STUDIU: Bucuria, împăcarea și iertarea consolidează sistemul imunitar

STUDIU: Bucuria, împăcarea și iertarea consolidează sistemul imunitar

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

Meditația este o practică ce a fost legată multă vreme de viața spirituală și religioasă. Deși este considerată predominant apanajul Orientului, ea a fost practicată și în Occident, încă de acum 2500 de ani. 

Relativ recent însă, meditația a început să fie utilizată și în afara conotațiilor ei religioase, câștigând popularitate în Occident, odată cu practicarea ei de către membrii formației Beatles. 

Meditația a devenit o practică favorită pentru multe persoane, mai ales de când studiile au demonstrat că poate aduce beneficii incredibile sănătății fizice, cât și celei psihice.

În 1980, biologul și practicantul de yoga Jon Kabat-Zinn a introdus un protocol aparte de meditație, denumit „mindfulness”, meditația conștiinței depline. Acest protocol presupune 8 săptămâni de meditație, în care practicanții învață progresiv diferite tehnici meditative. 

meditatia

„Acest protocol a permis ca meditația să fie adaptată vieții occidentale și să intre în atenția oamenilor de știință. În momentul în care beneficiile meditației au fost demonstrate științific, aceasta a început să fie folosită din ce în ce mai mult în spitale și în sistemul medical, apoi în mediul educațional și organizațional”, explică psihologul Laura Cojocaru, președinte al Institutului de Programare Neuro-lingvistică. 

Iar principalul beneficiu al meditației este că aduce o stare de pace, lasă să intre în viețile noaste bucuria, împăcarea și iertarea, iar studiile științifice arată că acestea ajută la întărirea sistemului imunitar. 

Fericirea este o stare a creierului

Studii recente asupra stării de fericire arată că aceasta este corelată cu eliberarea în organism a așa-numiților hormoni ai fericirii - serotonina, oxitocina și endorfinele -, precum și a unor neurotransmițători ca dopamina. Zone din creier, în special cortexul prefrontal și nucleul accumbens, sunt corelate cu starea de fericire.

Atunci când obținem un succes, dopamina activează centrii recompensei și trăim o stare de satisfacție.

Oxitocina ne face să ne simțim în al nouălea cer atunci când suntem cu persoana iubită sau ne îmbrățișăm copilul. 

Endorfinele sunt o formă naturală a morfinei și ne dau o stare de bine, care poate fi corelată cu absența durerii fizice, cu surescitarea produsă de prezența unei persoane dragi sau de un lucru bun care ni se întâmplă. 

Serotonina este responsabilă de buna dispoziție, de încrederea crescută în noi înșine și de autoacceptare. 

femeie fericita

Fie că este vorba de fericirea produsă de plăcerile simțurilor, fie de o fericire imaginară sau anticipatorie, când așteptăm un eveniment plăcut din viitor (de exemplu, o baie cu spumă, o ședință de masaj sau îmbrățișările persoanei iubite), ambele stări sunt determinate de acești hormoni și neurotransmițători. Ei cresc starea de relaxare și plăcere și diminuează stresul și anxietatea, producând o senzație generală de bine.  

Iar vestea bună este că meditația activează secreția acestor hormoni și contribuie astfel la starea noastră de fericire și de seninătate. 

Cele 3 „ingrediente” emoționale ale unui sistem imunitar puternic

Starea noastră de bine, bucuria, starea de relaxare, capacitatea de a ierta și a ne simți împăcați, toate acestea stimulează funcția noastră imunitară și ne ajută să fim mai puternici în fața bolilor. 

„Ce facem pentru a ne consolida sistemul imunitar, pentru a aduce în viața noastră și sănătate, și fericire? Simplu! Acționăm pe cele 2 căi care produc plăcere: activități concrete și activități anticipative  sau imaginative.

Activitățile concrete includ: socializarea cu oameni pozitivi și de la care avem ceva de învățat, timp petrecut în natură, mișcare fizică, activități recreative (film, teatru, lectură, hobby-uri, călătorii, vacanțe etc.), o dietă echilibrată, timp de odihnă echilibrat, relații sănătoase, viață intimă împlinită, restructurarea modului de gândire și raportare la evenimentele vieții.

Activitățile anticipative sau imaginative cuprind: tehnici de meditație, hipnoză și autohipnoză, tehnici de relaxare, tehnici de respirație. Astfel de activități au rolul de a activa frecvența alfa a creierului... frecvența de 8-12 Hz.

meditatie

Când creierul se află pe frecvența alfa, sistemul nervos parasimpatic este activat, secreția de cortizol este redusă, frecvența cardiacă este redusă, la fel și rata respirației și ritmul metabolic, crește fluxul de sânge către creier, se îmbunătățește activitatea cortexului prefrontal stâng, corelat cu starea de fericire, sistemul imunitar este consolidat”, arată Laura Cojocaru. 

În concluzie, starea de bucurie, pace și iertare care se instalează prin practica meditației și a conștientizării depline are nenumărate beneficii, atât psihice, cât și fizice. Potrivit specialiștilor, activarea undelor alfa reduce durerea, anxietatea, depresia, promovează funcția cognitivă, memoria, concentrarea, reduce tensiunea arterială, ajută la menținerea longevității și tinereții, previne dependențele, contribuie la o greutate corespunzătoare și îmbunătățește calitatea vieții.

Surse foto: Pixabay

Articolul urmator
TU ești stăpâna propriilor vise! 12 moduri prin care să-ți învingi coșmarurile din timpul nopții
TU ești stăpâna propriilor vise! 12 moduri prin care să-ți învingi coșmarurile din timpul nopții
Ce vei primi de Craciun?
Incepe quiz
Ce vei primi de Craciun?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.