Tipuri de bere pe care să le încerci măcar o dată în viață

Tipuri de bere pe care să le încerci măcar o dată în viață

Redactor Raluca Margean

Berea este una dintre cele mai populare băuturi alcoolice, însă te-ai întrebat vreodată cine a inventat-o și câte tipuri de bere există? Este interesant să știi că mai multe civilizații importante au fost implicate în crearea berii așa cum o știm astăzi, originile acestei băuturi datând de mai bine de 10.000 de ani. Află din acest articol lucruri mai puțin cunoscute despre bere, inclusiv câte tipuri de bere există, care sunt diferențele între ele și alte informații aparte!  

Cine a inventat berea?

Chiar dacă foarte multă lume asociază această băutură cu Germania, berea nu a fost inventată acolo. Originile exacte nu se cunosc, însă conform cercetărilor, primele băuturi fermentate au apărut odată cu dezvoltarea agriculturii cerealiere, în urmă cu aproximativ 12.000 de ani. Iată care au fost civilizațiile cunoscute pentru consumul de bere:

  • Chinezii

Este posibil ca cea mai veche băutură alcoolică cunoscută să fi fost preparată în jurul anului 7000 î.Hr. în China, în satul Jiahu. Acolo s-au găsit obiecte din ceramică care erau ulcioare de bere și conțineau reziduuri ale unui amestec de tip făcut din orez, miere și fructe.

  • Sumerienii

Unele teorii spun că berea era fabricată în așezarea Godin Tepe (care se află acum în Iranul modern) încă din anul 10.000 î.Hr. Cert este că, în urma excavărilor arheologice, s-au găsit dovezi care atestă prezența berii la sumerieni, inclusiv o tabletă pe care era o reprezentare grafică cu mai mulți oameni care beau bere.  

Cercetătorii spun că berea era o parte importantă a dietei oamenilor care trăiau în zona dintre râurile Eufrat și Tigru, în anii 4000 î.Hr. Ea era denumită „băutura divină” datorită efectului său îmbătător.

  • Babilonienii

Următoarea civilizație cunoscută pentru consumul de bere a fost cea babiloniană. Codul lui Hammurabi, cel mai vechi set de legi babiloniene, dezvăluie că cetățenii aveau voie la o rație zilnică de bere. Doza de bere era diferită pentru fiecare om în parte, în funcție de averea pe care o deținea respectivul cetățean. Această băutură era atât de respectată, încât era folosită uneori în locul banilor (de exemplu, muncitorii erau plătiți în bere). În acele vremuri, nu exista nicio modalitate de a filtra berea, astfel că băutura era destul de groasă (ca terciul) și greu de băut. De aceea, pentru a o bea, babilonienii foloseau paiul.

  • Egiptenii antici

Berea era foarte populară în Egiptul antic, în jurul anului 1500 î.Hr. Egiptenii o iubeau atât de tare, încât i-au consacrat și o zeiță, pe numele Tenenit. Chiar și faraonii erau îngropați cu bere în mormânt, ca să se poată bucura de gustul acestei băuturi și în viața de apoi.

  • Grecia și Roma antice

Berea a ajuns în Europa datorită grecilor și romanilor, însă nu a avut un succes răsunător. Aici, vinul era foarte popular, deoarece era considerat un dar de la zei, astfel că berea a devenit potrivită doar pentru clasele de jos. Soldații romani au fost cei care au dus berea și în nordul Europei.

  • Evul Mediu

În jurul anului 1000 d.Hr., oamenii au început să folosească hameiul pentru fabricarea berii. Primele berării comerciale au fost în Germania în secolul al XIII-lea, apoi în Anglia și Austria. Totuși, se știe că germanii fabricau bere încă din anul 800 î.Hr. deoarece au fost găsite ulcioare de bere într-un mormânt din satul Kasendorf din nordul Bavariei.

În Evul Mediu, diferite tipuri de bere erau produse de mănăstirile din toată Europa, călugării câștigând foarte mult de pe urma fabricării acestei băuturi. Ei o foloseau inclusiv în scopuri personale, consumând-o în perioadele de post.

Berarii germani au stabilit în curând standardul pentru majoritatea producătorilor de bere din Europa, b[utura lor fiind de cea mai bună calitate. Aceasta era foarte rece și avea un gust mai bun.

Câte tipuri de bere există? 

Pahare cu diverse sortimente de bere

În prezent, există nenumărate tipuri de bere, diferența majoră între ele rezumându-se la tipul de drojdie folosită pentru fermentare. Iată care sunt principalele categorii de bază:

  • Ale

Ale este o categorie generală de bere, existând subcategorii precum Ale maro sau Pale Ale. Acesta este cel mai vechi stil de bere, care datează din antichitate. Ceea ce o deosebește de un alt tip de bere este fermentarea la temperatură caldă pentru o perioadă relativ scurtă de timp. În procesul de fabricare a acestei berii, berarii introduc un tip de drojdie care fermentează pe partea de sus a berii. Procesul de fermentație transformă într-o bere ceea ce altfel ar fi un ceai de orz și malț.

  • Lager

Berea Lager este un tip de bere relativ nou, care are 2 diferențe majore față de berea Ale, și anume: fermentează mult timp la o temperatură scăzută și folosește o drojdie cu fermentație inferioară, care se scufundă în fundul rezervorului de fermentare. Berea Lager este frecventă în țările europene, dar și în Canada, unde reprezintă mai mult de jumătate din toate vânzările de bere.

  • Porter

Halbă de bere neagră pe un fundal închis

Berea Porter are culoarea neagră închisă și o notă distinctă de malț prăjit. Berea Porter poate avea o aromă fructată sau uscată, în funcție de tipul de malț prăjit folosit în procesul de fabricare a berii.

  • Stout

La fel ca și Porter, berea Stout are o culoare închisă spre neagră, însă o notă distinctă de malț ars, nu prăjit. Acest tip de bere are un gust mai puțin dulce decât Porter și o aromă de cafea. Berea Guinness din Irlanda este una dintre cele mai cunoscute tipuri de bere Stout din lume.

  • Berea blondă Ale

Aceasta este o bere de preferat pe timpul verii, datorită gustului său dulce de malț și urme de hamei. Are o culoare deschisă, este limpede și ușor de băut.

  • Pale Ale

Aceasta este o bere englezească, cunoscută în principal pentru culoarea sa de cupru și mirosul fructat. Ea are un gust puternic de malț și este ușor de băut. Aroma sa este puternică, ceea ce o determină să fie potrivită pentru alimentele picante.

  • IPA (India Pale Ale)

Inițial, acest tip de bere era o variantă a berii Pale Ale britanică, însă preparată cu hamei suplimentar.  Doza suplimentară de hamei oferă berii un gust mai amar, însă în funcție de stilul de hamei utilizat, IPA poate avea arome de citrice sau gust de rășină și pin. Berarii americani au introdus arome și ingrediente neobișnuite pentru a produce mai multe tipuri de bere IPA care să satisfacă cât mai mulți consumatori.

  • Berea din grâu

Berea de grâu este cunoscută pentru aroma sa moale și textura ușor neclară. De obicei, acest tip de bere poate fi combinată foarte bine cu fructe, precum o felie de lămâie sau portocală. Unele beri de grâu din SUA au o aromă ușoară care amintește de pâine.

  • Bere Pilsner

Berea Pilsner provine din Republica Cehă și este o bere populară de vară. Se încadrează în categoria berii Lager, are o culoare aurie pal, este limpede și are o aromă uscată, ușor amară. Berile Pilsner cehe sunt puțin mai închise la culoare și au un gust mai amar.

  • Berea belgiană

Pahare de bere cu un butoi de lemn și hamei alături

Diversele tipuri de bere belgiene sunt deosebit de apreciate în întreaga lume. În general, aceste băuturi tind să aibă arome fructate, picante și dulci, cu un conținut ridicat de alcool și un gust mai puțin amar.

  • Berea Ale acrișoară (Sour Ale)

Acest tip de bere este foarte veche și este fabricată din drojdia asemănătoare celei din aluatul de pâine. Are un gust acrișor, care se potrivește bine cu fructele tropicale și condimente. Există mai multe sortimente de astfel de bere, inclusiv berea Lambic în stil belgian, berea Flanders fructată și berea Berliner Weisse cu lămâie.

Beneficiile berii nepasteurizate

Pasteurizarea este procesul prin care se încălzește berea la o temperatură de 100° C pentru a ucide bacteriile și microbii periculoși. Mulți producători de bere folosesc pasteurizarea ca mijloc de stabilizare și sterilizare a berii. La berea nepasteurizată, microorganismele sunt distruse de alcool.

Principalul beneficiu al berii nepasteurizate este faptul că aceasta conține probiotice care pot îmbunătăți sănătatea intestinală. Totuși,  alcoolul va anula efectul probioticelor, dacă se consumă într-o cantitate prea mare.

Atenție, însă, berea nepasteurizată nu are un termen mare de valabilitate. Ea este bună de obicei între 120-180 de zile de la data ambalării, dar trebuie să rămână la frigider. Unele mărci nu țin mai mult de 2 luni.

Câte calorii are berea?

În general, băuturile alcoolice conțin multe calorii și puține substanțe nutritive, astfel că medicii recomandă consumul lor cu moderație. Și berea are o cantitate destul de mare de calorii, numărul acestora variind în funcție de tipul de bere.

Persoane care țin în mâini o halbă de bere și o greutate fitness

Iată o listă cu numărul de calorii al unui pahar de 355 de ml de bere:  

  • Bere cu un conținut redus de alcool- 103 de calorii
  • Bere cu un conținut mediu de alcool- 153 de calorii
  • Berea cu o cantitata mai mare de alcool- între 170-350 de calorii

Exemple concrete:

  • Berea Pale Ale - 182 calorii
  • Berea Ale Maro - 160 calorii
  • Berea Stout - 210 calorii
  • Berea Lager obișnuită - 170 calorii
  • Berea Lager premium - 338 calorii

Berea fără alcool: când este indicată?

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), alcoolul este „o substanță toxică și psihoactivă” care „contribuie la 3 milioane de decese în fiecare an la nivel global și este responsabilă pentru mai mult de 5% din povara globală a bolilor”. Așadar, berea fără alcool reprezintă o modalitate foarte bună de a te bucura de gustul și experiența unei beri, fără ingredientul toxic care îți poate provoca multe probleme de sănătate.

Totuși, trebuie să ai mare grijă! Chiar dacă nu are în compoziția sa alcool, nu înseamnă că ar trebui să bei acest tip de bere în exces. Majoritatea berilor fără alcool au o valoare nutritivă foarte mică, conținând o cantitate semnificativă de carbohidrați și, în unele cazuri, zahăr. Consumate în exces, aceste ingrediente îți pot afecta sănătatea deoarece favorizează apariția unor boli grave.

Așadar, există nenumărate tipuri de bere din care poți alege. Indiferent care este opțiunea ta, este important s-o bei cu moderație.

Surse foto: iStock.com, Pexels.com

Surse articol: Time.com Medlineplus.gov Everydayhealth.com

Articolul urmator
Nu trebuie să-ți lipsească din casă! Alimentele banale care aduc prosperitatea în viața ta
Nu trebuie să-ți lipsească din casă! Alimentele banale care aduc prosperitatea în viața ta
Ce antrenament de slabit ar trebui sa incerci dupa sarbatori?
Incepe quiz
Ce antrenament de slabit ar trebui sa incerci dupa sarbatori?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.