Nu Skin

Stare de alertă din 15 mai: care sunt noile reguli și obligații pentru românii care vor să intre în țară

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

Starea de alertă, care a început în România din data 15 mai, a schimbat radical regulile pe care trebuie să le respecte românii care se întorc din străinătate.

Atâta timp cât a fost instituită starea de urgență, oricine venea în România intra obligatoriu în carantină sau izolare timp de 14 zile. 

Prevederile legislative pentru starea de alertă sunt diferite, carantina sau izolarea fiind eliminate; există, însă, în continuare anumite reguli pe care trebuie să le respecte persoanele care vin din străinătate. 

Este necesar să ai asupra ta un certificat că nu ești infectat cu coronavirus

Oricine va intra în țară, trebuie să se prezinte la punctele de trecere a frontierei cu un document medical care atestă că nu a fost infectat cu COVID-19. Acest certificat nu trebuie să fie mai vechi de 48 de ore înaintea venirii în România. 

aeroport

Mai mult decât atât, certificatul trebuie tradus în limba română, cu excepția certificatelor eliberate în Republica Moldova. În cazul în care nu are respectivul document, o persoană va fi băgată imediat în carantină sau în izolare. 

Distanțarea socială se menține

Măsurile de distanțare socială se mențin, ca și cele de protecție, în special prin utilizarea măștii în locurile închise. 

Timp de 30 de zile începând cu 15 mai „vei fi obligat să porţi măşti de protecţie care să acopere nasul şi gura în toate gările, autogările, porturile, aeroporturi şi staţiile de metrou, precum şi în orice mijloc de transport în comun“, potrivit legii.

După încheierea celor 30 de zile, starea de alertă va mai putea fi prelungită o singură dată, timp de alte 30 de zile. 

Măsuri de igienă suplimentare în aeropoarte

Ministerul Transporturilor poate impune reguli stricte de igienă în toate spațiile închise, inclusiv în aeropoarte și autogări. Astfel de reguli vor fi precizate și pentru călătoriile cu avionul. 

Unele companii aeriene au început deja să ia măsuri de protecție speciale, precum distribuirea de materiale igienice către pasageri, eliminarea revistelor din avioane sau plata contacless la bordul aeronavelor. Desigur, atât echipajul, cât și pasagerii vor purta măști de protecție pe parcursul zborului. 

Surse foto: IStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (4)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta