Te poți împărtăși dacă nu ai ținut post? Ce spune Biserica

Te poți împărtăși dacă nu ai ținut post? Ce spune Biserica

Ramona Jurubita

Cu toții cunoaștem Taina Împărtășaniei încă din copilărie, mai ales dacă părinții ne-au dus duminica la biserică și s-au asigurat că am învățat tot ce trebuie să știm despre Dumnezeu și Fiul Său. Am auzit frecvent că pentru a primi Sfânta Împărtășanie trebuie respectată o perioadă de post și de reflectare asupra păcatelor, proces ce se încheie cu spovedania și apoi cu împărtășania. Dar totuși, poți primi binecuvântarea de la Dumnezeu dacă nu ai reușit să postești? Uite ce spun reprezentanți Bisericii! 

Împărtășania se mai numește și „Euharistie”, care înseamnă mulțumire sau recunoștință. Alte denumiri folosite în timpurile apuse sunt: „frângerea pâinii” sau „cuminecătură”. Încă de pe atunci, oamenii primeau taina propriu-zisă sub formă de pâine și vin, așa cum se face și astăzi.

Copiii nu sunt singurii care se unesc astfel cu Sfântul Duh, pentru că și adulții pot gusta din Trupul și Sângele Domnului (pâinea și vinul), doar că ei au câteva condiții de îndeplinit. Odată cu înaintarea în vârstă, puritatea sufletului începe să se altereze, căci oamenii încep să cadă în păcat. Din fericire, există posibilitatea să fie iertați pentru greșelile lor, dacă se întorc la credință și fac tot posibilul să îi arate lui Dumnezeu că le pare rău pentru ce au făcut sau au gândit.

În credința Ortodoxă, postul este considerat o practică esențială în procesul de pregătire trupească și sufletească dinainte de împărtășire. După o perioadă de post și de rugăciune, fiecare credincios se poate duce la biserică pentru a se spovedi, iar apoi pentru a se împărtăși. Asta înseamnă că Sfânta Împărtășanie nu poate fi luată de persoanele care nu țin post înainte. Spovedania este un alt pas important pe care trebuie să îl facă toți care vor să primească trupul și sângele Mântuitorului. 

Cum ții corect postul negru: sfaturi de aur de la părintele Ilarion Argatu

Există totuși preoți care acceptă să îi împărtășească pe aceia care nu țin post, dar excepțiile sunt rare. Mulți dintre Înalții Bisericii Ortodoxe Române țin cu sfințenie la săvârșirea corectă a tuturor tainelor, așa că sunt foarte stricți cu enoriașii.

Unul dintre ei este chiar părintele Calistrat, care a publicat un mesaj pe contul său de Facebook, în speranța că ortodocșii vor înțelege esența Tainei Împărtășaniei. Preotul a dezvăluit că sunt mulți credincioși care nu țin post, iar apoi dau vina pe anumite afecțiuni pentru a se scuza. Nu este de acord cu acest obicei și chiar a ținut să explice de ce o boală nu este o justificare în acest caz.

„- Auzim adesea: Părinte, vreau să mă împărtășesc!
- Ai postit?
- Nu pot, sunt bolnavă.
- Dar altu' cu scuza imediat:
- Părinte, este bătrână!
- Nu-i chiar așa, trebuie să ținem minim trei zile de post, pentru evlavie, apoi ne împărtășim.
- Apoi, dar are diabet!
- Nu contează, tot trebuiesc trei zile de post blând, apoi luăm Euharistia, nu se poate altfel!
- Dar este scutire de la medic, cu bolile!
Atunci să meargă la medic să o dezlege la Euharistie.
- Este rânduială duhovnicească, din respect pentru Euharistie, trei zile obligat, gustăm mâncare de post în cinstea lui Dumnezeu, că intră în casa sufletului nostru.
- Să lăsăm textele scuzabile.
- Orezul face bine la diabet, legumele fac bine la diabet, o ciorbiță ușoară de legume și o mămăligă rară fac bine la diabet, o varză, o conopidă reglează diabetul, iar de trei zile de înfrânare nu moare nimeni dacă ține puțin post!”, a spus părintele Calistrat.

În același videoclip, pastorul a încercat să sublinieze rolul și importanța împărtășaniei. Iată ce a mai zis:

„Împărtășania trebuie să fie ceva sacru, care intră în inima ta, te curățește, te sfințește și te dumnezeiește.”

Pentru a-și susține afirmațiile, a dat un exemplu concret, invocând cuvintele părintelui Cleopa și învățăturile pe care acesta încerca să le ofere enoriașilor.

„Dacă părintele Cleopa a fost exigent la ceva – și a fost un aprig luptător în această problemă – una din problemele pe care nu le suporta părintele Cleopa spunea așa: Creștinul nu trebuie să desacralizeze Sfintele Taine. Și ce explica aici? Explica următorul lucru: când te duci la medic, medicul îți dă o rețetă și îți spune așa: la 8 ore iei antibiotic, iei probiotic, tu îți faci schema tratamentului și începi să respecți (...) că dacă nu se calcă orele, nu activează medicamentul. ”

Se pare că și postul regulat ar trebui respectat, exact așa cum se respectă etapele unui tratament medicamentos. De ce? Așa cum pastilele vindecă și curăță trupul de probleme, postul poate curăța sufletul de păcate.

Cei doi nu sunt singurii reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române care au oferit, de-a lungul timpului, explicații despre rolul postului. Iată ce spunea și părintele Arsenie Papacioc:

„Postul, în general, își are rigorile lui. Eu le tot spun celor care mă cercetează să postească, dar după puteri și după rânduială. Pentru că degeaba te abții de la cele „de dulce”, un post de 40 de zile, dacă după acesta îți asuprești trupul cu îmbuibări peste măsură. Acest post este zadarnic și, în loc să ducă la eliberare și la sfințenie, duce la lăcomia pântecelui, ceea ce este mare păcat. De aceea eu recomand postul după puterea fiecăruia și îl exclud la copii cu vârsta de până la 7 ani, la femei însărcinate și la cei bolnavi. Postul sufletului este superior postului trupului. Degeaba nu mănânci carne dacă muști din carnea aproapelui. Soluția optimă și plăcută lui Dumnezeu este aceea a postului încununat de smerenie și rugăciune.”

Preot care pregătește painea și vinul pentru Sfânta Taină a Împărtășaniei

Un alt preot a vorbit în emisiunea „Mi-Th Influencer” de la DCNewsTV despre importanța postului și chiar a subliniat care sunt detaliile de care oamenii ar trebui să țină cont înainte de o mare sărbătoare. În opinia lui, accentul nu ar trebui pus pe alimentele pe care le consumăm, ci pe comportamentul pe care îl avem.

„Suntem în Duminica Floriilor, mai avem șase zile până la Paști. Nu aruncăm cu piatra în cine nu a ținut post, sunt destui de mulți care nu vor reuși să țină post, însă eu mereu spun că nu mâncarea este primul subiect al postului - a nu înțelege că nu încurajăm să postim (alimentar n.r.). Postul nu înseamnă, sub nicio formă, fără lapte, brânză, ouă, carne. Postul înseamnă nevoință, înfrânare, fapte bună, dragoste, iertare. Eu, în parohia mea am spus și-mi asum: vă dezleg, în Vinerea Mare, să mâncați grătar cu vecinul cu care nu ați vorbit o viață. O spun metaforic.”, a explicat preotul Florin Danu, de la parohia Lada, Teleorman.

Pentru a-i face pe credincioși să înțeleagă de ce nu sunt de condamnat persoanele care nu au ținut post, părintele s-a folosit de o pildă pe care mulți nu o cunosc. Este vorba despre povestea celor doi tâlhari care au stat lângă crucea lui Hristos în momentul răstignirii. Apoi, chiar a subliniat că „șanse sunt până în ultimul ceas”.

„Cel din dreapta s-a pocăit, s-a întors la dreapta credință și la bine. I-a părut rău de ce făcuse și a spus ”pomenește-mă, Doamne, și pe mine când voi veni întru împărăția Ta” și Mântuitorul îi spune ”astfel vei fi cu mine în Rai”. Pentru cine nu știe, e primul om care a fost în Rai. Primul om din Rai este tâlharul de pe crucea din dreapta, care o viață a fost tâlhar și în ultimul ceas s-a pocăit de tot ce făcuse și i-a cerut iertare lui Iisus Hristos.” a mai spus preotul Florin Danu.

Cât trebuie să postim înainte de a ne împărtăși?

Potrivit Doxologia, sunt obligatorii toate posturile rânduite de Biserică, iar duhovnicul poate decide cât trebuie să postească fiecare om în parte, în funcție de problemele pe care le are. Excepție fac persoanele care pot primi dezlegare când starea de sănătate nu le permite să țină tot postul.

Postul Crăciunului are 40 de zile, iar cel al Paștelui este mai lung (durează 7 săptămâni). Pentru că nu toată lumea poate rezista atât de mult fără alimente de origine animală, este permis ca postul să fie ținut intermitent – 3 zile pe săptămână. Există și varianta postului negru, dar este suficient ca oamenii să renunțe doar la alimentele de origine animală și la plăcerile trupești. Esențial este și statul departe de cuvinte urâte, gânduri negative, bârfe și alte păcate ale sufletului.

Ne putem spovedi fără fără să ținem post?

În cazul persoanelor care au peste 7 ani, postul este obligatoriu înainte de Împărtășanie. Această regulă nu se aplică și atunci când vine vorba de Spovedanie. Oamenii care doresc să își mărturisească păcatele pot face asta și dacă nu au ținut post în prealabil. Care este motivul? Spovedania poate fi realizată ori de câte ori ne simțim sufletul îngreunat și avem nevoie să ne eliberăm, spre deosebire de Împărtășanie care trebuie realizată ocazional.

„Nu putem transforma Sfânta Împărtășanie într-un obicei. Ea trebuie să rămână o datină sacră și divină. Când îți vine un musafir în ospeție, tai cocoșul, faci prăjituri, pregătești masa frumos, mături casa, aerisești, pui flori, aștepți. Când vine toată ziua, îi dai ce ai prin casă. Ei bine, lui Hristos nu trebuie să îi dai ce ai prin casă. El este tot timpul musafirul sacru. Trebuie primit întotdeauna așa cum se cuvine.”, a mai spus părintele Calistrat.

Ce au mâncat Iisus și cei 12 apostoli la Cina cea de Taină? Simbolistica ascunsă a Ultimei Cine a Mântuitorului

Surse foto: iStock

Surse articol: DoxologiaMitropoliaCrestinortodoxRealitateaEgoDcnews

Articolul urmator
Este obligatorie spovedania înainte de nuntă? Ce spune Biserica
Este obligatorie spovedania înainte de nuntă? Ce spune Biserica
Testul care îți spune dacă ești psihopată
Incepe quiz
Testul care îți spune dacă ești psihopată

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.