Unui bărbat cu cancer terminal i s-a spus că nu mai are mult de trăit. S-a mutat în Grecia și a mai trăit 30 de ani 

Unui bărbat cu cancer terminal i s-a spus că nu mai are mult de trăit. S-a mutat în Grecia și a mai trăit 30 de ani 

Anca Marcus

În lumea medicală, când se pune diagnosticul de cancer în stadiu terminal, cel mai adesea zilele sărmanilor suferinzi sunt numărate. Cu toate acestea, povestea lui Stamatis Moraitis, un bărbat din Grecia, a demonstrat că uneori viața poate fi plină de surprize și poate infuza speranță chiar și în cele mai întunecate momente. 

Diagnosticat cu cancer pulmonar în stadiu terminal la vârsta de 66 de ani, medicii i-au spus că nu va mai trăi mult. Între 6 și 9 luni, i-au mai dat. Însă, în ciuda acestui diagnostic sumbru, Moraitis a ales să-și trăiască zilele într-un loc special: insula Ikaria, unde longevitatea era un secret bine păstrat. 

Stamatis Moraitis s-a mutat pe „insula longevității” 

Plaja Grecia

Deși el locuia în New York la acea vreme, unde și-a petrecut o mare parte din viață, întoarcerea în țara natală a fost o decizie mai mult decât inspirată. Până la urmă, i-a prelungit viața cu mai bine de 30 de ani!

Cunoscută și sub numele de „insula longevității", Insula Ikaria este faimoasă pentru că locuitorii săi trăiesc neobișnuit de mult. Aici, aerul curat, apa cristalină și vinul bun sunt parte din viața de zi cu zi. 

Moraitis, tată a trei copii, și-a dorit să se întoarcă acasă, alături de nevasta sa, Elpiniki, ca să fie înmormântat, când va veni vremea, lângă mare, acolo unde se afla și familia sa. Însă viața a avut un alt plan cu el.  

Deși își aștepta sfârșitul, întoarcerea pe insula Ikaria i-a schimbat complet viața bărbatului. În locul cunoscut drept „zona albastră", oamenii ating adesea vârsta de 100 de ani! Era oare posibil ca miracolul să se producă și pentru un bolnav de cancer?

Moraitis s-a reconectat cu prietenii vechi și și-a găsit liniștea în mijlocul naturii. A început să-și cultive grădina și să se bucure de fiecare zi, conștient că timpul îi era limitat. 

În cele din urmă, a început să planteze viță de vie pentru a crea o podgorie în curtea sa. Deși credea că nu va mai fi pe această lume atunci când vița va da roade și alții îi vor savura vinul, se consola cu gândul că cel puțin soția sa avea să aibă o amintire palpabilă a lui. 

„Viața până la 100 de ani, secretul zonelor albastre" 

Încrederea lui în viață și capacitatea de a găsi bucurie în lucrurile simple au avut un impact uimitor asupra sănătății sale. 

Nouă luni s-au transformat în 30 de ani, iar povestea lui a devenit subiectul unui documentar de pe Netflix, lansat pe 30 august anul acesta, intitulat „Viața până la 100 de ani, secretul zonelor albastre". 

Cu toate că nu a abordat nicio metodă specială pentru a-și prelungi viața, Moraitis a reușit să atingă vârsta de 98 de ani. „Nu știu care e secretul longevității. Cred că am uitat să mor", declara, cu umor delicios, în cadrul documentarului. 

Povestea lui Stamatis Moraitis ne amintește că viața are un mod misterios de a ne surprinde și că, uneori, schimbarea mediului și redescoperirea bucuriilor simple pot avea un impact uriaș asupra sănătății noastre.

Este o lecție de speranță și de reziliență care ne arată că, indiferent de circumstanțe, putem să ne trăim viața în cel mai plin și frumos mod cu putință. 

Te-ar putea interesa și Cum previi cancerul: remediul indian din 3 ingrediente  

Surse foto: Facebook, Pexels

Surse articol: Insider, Digi24, Click, Gândul, Spynews

Articolul urmator
Superstiții din popor care-ți arată că un bărbat se gândește intens la tine
Superstiții din popor care-ți arată că un bărbat se gândește intens la tine
In ce basm ai trait intr-o viata anterioara?
Incepe quiz
In ce basm ai trait intr-o viata anterioara?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.