Transportul în comun în vremea coronavirusului – cum este mai sigur pentru sănătatea ta să călătorești

Transportul în comun în vremea coronavirusului – cum este mai sigur pentru sănătatea ta să călătorești

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Șansele de a contracta o boală în metrou sau un autobuz sunt semnificativ mai mari decât dacă ai merge într-o mașină mică, spune Charles Gerba, un microbiolog de la Universitatea din Arizona. „Există multe oportunități ca virușii să se răspândească în transportul public”, spune el pentru The Post. Deci, ce poți face pentru a evita să prinzi ceva în timp ce iei transportul în comun?

Folosirea dezinfectantului de mâini „imediat după ieșirea din metrou/autobuz” este cea mai sigură modalitate de a rămâne scăpa de microbi, spune expertul, care reiterează că, în ciuda credinței populare că mănușile din latex și măștile de față vor proteja împotriva bolii, acestea nu sunt necesare dacă nu ați contractat deja coronavirusul.
MTA recomandă respectarea ghidurilor oficiale de control și de prevenire a bolilor - care includ spălarea mâinilor, statul în casă dacă ești bolnav și tușitul în cot etc.

Citește și Cum a reușit Taiwan, țară vecină cu China, să aibă o rată a mortalității din cauza COVID-19 atât de scăzută

Mai jos, Gerba sugerează mai multe măsuri de protecție, astfel încât să puteți merge cu transportul în comun fără teamă.

Evită aglomerațiile

Intratul într-un metrou plin îți crește riscul de a contracta germeni aerieni, „în special cei de la tuse și strănut”, spune Gerba, „pentru că nu există multe locuri în care să te miști, dacă e om la om. Mai multă lume înseamnă, de asemenea, mai multe șanse de a fi atins de cineva care nu și-a igienizat corect mâinile. Nu este momentul să fii politicos. „Neapărat să te îndepărtezi de oamenii care tușesc”, spune Gerba.

Nu atinge turnicheții

Barele din metrou și mânerele strâng mulți microbi, dar de turnicheți să te ferești cel mai mult pentru că sunt cei mai contaminați, fiind atinși chiar de absolut fiecare om care trece pe acolo.

Citește și Medicamentele banale care pot învinge coronavirusul

Nu pune nimic pe jos

Așezarea pungilor/genților pe podeaua autobuzului sau a trenului „poate contamina partea de jos”, spune Gerba.
Dacă geanta a ajuns, totuși, pepodea, „șterge imediat partea inferioară a sacului cu un șervețel dezinfectant”, spune el. Pentru a fi mai sigur, spală orice pungă din material textis care a fost atinsă de podea cu multă apă fierbinte.

Nu mai atinge telefonul în locuri publice

Telefoanele strâng enorm de mulți microbi de orice fel: degetele tale au atins stâlpul, apoi ecranul și apoi obrazul și chiar poate și gura. „Evită utilizarea telefoanelor în locuri publice - în special în timp ce folosiți transportul în comun”, spune Gerba. Dacă acest lucru nu este realizabil, șterge dispozitivul cu un șervețel îmbibat în alcool imediat ce ajungi la birou sau înapoi acasă.

Acesta este esențial, spune el, deoarece germenii trăiesc chiar dacă îți bagi telefonul în geantă puțin. „Când îl scoți din nou, virusul este încă acolo”, avertizează el.

Nu mai ciuguli pe drum

A ronțăi un pateu, o banană în timpul mersului cu metroul poate părea un economisitor de timp, dar încearcă să nu o faci în plină pandemie. „Oamenii își ating fața mai mult când mănâncă și beau fără să își dea seama”, spune Gerba. Așteptați până când coborâți din metrou pentru a evita orice posibilă contaminare cu mâna în gură.

Metrou, taxi sau Uber?

Mai nimeni nu vrea să meargă în metrou în timpul coronavirusului. Dar taxiurile și mașinile care oferă servicii de ride sharign, cum ar fi Uber, sunt cu adevărat mai sigure decât metroul? Ei bine, depinde, potrivit microbiologului Jason Tetro.

Beneficiile folosirii călătoritului cu o mașină mică? Expunere limitată la persoane necunoscute. „Dacă te afli într-un Uber, ești doar cu oameni pe care îi cunoști, sau ești doar tu și șoferul”, spune The Postro, autorul „Codul germenilor”. „Oamenii pe care îi cunoști, sperăm că nu sunt bolnavi. Și dacă sunt, nu stai oricum la circa metri distanță de ei în decursul zilei sau noaptea împreună”.

În ceea ce privește șoferul, ce spune Tetro? „El se află în fața ta. Probabilitatea ca el să tușească sau să cuipe pe tine este scăzută. În plus, dacă ar fi foarte bolnav, probabil că nu ar fi la lucru.”
Dar un mijloc de transport cu mai puțini oameni nu înseamnă că ești complet în siguranță. Într-un rideshare, spune Tetro, suprafețele sunt cele riscante. „Dacă pasagerul anterior tusea și țâșnea și și-a pus germenii pe centura de siguranță și pe ușă, nu prea poți face nimic în privința asta”, spune el. „Ar trebui să folosești dezinfectantul de mâini imediat când ieși din mașină.”

Citește și Tragedie fără de margini! Testată pozitiv, o asistentă de 34 de ani s-a sinucis, de teamă să nu dea altora coronavirus...

Când spune specialistul că este mai bine să iei metroul? Acum, că trenurile sunt mai puțin aglomerate decât de obicei.

„Cu toate închiderile și mai puțini oameni în metrou, poți lejer să păstrezi distanța legală de cel mai apropiat pasager”, spune Tetro. Dar cu metroul, există și factorul de imprevizibilitate. "Metroul este un mediu de transmisie dinamică", spune el, ceea ce înseamnă că cineva poate strecura sau tuși când iese din metrou și tu intri. „Poți intra literalmente într-un nor de picături.”

Modurile de tranzit de la cele mai sigure la cele mai vulnerabile din punctul de vedere al expertului? Uber de unul singur, Uber cu un prieten, metrou, Uber share. Cam asta ar fi ordinea.
Și cel mai bun mod de a călători în aceste perioade tulburi?
„Varianta câștigătoare în toate acestea este întotdeauna mersul pe jos. În caz contrar, dacă poți, deplasează-te cu bicicleta ”, spune el.

Urmărește harta interactivă a îmbolnăvirilor cu coronavirus aici.

Surse foto: istock

Articolul urmator
Legătura misterioasă dintre Arsenie Boca și Rasputin. Au trăit în vremuri și locuri diferite, dar au avut o mulțime de lucruri stranii în comun
Legătura misterioasă dintre Arsenie Boca și Rasputin. Au trăit în vremuri și locuri diferite, dar au avut o mulțime de lucruri stranii în comun
Cât de pregătit/ă ești să faci față coronavirusului? Testează-ți cunoștințele
Incepe quiz
Cât de pregătit/ă ești să faci față coronavirusului? Testează-ți cunoștințele

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.