Universul uimitor al filmelor MARVEL. În ce ordine să le vezi, ca să nu-ți scape niciun detaliu

Redactor Raluca Margean

Chiar dacă nu ești mare fan al filmelor cu supereroi, este imposibil să nu fi auzit sau văzut cel puțin un film din celebra serie Marvel. Dacă Thor, Incredibilul Hulk, Captain America sau Iron Man nu-ți sună cunoscuți, cu siguranță ai auzit de Spider Man, studentul eminent care a fost mușcat de un păianjen și a căpătat puteri miraculoase. Poveștile cu supereroi au stârnit imaginația atât a producătorilor de la Hollywood, cât și a cinefililor din toată lumea, iar acest lucru a avut ca rezultat unele dintre cele mai populare filme Marvel din toate timpurile.

Cele mai bune filme Marvel

filme-Marvel

Cei mai buni actori au jucat de-a lungul anilor în filmele Marvel, interpretarea acestora, combinată cu efectele vizuale fantastice și inventivitatea scenariștilor de a adăuga mereu ceva deosebit poveștii au făcut din această serie una dintre cele mai populare și mai profitabile din industria cinematografică. Până în prezent, aceste filme au generat încasări record şi au câștigat inima a milioane de fani pe tot cuprinsul globului.

Dacă ești curios și vrei să vezi cel puțin unul din aceste filme, este bine să începi vizionarea într-o anumită ordine cronologică, ca să înțelegi foarte bine continuitatea evenimentelor. Data lansării nu este neapărat un criteriu pe care să-l iei în considerare deoarece filmele nu au urmat un șir succesiv al aventurilor. Iată cum ar trebui să vizionezi filmele Marvel, în așa fel încât să poți înțelege povestea de la început şi până la sfârşit.

1. Captain America: The First Avenger (2011)

Incredibila serie începe cu Căpitanul America: Primul Răzbunător, a cărei acțiune este plasată în timpul celui de-al doilea război mondial este una dintre cele mai populare în rândulor celebrelor filme Marvel. Tânărul Steve Rogers vrea să intre în armată ca voluntar să lupte în Europa, însă nu este recrutat deoarece nu poate trece de examenul fizic. Fizicul său plăpând nu-i este aliat, dar determinarea și ambiția lui este observată de Dr. Abraham Erskine, care îl observă și îi propune să facă parte dintr-un proiect experimental. În urma acestuia, el se va transforma atât fizic, cât şi mental, devenind un super soldat (Captain America) care luptă pentru a apăra lumea liberă de forțele totalitare. În acest prin film, principalul inamic al Căpitanului America este organizaţia nazistă Hydra.

2. Iron Man (2008)

Următorul film din celebra franciză de 24 de filme îl are în centrul atenției pe producătorul de arme, miliardarul și filantropul Tony Stark, care devine Iron Man. El este capturat de un grup terorist, Cele Zece Inele, dar este eliberat cu condiția să construiască pentru acest grup rachete super performante. Tony Stark își dezvoltă în secret propriul super-costum super-motorizat, care-l va transforma într-un supererou. Acesta este primul film din trilogia Iron Man și a fost foarte lăudat de critici, în special pentru prestația actoricească a lui Robert Downey Jr. în rolul principal. Iron Man a fost nominalizat la multe premii cinematografice, inclusiv premiul Oscar pentru cele mai bune efecte speciale. 

Citește și: Ce filme de Oscar ti se potrivesc in functie de zodie

3. Iron Man 2 (2010)

După ce Tony Stark și-a dezvăluit identitatea și toată lumea îl cunoaște acum în ipostaza de Iron Man, el începe să atragă câțiva dușmani periculoși. Guvernul SUA vrea să-i fie predat armatei costumul considerat armă revoluționară, iar cum acest lucru nu ar fi fost suficient pentru a-l deranja pe Tony Stark, mai apare și un personaj misterios din trecutul familiei sale, Ivan Vanko. Acesta vrea să-l distrugă pe Tony, dezvăluind propria armă devastatoare construită cu tehnologia Stark. Un film cu agenți speciali ruși, în care toată lumea este suspectă. Este primul dintre filmele Marvel în care apare Black Widow (Văduva Neagră), iar distribuția este una de zile mari: Robert Downey Jr, Mickey Rourke, Scarlett Johansson, Gwyneth Paltrow. 

4. Incredibilul Hulk (2008)

Omul de știință Bruce Banner, interpretat de Edward Norton, încearcă să găsească un leac pentru boala de care suferă și care-l face să se transforme într-un uriaș monstru verde. Pe urmele lui se află trupe militare, care vor să-l prindă și să-i folosească puterile în scopuri rele. Când Banner este pe punctul de a găsi antidotul, se vede nevoit să lupte cu Monstru, o bestie cu puteri la fel de mari ca ale lui. În restul filmelor Marvel cu Hulk, Ed Norton a fost înlocuit cu Mark Ruffalo. 

5. Thor (2011)

Acțiunea are loc înainte de The Avengers. Thor trăiește o existență divină pe planeta Asgard, dar este alungat pe Pământ ca muritor, împreună cu ciocanul său magic Mjölnir. Când cel mai periculos dușman al lui Thor își trimite pe Pământ forțele întunecate pentru a-l invada, acesta învață ce înseamnă să fii un erou adevărat. Arogantul Thor se maturizează și învață cum să devine un conducător bun și respectat. 

6. The Avengers (2012)

Din momentul în care publicul a făcut cunoștință cu Iron Man, Hulk, Captain America și Thor, a venit momentul ca toți să lucreze în echipă. În The Avengers (Răzbunătorii), eroii se unesc pentru a opri ființele extraterestre care vor să distrugă New York City. Dar pot ei învăța să lucreze împreună?

7. Iron Man 3 (2013)

Tony Stark, alias Iron Man, este pus de data aceasta în situația de a-și folosi inteligența si inventivitatea pentru a redeveni supereroul binecunoscut, dar fără a avea la dispoziție tehnologia și resursele financiare care erau o obișnuință pentru el. Atunci când puternicul terorist Mandarinul amenință să distrugă tot în calea lui, inclusiv pe cei dragi lui Iron Man, Tony Stark este nevoit să facă față amenințării și să-i salveze pe toți. Datorită acțiunii care te ține cu sufletul la gură, Iron Man 3 este unul dintre cele mai iubite filme Marvel din toate timpurile.

8. Thor: Dark World (2013)

Acest film trebuie văzut după Avengers, dar înainte de Ultron. Acum, Thor trebuie să salveze Pământul și Cele Nouă Regate de un inamic periculos care vrea să supună întregul Univers. Thor luptă pentru a reinstaura ordinea în cosmos, însă o străveche rasă în frunte cu răzbunătorul Malekith se întoarce pentru a trimite Universul înapoi în întuneric. Thor intră într-una dintre cele mai periculoase aventuri de până acum, care-l va readuce lângă Jane Foster și care îl va forța să sacrifice totul pentru a salva omenirea.

9. Captain America: Winter Soldier (2014) 

Captain America trăiește în Washington și încearcă să expună un complot la S.H.I.E.L.D., ce pune în pericol întreaga lume. Alături de Văduva Neagră, eroul încearcă să dezlege ițele până când nu este prea târziu, iar asta îl va arunca împotriva unui redutabil și în același timp familiar adversar, Războinicul iernii.

10. Guardians of the Galaxy (2014)

În acest film Marvel apare o echipă nouă de supereroi, Gardienii galaxiei! Peter Quill se trezește ținta unei periculoase urmăriri după ce fură un glob cu puteri misterioase. Pentru a scăpa de Ronan, un răufăcător ce amenință soarta întregului Univers, Peter se aliază cu invincibilul Drax Distrugătorul, mortala Gamora, Groot, un umanoid cu formă de copac, și cu ratonul Rocket. Dar când Peter descoperă adevărata putere a globului și posibila amenințare pe care acesta o reprezintă pentru întreaga galaxie, urmează o luptă pe viață și pe moarte pentru a salva lumea. 

11. Avengers: Age of Ultron (2015)

Iron Man vrea să se retragă din activitate și Tony Stark îl creează pe Ultron, un robot dotat cu o uimitoare inteligență artificială. Acesta ar trebui să evalueze pericolele și să controleze armata de roboți a lui Stark, doar că Ultron va porni un război împotriva rasei umane. Bineînțeles că Răzbunătorii sunt singurii care pot ține piept acestei amenințări, într-o epopee tipică filmelor Marvel. Iron Man, Căpitanul America, Thor, Văduva Neagră și Hulk vor avea nevoie de resurse ieșite din comun, dar și de multă șiretenie pentru a-l înfrunta pe genialul robot, în stare să controleze mințile oamenilor și să emită radiații distrugătoare și unde electromagnetice!

12. Ant Man (2015)

Hoțul Scott Lang devine Ant Man (Omul Furnică) și dobândește o capacitate extraordinară de a se micșora și de a-și mări proporțional puterea. El trebuie să vină în ajutorul mentorului său, cercetătorul Hank Pym, pentru a proteja secretul ce stă în spatele uimitorului costum Ant Man. În ciuda obstacolelor numeroase și aproape imposibil de depășit, cei doi trebuie să ducă la îndeplinire un plan de succesul căruia depinde viitorul întregii omeniri.

13. Captain America: Civil War (2016)

Dezastrul stârnit de Ultron face guvernele lumii să se întrebe dacă există vreo șansă să îi țină în frâu pe supereroi. O lege mondială îi obligă pe aceștia să se deconspire autorităților, însă Captain America crede că aceasta limitează libertățile individuale. Nu trece mult până se va ajunge la un război civil al supereroilor. Cine va învinge și cu ce preț? Acest film are unele dintre cele mai tari scene de luptă din toată seria Marvel. 

14. Doctor Strange (2016)

Strălucitul și egocentricul neurochirurg Stephen Strange își pierde abilitatea de a opera în urma unui accident, iar acest lucru este devastator pentru el. Dar o întâlnire cu Cea Antică, vrăjitoarea supremă retrasă în sihăstrie pe culmile din Himalaya, îi deschide lui Strange calea către secretele magiei. El își dorește să devină Vrăjitorul Suprem, gata să apere Pământul de forțele magice din Univers, însă vrăjitoarea nu prea vrea să-l învețe toate tainele sale. Va reuși Strange să capete abilități nemaipomenite? 

15. Guardians of the Galaxy 2 

Star-Lord și restul bandei din prima parte a Guardians of the Galaxy se întorc pentru mai multe aventuri în spațiu. Gardienii trebuie să se lupte pentru a-și putea întreține familia nou-formată și în acest timp, ei descoperă misterele care înconjoară originea lui Peter Quill. 

16. Spider-Man: Homecoming 

Peter Parker încearcă să se alăture Răzbunătorilor, dar are o mulţime de obstacole de depăşit până să se alăture eroilor săi favoriţi. Tony Stark îi spune să dea jos pisicile şi câinii din copaci, să le ajute pe bătrâne să traverseze strada și să-i prindă pe hoţii de buzunare, dar când Spider-Man găsește armamentul high-tech începe să-şi dezvolte şi să-şi folosească abilităţile şi puterile.

17. Thor: Ragnarok 

Evenimentele din acest film Marvel au loc imediat după The Avengers: Age of Ultron. Thor se recuperează în urma cumplitei lupte cu robotul hotărât să distrugă umanitatea. Ajunge pe Asgard însă acolo îl așteaptă o nouă luptă: Odin amenință că va distruge totul din temelii, iar Thor are mare nevoie de ajutorul lui Loki pentru a înfrunta pericolul ce-i amenință tărâmul de baștină.

18. Black Panther (2017)

Acum apare primul supererou de culoare din lumea benzilor desenate, Black Panther. T'Challa s-a născut în Wakanda, o țară ascunsă pentru ca marile corporații să nu-i exploateze vibraniumul, un prețios metal descoperit într-un meteorit. T'Challa trebuie să plece din Wakanda când tatăl său este ucis și trebuie să-și folosească inteligența și viteza pentru a deveni unul dintre cei mai tari supereroi, visând în același timp la o reîntoarcere în țara mult iubită.

Filme Marvel din 2018

19. Avengers: Infinity War (2018)

Acesta este unul din filmele Marvel cu cele mai mari și mai multe bătălii din toată seria. Posesor acum al celor șase giuvaeruri care îl transformă într-o creatură omnipotentă și omniscientă, Thanos se întoarce pe Terra pentru a-i nimici o dată pentru totdeauna pe Iron Man, Hulk, Thor și aliații lor.

20. Ant Man and The Wasp (2018)

Filme Marvel din 2019

Pe măsură ce se străduieşte să găsească un echilibru între viaţa personală şi responsabilităţile de Ant Man, Scott Lang primește o misiune urgentă şi periculoasă. El trebuie să-şi pună din nou costumul de Om Furnică şi să înveţe să lupte alături de Viespe (The Wasp) ca o echipă, pentru a descoperi nişte secrete primejdioase. 

21. Captain Marvel (2019)

După nenumărați supereroi, iată că i-a venit rândul și unei femei să preia frâiele acțiunii într-un film Marvel. Carol Danvers, fost pilot în U.S. Air Force, devine unul dintre cei mai puternici eroi ai galaxiei. După un stagiu de pregătire în Starforce, o unitate militară de elită de pe planeta Kree, Carol se întoarce pe Pământ, unde este prinsă în mijlocul unui conflict intergalactic între două rase de extratereștri. Va putea ea salva Omenirea?

22. Avengers: Endgame (2019)

În ”Răzbunătorii: Sfârşitul jocului”, superoii se mai întâlnesc o dată pentru o bătălie supergalactică. În timp ce Tony Stark plutește în spațiu, fără apă, mâncare și cu rezervele de aer pe terminate, Răzbunătorii care au supraviețuit distrugerii provocate de Thanos, (Thor, Văduva Neagră, Captain America și Bruce Banner (cu Hulk făcut ghem de frică și încă reticent la ideea de a-și arăta fața în public), încearcă să găsească o cale de a-și salva prietenii, aliații și tot ce a mai rămas în viață în acest Univers decimat.

23. Spider-Man: Far From Home (2019)

După dezastrul apocaliptic din Avengers: End Game, această poveste despre călătoria școlară a lui Peter Parker în Europa oferă o schimbare de scenariu plăcut. Spider Man nu scapă de răufăcători nici aici (Mysterio), dar deznodământul frumos îți lasă un zâmbet pe buze. 

Viitoarele filme Marvel: ce apare în 2020

24. Văduva Neagră (2020)

În sfârșit Natasha Romanoff își primește și ea partea de atenție într-un film Marvel. Aceasta este povestea agentului secret și a misiunilor pe care le-a avut între Civil War și Infinity War.

Cu aceste filme uimitoare, seria de filme Marvel nu a terminat. Producătorii au în program mai multe proiecte care se vor lansa începând cu 2021. Te vei reîntâlni cu Thor, Spider Man, Doctor Strange sau Black Panther, dar și cu actori îndrăgiți precum Angelina Jolie, Richard Madden sau Salma Hayek. Universul Marvel este unul dintre cele mai de succes serii, așadar nu are cum să se termine prea curând. 

Filme Marvel online

Dacă ai ratat vreun film Marvel, este bine de știut că le poți viziona pe iTunes și pe Google Play. Unele dintre ele sunt disponibile și pe Netflix, și anume Guardians of the Galaxy 2, Thor: Ragnarok, Black Panther, Avengers: Infinity War și Ant-Man and the Wasp. 

Citește și: Top 10 cele mai bune filme thriller din toate timpurile

X-men, o altă serie de succes Marvel

filme-marvel-wolverine

Seria de filme X-Men este o altă serie de filme cu supereroi bazată pe personajele fictive din benzile desenate Marvel Comics. Personajele principale sunt niște adolescenți-mutanți, acei homo superior, veriga următoare în lanțul evolutiv uman.

Fiecare erou are o anumită putere supranaturală. Cyclops emite din priviri un fascicul energetic capabil să străpungă munții; Jean Grey este telekinetică și telepatică, Storm manipulează după bunul plac orice fel de condiții atmosferice, Wolverine posedă puteri vindecătoare uimitoare, dar și o furie puternică, animalică, iar Rogue are capacitatea de a "absorbi" puterile și amintirile celor pe care îi atinge. Acești eroi reprezintă niște ciudățenii ale naturii, un fel de paria ai societății. Totuși, sub îndrumarea profesorului Charles Xavier "mutanții" învață să-și controleze și să-și folosească puterile și luptă împotriva lui Magento, unul dintre cei mai puternici mutanți din lume care vrea să distrugă omenirea. 

Primul film cu X-Men a fost lansat în 2000, a avut un succes financiar uriaș, datorită căruia s-au filmat și continuările, X-Men 2: X-Men United și X-Men: The Last Stand, care au stabilit recorduri de box-office în Statele Unite. Fiecare nou film din seria X-Men a fost mai costisitor decât cel anterior, cu salarii mai mari pentru protagoniști și cu efecte speciale mai spectaculoase. După trilogia X-Men au urmat apoi o serie de alte filme care l-au avut în centrul atenției în special pe Wolverine, interpretat de cunoscutul actor Hugh Jackson. În prezent, X-Men este a doua cea mai reușită serie de filme Marvel după filmele cu Spider-Man. 

Surse foto: Pixabay.com, Unsplash.com

Articolul urmator Care este numele real al părintelui Arsenie Boca? Foarte puțini români cunosc acest detaliu

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.