Sfatul lui Nietzsche pentru femeia modernă

Sfatul lui Nietzsche pentru femeia modernă

Eugenia Dinescu, redactor

O bună parte din oameni încă mai cred că filosofia aparţine doar curriculumului din universităţi şi are o aplicabilitate redusă în viaţă reală, însă nu este deloc aşa. Friedrich Nietzsche este unul dintre cele mai bune exemple ale faptului că filosofia nu doar că îşi găseşte rolul în viaţa femeilor moderne, dar le poate ajuta să se descopere şi să ducă o existenţă autentică.

Îţi dezvăluim sfatul lui Nietzsche pentru femeia modernă, care te va ajuta să te transformi într-un Ubermensch (Supraom n.r.)!

În “Voinţa de Putere”, Nietzsche face o afirmaţie ce ar putea suna absurd pentru cei mai mulţi dintre noi: “Acelor oameni  de care îmi pasă le urez suferinţă, părăsire, boală, maltratare, umilinţe  - îmi doresc să nu rămână străini de dispreţul profund de sine, de tortura neîncrederii în sine, de mizeria înfrânţilor; nu am nicio milă pentru ei, fiindcă le urez singurul lucru care poate dovedi astăzi dacă cineva are sau nu valoare – să îndure”.

Nu ne gândim niciodată la suferinţă ca la un lucru dezirabil, însă ea este elementul care ne permite să evoluăm, să ne testăm limitele și voința și să ”devenim ceea ce suntem”, așa cum tot Nietzsche spunea. În intervalul dintre primul eşec şi stadiul în care ajungem să ne perfecţionăm, anxietatea, invidia şi umilinţele sunt o etapă normală, care nu ar trebui să deturneze o femeie modernă de la scopurile sale.

Nietzsche este departe de a-şi dori să ne transforme în martiri contemporani, însă ne încurajează să îmbrăţişăm eşecurile ca pe o parte naturală a vieţii. Indiferent de statutul social, oricine are parte de astfel de experienţe. În faţa eşecurilor, lucrul care face diferenţa între o viaţă împlinită şi o existenţă lipsită de autenticitate este modul în care reacţionăm în faţa eşecurilor şi nedreptăţilor.

Cuvintele lui Nietzsche sunt  dure, dar anvergura lor este necesară pentru scopul său: acela de a corecta ideea conform căreia împlinirile trebuie să fie obţinute cu uşurinţă sau deloc. Acest tip de mentalitate este toxic pentru o femeie modernă, putând să o determine să renunţe chiar înainte de a încerca să facă faţă provocărilor. Fără pregătirea oferită de experienţele ce cauzează suferinţă, evoluţia rămâne doar un ideal.

Rezistența este una dintre calităţile unui Ubermensch adaptat timpurilor noastre şi un memento al faptului că evoluţia este rareori atinsă doar prin experienţe pozitive, care ne menţin în interiorul zonei noastre de confort. Pe tine te inspiră sfatul lui Nietzsche pentru femeile moderne?

Surse foto: Istockphoto.com

Articolul urmator
Totul despre femeia care i-a stat alături, vreme de patru decenii, părintelui Arsenie Boca
Totul despre femeia care i-a stat alături, vreme de patru decenii, părintelui Arsenie Boca

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (10)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.