Tradiții de Sfinții Ioachim și Ana: ce nu trebuie să faci astăzi

Tradiții de Sfinții Ioachim și Ana: ce nu trebuie să faci astăzi

Cristina Gherghina

În fiecare an, pe data de 9 septembrie, creștinii ortodocși îi prăznuiesc pe Sfinții Ioachim și Ana. Sfânta Ana a fost mama Fecioarei Maria, iar pomenirea ei vine la o zi după sărbătoarea Nașterii Fecioarei. 

Sfinții și Drepții Ioachim și Ana erau bogați atât material, cât și spiritual, trăindu-și viața după legea lui Dumnezeu. Se spune că Ioachim își împărțea câștigul anual astfel: o parte se ducea către templul din Ierusalism, iar restul pentru săraci și familia sa. 

sfintii ioachim si ana

Sursă foto: crestinortodox.ro

Cu toate că își doreau tare mult un copil, Ana nu a putut să dea naștere unui prunc nici după 50 de ani de căsătorie. Însă, Dumnezeu s-a îndurat de ei și le-a oferit o fiică, Maria.

În semn de mulțumire pentru milostenia lui Dumnezeu, Ioachim și Ana au dus-o pe Maria la Templu la vârsta de 12 ani, pentru a intra în serviciul religios. 

Sfinții și Drepții Ioachim și Ana sunt considerați ocrotitorii familiei și ajută cuplurile să aibă copii sănătoși. Potrivit preoților, cei care se roagă la acești doi Sfinți vor primi în dar un copil. 

Ce trebuie și ce nu trebuie să faci în această zi sfântă

Se spune că dacă muncești în această zi sfântă, necazurile te vor urmări toată viața și vei avea parte de munci grele de dus. În această zi este bine să o cinstești pe mama Fecioarei Maria prin rugăciune și odihnă. 

De asemenea, este interzis să speli haine pentru că se consideră a fi o lipsă de respect față de mama Fecioarei Maria. Se spune că cei care spală haine pot sărăci. 

În această zi sfântă este bine să cumperi un cadou, oricât de mic, și să îl dăruiești unui copilaș sau chiar propriului copil, pentru a o cinsti pe Sfânta Ana. Mai mult, femeile însărcinate care intră în biserică, pe data de 9 septembrie, vor avea o sarcină ușoară. 

Nu ai voie să îți superi părinții, iar dacă ești părinte, nu ai voie să îți necăjești copilul azi pentru că se spune că dacă vei face acest lucru, relația voastră se va destrăma. 

Rugăciune pentru Sfânta Ana 

Doamne Dumnezeule, Atotţiitorule, Cel ce numai cu cuvântul Tău ai făcut cerul şi pământul cu toate cele ce sunt într-însele; Dumnezeule, Cel ce ai zis făpturilor Tale să crească şi să se înmulţească, Tu cel ce ai binecuvântat pe Sara, soţia lui Avraam, şi la bătrâneţile ei a născut pe Isaac, şi ai dăruit Anei, ce era stearpă, pe Samuil Prorocul şi alţi copii, dă-mi şi mie roadă pântecelui meu, şi nu mă lăsa să rămân pururea de ocară şi urgie oamenilor. Adonai, Doamne Savaot, Tu Care ştii ocara nerodirii mele, dezleagă-mi durerea inimii mele, deschide pântecele meu, şi pe cea neroditoare arat-o roditoare cu Atotputernicia Ta… Şi orice voi naşte: fecior ori fecioară, o voi închina Sfinţiei Tale cu toată inima, dăruind-o Bisericii Tale pentru a-Ți sluji pururea acolo”, este rugăciunea pe care trebuie să o rostești dacă dorești să ai un copilaș. 

Surse foto: crestinortodox.ro

Articolul urmator
Părintele Calistrat ne spune de ce nu trebuie să pupăm icoanele din biserică: „Mi se pare un act de prea multă pietate să descompui cu saliva ta...”
Părintele Calistrat ne spune de ce nu trebuie să pupăm icoanele din biserică: „Mi se pare un act de prea multă pietate să descompui cu saliva ta...”
Ce trebuie sa faci ca sa te imbogatesti usor?
Incepe quiz
Ce trebuie sa faci ca sa te imbogatesti usor?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (2)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.