Adevarata Stare de Bine
Nu Skin

Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena: tradiţii, obiceiuri şi superstiţii

Vineri, 18.05.2018
de Sorina Corneanu

Sfinții Împărați Constantin și Elena se sărbătoresc anual pe data de 21 mai și reprezintă cea mai mare sărbătoare creștin ortodoxă din această lună. Împărații Constantin și Elena sunt recunoscuți drept cei care au oferit libertate creștinismului prin Edictul de la Milano.

constantin si elena

De numele Sfântului Constantin, protector al creștinismului, se leagă și Consiliul de la Niceea, în care s-a hotărât ca Paștele să fie sărbătorit în prima duminică de după luna plină a echinocțiului de primăvară.

Conform legendei, în anul 312, în timpul luptei cu Maxențiu, Constantin cel Mare observă pe cer o cruce strălucitoare care avea inscripția in hoc signo vinces (traducere - prin acest semn vei birui). În timpul nopții, Iisus Hristos i s-a arătat în vis lui Constantin, împreună cu semnul crucii, și i-a cerut să pună semnul sfintei cruci pe steagurile soldaților, pentru ca aceștia să fie protejați de focurile bătăliei. După moatea lui, în anul 337, Împăratul Constantin a rămas în memoria ortodocșilor drept unul dintre pilonii de sprijin ai creștinismului din acea perioadă.

Împărăteasa Elena, mama împăratului Constantin cel Mare, este cunoscută drept o femeie foarte credincioasă și pioasă, acesteia fiindu-i atribuite găsirea moaștelor Sfintei Cruci a Mântuitorului nostru Iisus Hristos și a rămășițelor celor tei magi.

Tradiții, superstiții și obiceiuri de Sfinții Constantin și Elena

Praznicul Sfinților Împărați Constantin și Elena vine cu o serie de tradiții menite să aducă spor și sănătate gospodarilor care le împlinesc. Sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena este cunoscută, din punct de vedere popular, ca sărbătoarea păsărilor de pădure, numită și Constantin Graur sau Constantinul Puilor. Tradiția populară spune că în această zi păsările de pădure își învață puii să zboare.

Obiceiuri pentru sănătate, spor și bani

De Sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena nu se lucrează pământul, pentru a se evita pagubele. În multe regiuni ale țării este ultima zi în care agricultorii mai seamănă ovăz, mei și porumb. Superstițiile spun că tot ce se seamănă după data de 21 mai se va usca!

În această zi sfântă nu se lucrează via, altfel graurii vor distruge toți strugurii! Femeile trebuie să ardă tămâie și să stropească întreaga locuință cu aghiasmă, pentru a alunga spiritele rele. De asemenea, pentru a alunga forțele malefice, țăranii aprind un foc mare pe câmp, iar prin fum vor trece oile, apărându-le astfel de toate relele care s-ar putea abate asupra lor.

Gospodarii trebuie să noteze seria fiecărei bancnote cheltuite în fiecare zilnic. Se spune că astfel banul rămâne în casă și nu se înstrăinează. Un alt obicei în această zi presupune aducerea la biserică a trei bujori, flori de lămâiță, pâine și prăjituri de casă.

În plus, oricat de modestă ar fi, din orice casă nu trebuie să lipsească o icoană a Sfinților Constantin și Elena. Aceasta își apără posesorii de pagubă, de dușmani și împlinește cea mai profundă dorință a sufletului.

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (18)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  top 5 divahair.ro

  • vizionate
  • votate
  • discutate
  1. Afla cand si unde iti vei gasi sufletul pereche, in functie de zodie! (76000 vizite)
  2. Primele semne care îți spun că restaurantul în care ai intrat îți va oferi mâncare proastă (5875 vizite)
  3. Ce este al treilea ochi și care sunt semnele care îți arată că l-ai activat (3919 vizite)
  4. Alertă alimentară fără precedent în România: 17 amenzi și 7 restaurante din mall închise în urma unui control sever (3642 vizite)
  5. Avertizare ANM de ultimă oră: ploi abundente, frig crâncen și intensificări ale vântului (2954 vizite)
  1. Acoperământul Maicii Domnului: semnificație, tradiții și obiceiuri (nota 5)
  2. Dramă în România! Tamara Buciuceanu-Botez a fost internată de urgență! (nota 4.9)
  3. Alertă alimentară fără precedent în România: 17 amenzi și 7 restaurante din mall închise în urma unui control sever (nota 4.7)
  4. Avertizare ANM de ultimă oră: ploi abundente, frig crâncen și intensificări ale vântului (nota 4.7)
  5. Rugăciunea care te scapă de blesteme și farmece dacă o rostești azi, de Sfântul Ciprian. Toți creștinii trebuie să o știe! (nota 4.5)
  1. Aurul nebunilor: ce este și cum poate salva lumea de la pieire (0 comentarii)
  2. Ce este ochiul lui Horus și ce semnificație are (0 comentarii)
  3. Brâul Maicii Domnului, de la Kato Xenia: „minunea” făurită de mama lui Iisus (0 comentarii)
  4. Prognoza iernii: meteorologii anunță deja primele ninsori consistente! Când vine vremea rea peste România! (0 comentarii)
  5. Sărbătoare mare pe 11 octombrie pentru creștinii ortodocși! Obiceiuri și tradiții de Sf. Filip: ce să faci ca să primești tămăduirea Sfântului Apostol (0 comentarii)

  Ai nevoie de un SFAT?

  Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

  întreabă

  LIKE si intra in universul divelor!