Adevarata Stare de Bine

Ce nu trebuie să faci după ce te împărtășești

Luni, 12.06.2017
de Mihaela Onofrei

Sfânta Taină a Împărtășaniei este modul în care putem să ne unim cu Sfântul Duh, eliberându-ne de păcate și cerând iertare lui Dumnezeu. Deși suntem binecuvântați și sfințiți încă de la botez, de-a lungul vieții mai avem nevoie și de astfel de reuniri cu Dumnezeu pentru a ne aduce aminte să nu ne abatem de la calea cea dreaptă. Atunci când Împărtășania este din ce în ce mai rară sau nu există, sufletul devine greu de păcate, iar Dumnezeu își întoarce fața de la noi.

Procesul Împărtășaniei este cunoscut de toată lumea. După o perioadă de post și de rugăciune, fiecare credincios se duce la biserică pentru a se spovedi, iar apoi pentru a lua Sfânta Împărtășanie. Acest procedeu este mult mai complex decât pare, deoarece în acest timp primim și ne bucurăm de energia dumnezeiască. Totuși, după ce se împărtășesc, majoritatea creștinilor cad în păcat. Bucuria primirii acestei binecuvântări îi face să fie lacomi, necumpătați și să piardă acest dar sfânt foarte repede.

pocal in mana preotului

Ce nu trebuie să faci după ce te împărtășești

Nu vărsa darul pe care îl primești

Sfântul Episcop Nectarie Kontzevitch este de părere că cel mai mare păcat este entuziasmul pe care îl simți după ce te împărtășești. Astfel, începi să vorbești cu cei de lângă tine și uiți că tocmai ai primit un dar sfânt, ce trebuie conștientizat și apreciat.

„Nu vă grăbiți să vărsați harul pe care l-ați primit”, spune episcopul. După ce te împărtășești, mai acordă-ți cel puțin 10 minute de liniște, minute în care să petreci timp cu Hristos și în care să îi mulțumești, conform cuvantul-ortodox.ro.

Nu mânca

Părintele Ilarion ne îndeamnă să mâncăm doar după 2 ore de la împărtășanie. Sfânta Împărtășanie trebuie să aibă timp să lucreze, așa cum spunea și sfântul părinte. Primele 2 ore de după împărtășanie trebuie să fie rezervate rugăciunii și pocăinței, iar tu trebuie să îi mulțumești lui Dumnezeu pentru primirea acestor Taine Sfinte, conform parinteleilarionargatu.ro.

femei in biserica

Nu pierde Sfânta Împărtășanie

După o perioadă lungă de post, majoritatea persoanelor devin lacome și mănâncă mai mult decât trebuie după ce se împărtășesc. Atunci când mâncarea abundă și se instalează starea de rău, ai toate șansele să pierzi Sfânta Taină. Așadar, creștinii sunt sfătuiți să mănânce cumpătat și să aibă grijă să nu consume ceva stricat sau murdar.

Nu dormi

Somnul după primirea Sfintei Împărtășanii este un păcat mare. Vrăjmașul este mai aproape de tine în această zi binecuvântată, iar în somn ești mult mai vulnerabil și poate să te ispitească. Rămâi treaz până la lăsarea serii și citește cărți sfinte. De asemenea, și rugăciunea este la fel de indicată, deoarece te poate conecta cu Dumnezeu, iar Acesta îți dă putere să reziști tentațiilor.

Nu aduce cuvinte de ocară

Dacă ai primit Sfânta Împărtășanie, se cuvine ca în zilele următoare să îl cinstești pe Dumnezeu și să fii un izvor de bunătate pentru cei din jur. Sfântul Ilarion Argatu spune că cel care a primit acest dar de la Dumnezeu nu trebuie să îl piardă prin cuvinte de ocară, blesteme sau vorbire deșartă. În acest mod nu mai cinstești Trupul și Sângele lui Hristos, iar Împărtășania nu va mai avea niciun efect, conform ortodoxia.rol.ro.

Așadar, este foarte ușor să cazi în păcat după împărtășanie. Ținând cont de aceste sfaturi de la sfinții părinți, poți să fii mult mai atent și să eviți să iei în derâdere Sfânta Taină a Împărtășaniei. Rugăciunea și pocăința te vor ajuta mereu să te apropii de Dumnezeu prin această Taină, dar și să te conectezi cu Duhul Sfânt.

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (16)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  Ai nevoie de un SFAT?

  Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

  întreabă

  LIKE si intra in universul divelor!