Solstițiul de iarnă din 21 decembrie: cum îți va schimba viața

Solstițiul de iarnă din 21 decembrie: cum îți va schimba viața

Redactor Alexa Galgau

Solstițiul de iarnă reprezintă cea mai lungă noapte din an, fiind opusul solstițiului de vară, care reprezintă cea mai lungă zi din an. Aceasta se întâmplă în emisfera nordică, în vreme ce în emisfera sudică situația stă invers – de exemplu, pentru Australia, cea mai lungă zi din an are loc acum, în decembrie. Pe 21 decembrie 2016, solstițiul de iarnă are loc la ora 10:44 (UT - universal time), iar la noi, în România, are loc la ora 12:44.

Acest fenomen anual ne influențează mai mult decât ai crede, așa că citește mai departe cum îți schimbă viața solstițiul de iarnă din 2016!

Ce este solstițiul de iarnă

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii știau că traiectoria soarelui pe cer, durata zilei și locația răsăritului sau apusului se modificau cu regularitate de-a lungul anului. Multe dintre monumentele construite în lume, precum Stonehenge, în Anglia, sau Machu Picchu, în Peru, au fost construite tocmai pentru a urmări schimbările și progresul soarelui în acele vremuri în care nu se înțelegeau prea bine aceste fenomene.

Astăzi, noi știm că solstițiul de iarnă este un eveniment astronomic, cauzat de mișcarea Pământului pe orbita sa în jurul Soarelui. Pentru că planeta noastră nu orbitează dreaptă, ci înclinată la 23 de grade, cele două emisfere împart, pe rând, căldura și lumina soarelui. De fapt, aceasta este cauza pentru care avem iarnă și vară. Atunci când are loc solstițiul de iarnă, emisfera nordică se află la distanța cea mai mare de soare din cauza acestei înclinări.

După solstițiul de iarnă, zilele devin mai lungi, iar nopțile, mai lungi – putem spune că facem primii pași către primăvară și vară, chiar dacă pentru noi este mai degrabă începutul iernii.

Mulți oameni se întreabă de ce apusul cel mai timpuriu (sau răsăritul cel mai timpuriu) în emisfera sudică nu coincide cu solstițiul de iarnă, ci are loc înainte de acesta. Pentru a găsi o explicație, trebuie să înțelegem că apusul cel mai timpuriu nu este determinat de ora la care apune soarele, ci de adevăratul „prânz” solar, acel punct al zilei în care soarele ajunge cel mai sus pe cer. La începutul lui decembrie, soarele ajunge în cel mai înalt punct de pe cer cu 10 minute mai devreme decât în ziua solstițiului de iarnă, ceea ce înseamnă că și soarele apune mai devreme cu 10 minute. Această discrepanță apare din cauza înclinării axei Pământului, dar și a orbitei ovale în jurul Soarelui.

Cum te afectează solstițiul de iarnă 2016

Solstițiul de iarnă este celebrat în mod simbolic aproape de când există omul și au existat tot felul de ritualuri, sacrificii și tradiții referitoare la acest fenomen astronomic.

În timpul solstițiului de iarnă, Soarele se află în zodia Săgetător, un semn astrologic curios, aventuros și prietenos. În această perioadă, relațiile cu prietenii și cu familia pot fi îmbunătățite substanțial, iar lucrurile par să intre pe un făgăș bun, chiar și după o perioadă lungă de conflicte.

Solstițiul de iarnă ne influențează și prin faptul că reprezintă un nou început, o trecere spre o perioadă mai luminoasă și mai caldă. La fel, viețile noastre pot deveni mult mai bune în această perioadă, chiar dacă nu se întâmplă peste noapte, ci pe o perioadă de câteva luni. Acum este momentul să începi noi proiecte și să profiți de oportunitățile care apar, oricât de mici, dacă vrei să ți se schimbe viața!

În schimb, faptul că zilele sunt atât de scurte și nopțile atât de lungi creează o stare emoțională nu tocmai bună, în special pentru cei care suferă de depresie de sezon. Vestea bună este că, după solstițiu, starea negativă va începe să se remedieze, deoarece zilele vor deveni mai lungi. Un studiu interesant publicat în Behavioral Brain and Sciencses mai face o legătură interesantă între gradul de violență al oamenilor și anotimp: pe timpul iernii, se pare că violența este mult mai scăzută printre oameni decât vara, când probabil suntem mult mai nervoși.

Solstițiul de iarnă din 2016 are loc pe 21 decembrie și este un fenomen astronomic interesant, care ne afectează emoțional și psihic destul de mult. Așa cum ne învață și astronomia, cea mai lungă noapte este întotdeauna urmată de o perioadă mai bună și de zile mai lungi, așa că privește cu optimism spre perioada care urmează!

Articolul urmator
Am trecut la ora de iarnă! Ce impact uriaș are acest eveniment asupra organismului nostru
Am trecut la ora de iarnă! Ce impact uriaș are acest eveniment asupra organismului nostru
Ce ar schimba iubitul tau la tine?
Incepe quiz
Ce ar schimba iubitul tau la tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.7 (17)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.