sfântă
Alcătuiește-ți buchetul de mireasă și noi îți spunem ce rochie o să porți în ziua cea mare!
Incepe quiz
Alcătuiește-ți buchetul de mireasă și noi îți spunem ce rochie o să porți în ziua cea mare!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.