Vacanțe de vis în România: Cele mai frumoase locuri pe care trebuie să le vizitezi anul acesta

Vacanțe de vis în România: Cele mai frumoase locuri pe care trebuie să le vizitezi anul acesta

Redactor Raluca Margean

Vacanțele în România devin din ce în ce mai interesante, iar agroturismul câștigă în mod special din ce în ce mai mult teren. Satele pitorești și peisajele rurale absolut fermecătoare îi încântă pe turiști, iar un număr tot mai mare de vizitatori se avântă să descopere plaiurile mioritice. Află în continuare ce destinații uimitoare și ce vacanțe de vis îți poți face în România!

Vacanța în România la munte

Chiar dacă Transilvania este cea mai căutată destinație pentru vacanțele la munte, există și alte zone din România care merită vizitate. Iată care sunt acestea:

Zona Borșa, Maramureș

Această zonă oferă foarte multe locuri frumoase, cele mai cunoscute fiind:

vacante-de-vis-in-romania-Lacul-Albastru

  • Lacul albastru. Situat la poalele Munților Gutâi, în apropiere de Baia Sprie, Lacul albastru este un punct de atracție deosebit al acestei zone, fiind singurul lac din lume care își schimbă culoarea în funcție de lumină.
  • Cimitirul Vesel din Săpânța. Cel mai cunoscut obiectiv turistic din Maramureș, cimitirul este faimos pentru crucile mormintelor viu colorate și picturile naive reprezentând scene din viața și ocupația persoanelor înhumate. 
  • Valea Izei. Aici ai de vizitat sate vechi, pitorești, care și-au păstrat din tradițiile și obiceiurile de sute de ani. Dealurile, pădurile și pășunile sunt de o frumusețe rară, Bisericile din Lemn din toate satele de pe Valea Izei sunt adevărate monumente istorice, iar peșterile și izvoarele naturale trebuie neapărat vizitate.
  • Cascada Cailor. Situată în apropiere de stațiunea turistică Borșa, cascada se află la altitudinea de 1300 m iar căderea de apă este de 90 metri. Apa se scurge peste un abrupt calcaros numit ˝Podul Cailor˝, în mai multe trepte, rezultând cea mai mare cascadă din România. 
  • Ocna Sugatag. Tot în Munții Gutâi se află și stațiunea balneoclimaterică Ocna Șugatag, care este cunoscută pentru tratarea afecțiunilor reumatismale, a asteniei și surmenajului, dar și pentru combaterea proceselor inflamatorii cronice. 
  • Cheile Lăpușului. Acest defileu are o mulțime de cascade și peșteri de o frumusețe rară.
  • Mocănița pe Valea Vaserului. Dacă tot ai ajuns în Maramureș, trebuie să faci obligatoriu o plimbare inedită cu Mocănița.

Nu în ultimul rând, iubitorii muntelui și ai schiului trebuie neapărat să treacă vara pe la Cavnic, unde este amplasată singura pârtie artificială de schi din România. Aceasta măsoară 21 m lățime și 100 m lungime și este realizată din cauciuc sintetic.

Vatra Dornei, Bucovina

Situată în nordul țării, Vatra Dornei este o localitate turistică căutată în special datorită apelor sale termale, dar și  peisajului incredibil, climei și facilităților de practicare a schiului. Orașul este înconjurat de munți (Giumalău, Bistrița, Călimani, Rodna, Obcina Mestecăniș) unde se practică drumețiile, alpinismul și sporturile de iarnă. Poți face rafting pe Bistrița, iar apoi poți descoperi împrejurimile:

vacante-de-vis-in-romania-Transrarau

  • Transrarăul. Acesta este unul dintre cele mai frumoase drumuri din România, cu peisaje extraordinare . Se pleacă din comuna Pojorâta și ai posibilitatea de a ajunge la formațiunile Pietrele Doamnei.
  • Parcul Natural Călimani. Un parc natural constituit în mare măsură din munți vulcanici, parcul se întinde pe o suprafață de 24.000 de hectare care se întind pe raza a patru județe (Mureș, Bistrița-Năsăud, Harghita și Suceava). Parcul este o adevărată oază de liniște, cu o vegetație rară și peisaje naturale care-ți taie respirație. Aici există și cel mai mare crater vulcanic din țară, al cărui diametru atinge aproape 10 kilometri.
  • Colibița. Acesta este un sat în comuna Bistrița Bârgăului, iar aici se află unul dintre cele mai frumoase lacuri din țară, cunoscut și sub numele de ”Marea de la Munte”.
  • Gura Humorului. Staţiunea climaterică este cunoscută pentru peisajele minunate și pentru aerul curat.
  • Cetatea de Scaun Suceava și mănăstirile vechi din Bucovina. Poți vizita și mânăstirile extraordinar de frumoase precum Moldovița, Sucevița sau Mănăstirea Humorului și chiar Putna.

Citește și: Top 21 cele mai frumoase statiuni montane din romania

Top 10 vacanțe în România

Sunt nenumărate zone extraordinar de frumoase de vititat în România, cele mai cunoscute și mai frumoase fiind următoarele:

1. Lacul Sfânta Ana, județul Harghita

vacante-de-vis-in-romania-Lacul-Sfanta-Ana

Singurul lac vulcanic din Europa Centrală, aflat la aproape 1000 de metri altitudine, Lacul Sfânta Ana este deosebit de pitoresc. Dacă ajungi acolo vei avea parte de peisaje minunate, liniște și natură. Poți face drumeții și plimbări cu barca. 

2. Castelul Peleș, Sinaia, județul Prahova

vacante-de-vis-in-romania-Castelul-Peles

Adevărată operă de artă arhitecturală, Catelul Peleș este un obiectiv care trebuie vizitat. Te poți bucura de o plimbare în natură și vei descoperi o minunată comoară regală. 

3. Castelul Bran, județul Brașov

vacante-de-vis-in-romania-castelul-bran

Extrem de cunoscut în întreaga lume, Castelul Bran nu mai are nevoie de nicio prezentare. Tot ce trebuie să faci este să te sui în mașină și să mergi să-l vizitezi. Poate te vei întâlni acolo cu Contele cel Faimos.

4. Viscri, județul Brașov

vacante-de-vis-in-romania-Viscri

Satul pe care Prințul Charles l-a făcut faimos în lume este unul dintre cele mai vizitate sate vechi sătești din Transilvania. Plin de farmec, restaurat cu mult bun gust și ținând cont de specificul și tradițiile locale, Viscri este destinația pe care trebuie s-o vezi cel puțin o dată-n viață. 

5. Cetatea Sighișoara, județul Mureș

vacante-de-vis-in-romania-Cetatea-Sighisoara

Una dintre cele mai frumoase cetăți din Europa de Est, Sighișoara te transpune direct în atmosfera Evului Mediu, când vrăjitoarele erau arse pe rug și tâlharilor li se tăia mâna. Deosebit de pitorească, Cetatea este una din destinațiile care nu trebuie nicidecum ratate dacă te afli ca turist în Transilvania. 

6. Transfăgărășan

vacante-de-vis-in-romania-Transfăgărășan

Drumul șerpuitor spectaculos care unește Transilvania cu Muntenia, acesta îți oferă peisaje incredibil de frumoase. Te poți opri din loc în loc să respiri aerul curat de munte și să te bucuri de natură în toată plenitudinea sa. 

7. Cetatea Alba-Iulia și zona Alba

vacante-de-vis-in-romania-Cetatea-Alba-Iulia

Cunoscută și ca locul „Marii Uniri”, Cetatea Alba Carolina este un punct de atracție deosebit pentru turișii din toată lumea. Restaurată în întregime, cetatea te va impresiona atât de mult încât vei dori să revii la ea și în alți ani. În zona Alba sunt și alte obiective turistice fantastice, precum Râpa Roşie, Gheţarul de la Scărişoara, şoseaua Transalpina, satul Rimetea, Cetatea Câlnic, Cascada de la Vidra, Cheile Râmeţului, Vânătarele Ponorului, Dealul cu melci sau Castelul Bethlen-Haller de la Cetatea de Baltă.

8. Castelul Corvinilor, județul Hunedoara

vacante-de-vis-in-romania-Castelul-Corvinilor

Ridicat de Iancu de Hunedoara într-o stâncă, la malul unui pârâu, Castelul este cu adevărat ipresionant. Vizita ta acolo te va transpune într-o lume de poveste cu prințese, călugări și cavaleri medievali. Extrem de frumos și romantic!

9. Cascada Bigăr, județul Caraș-Severin

vacante-de-vis-in-romania-Cascada-Bigăr

Una dintre cele mai frumoase cascade de la noi din țară, dar și din Europa, Cascada Bigăr este una plină de farmec. Apa care formează cascada este bogată în calcar și se varsă în răul Miniș de pe un prag stâncos de circa 8 metri înălțime, acoperit cu mușchi. Iarna, țurțurii de gheață ai cascadei formează un adevărat Palat de Cleștar. iar dacă ai ajuns în Caraș-Severin, trebuie neapărat să faci o drumeție și rafting pe Cheile Nerei.  

10. Delta Dunării, Dobrogea

vacante-de-vis-in-romania-pelican-in-delta-dunarii

Pe lângă plimbările cu barca prin Canalele Dunării, ai de vizitat satele lipovenești, poți gusta din preparatele de pește extraordinar de bune de la localnici și te poți bucura de vegetația și fauna deosebită de aici. Nimeni nu pleacă nemulțumit din Deltă, deoarece experiența este unică, cu adevărat specială.  

Destinații turistice în România: castele pline de farmec

Castelul Banffy, Bonțdia, județul Cluj Napoca

vacante-de-vis-in-romania-Castelul-Banffy

Sursa foto: Facebook Castelul Banffy

Cunoscut datorită celebrului festival Electric Castle, Castelul Banffy este plin de istorie. Construcția castelului este atât de spectaculoasă, cu elementele sale baroce, renascentiste, romanice și neogotice, încât a fost denumit „Versailles-ul Transilvaniei”. Trecut prin multe încercări în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, incendiat și jefuit, transformat în CAP în timpul comunismului, se spune că este „cel mai bântuit loc din România”. Ca să te convingi dacă este adevărat sau nu, va trebui să dai o fugă până acolo și, dacă nu te întâlnești cu nicio fantomă, cel puțin vei rămâne cu amintirea unuia dintre cele mai frumoase castele din România.

Castelul Sturdza din Miclăușeni, județul Iași

vacante-de-vis-in-romania-Castelul-Sturdza

Construit de familia Sturdza, una dintre cele mai bogate familii românești cu descendențe seculare nobile, Castelul este plin de rafinament. Te duce cu gândul la dineuri elegante, domnițe sofisticate și domni importanți. Este o contrucție arhitecturală deosebită, o adevărată bijuterie care trebuie admirată și care impune un mare respect. 

Castelul Bethlen Haller, Cetatea de Baltă, Alba

vacante-de-vis-in-romania-Castelul-Bethlen-Haller

Castelul aparține proprietarilor Jidvei, dar se poate vizita la cerere. El a fost restaurant, însă mai păstrează atât din elementele arthitecturale renascentiste, cât și o parte din cele baroce, datând din 1773. Actualii proprietari au adăugat în plus diverse decorații ce oferă interiorului edificiului un aer medieval. 

Cetatea Făgărașului, județul Brașov

vacante-de-vis-in-romania-Cetatea-Fagaras

Fortificația a fost o cetate militară, scopul construirii sale fiind apărarea sud-estului Transilvaniei de incursiunile tătarilor și otomanilor. De-a lungul anilor, ea a fost transformată în școală, cazarmă și chiar închisoare militară, însă a rămas la fel de frumoasă și de falnică precum era în Epoca Medievală. Restaurată cu bani europeni, Cetatea Făgărașului este una dintre cele mai frumoase cetăți medievale din Europa, așadar nu se poate s-o ocolești în vizitele tale prin România.

Castelul Cantacuzino, Bușteni, județul Prahova

vacante-de-vis-in-romania-Castelul-Cantacuzino

Construit la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino, unul dintre cei mai bogați români ai secolului 19, Castelul impresionează prin opulența și luxul etalat. Castelul a fost amenajat cu vitralii, plafoane cu grinzi pictate, balustrade din lemn, piatră sau fier forjat, șeminee cu piatră albă și ornamente din mozaic, iar în pavilionul central tronează colecție spectaculoasă cu blazoanele familiilor înrudite prin alianță cu familia Cantacuzino, precum și fotografii ale membrilor acestei familii. 

Orașe turistice din România

Dacă ți-ai propus anul acesta să vizitezi cele mai frumoase orașe din România, iată ce îți recomandăm să treci pe lista ta:

Iași. Capitala Moldovei te așteaptă cu o mulțime de obiective turistice care mai de care mai interesante. Orașul în sine este deosebit de romantic și de pitoresc, cu clădiri impresionante și multă verdeață. Ai multe Muzee cărora trebuie să le treci pragul (Muzeul de Artă, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Istorie al Moldovei), dar și alte frumuseți pe care să le descoperi precum Parcul Copou cu celebrul Tei al lui Eminescu, Grădina Botanică și multe altele. Iașiul este un oraș extraordinar de frumos, așadar fă tot posibilul să-l vizitezi. 

Cluj-Napoca. Acest oraș s-a dezvoltat extrem de mult în ultimele decenii, fiind locul ideal dacă vrei să ai parte de istorie, distracții și relaxare. Ai de vizitat acolo Muzee și Biserici istorice, situri arheologice și monumente arhitectonice, dar poți face o mulțime de plimări prin parcurile verzi și drumeții prin împrejurimile orașului. Ai parte și de o mulțime de distracții, Clujul fiind unul din locurile favorite ale tinerilor și aventurierilor. 

Sibiu. Un oraș mic, frumos și pitoresc care mai păstrează din farmecul Transilvaniei de odinioară. Te poți plimba pe străduțele înguste de piatră, poți vizita Muzeul Brukenthal, Muzeul Astra, te poți relaxa pe terasele înțesate de turiști sau plimba pe la Grădina Zoologică. Și satele din împrejurimile orașului au foarte multe lucruri de oferit, așadar merită să te avânți prin Mărginimea Sibiului, Cisnădie, Cisnădioara și altele.  

Brașov. Poate cel mai vizitat oraș din România, el are tot ce-i trebuie pentru a transforma o vacanță într-una de vis. Situat la poalele Tâmpei, Brașovul este unul din cele mai bine păstrate orașe, cetățile și zidurile medievale fiind încă accesibile și ascunzând o poveste plină de istorie și cultură. Centrul Vechi, Biserica Neagră, Muntele Tâmpa sunt doar câteva dintre locurile care trebuie vizitate în Brașov. Mai există nenumărate atracții prin împrejurimi, așadar pregătește-ți cel puțin 3-4 zile libere atunci când te hotărăști să mergi în acest oraș și județ.

Timișoara. Supranumită şi „Mica Vienă” sau „Oraşul parcurilor”, Timişoara este detinația ideală pentru un city break relaxant. Clădiri impresionante, parcuri romantice pline de verdeață, Biserici vechi, acestea sunt doar câteva din atracțiile orașului de pe Bega. Nu rata bastionul Maria Therezia, Castelul Huniazilor (Muzeul Banatului), Muzeul de Artă și Domul Romano-Catolic. 

Locuri rare în România

Dacă ești în căutare de locuri speciale, departe de aglomerația orașelor și stațiunilor extrem de populate, cel mai bine este să mergi în satele vechi și pitorești din România. Agroturismul este din ce în ce mai căutat de turiștii din toată lumea, așadar profită și tu de frumusețile țării noastre. Citește Top 12 cele mai frumoase sate din Apuseni, descoperă cele mai atractive destinații și construiește-ți vacanțe de vis în România.  

Vacanțe de vis ieftine în România: cu cortul prin țară

Dacă ești iubitor de natură și aer curat, poți încerca o experiență de neuitat la camping. Ia-ți cortul în spate, fă drumeții pe munte și cazează-te oriunde îți dorești tu în natură. 

Mustang Camping, Câmpu Cetății

vacante-de-vis-in-romania-camping

Situat în inima Transilvaniei, la poalele munţilor Ghurghiu,lângă Sovata, acesta este locul perfect dacă vrei să-ți petreci câteva zile cât mai aproape de natură. Departe de aglomeraţia oraşului, Mustang Camping oferă posibilitatea ideală pentru relaxare și odihnă. Te poți plimba pe jos sau cu bicicleta pe potecile de pădure bine marcate, cu căruţa sau mașinile de teren de epocă sau poți pescui în heleşteurile satului. Există mai mult de 40 de parcele amenajate cu gazon pentru rulote (la cerere alimentate cu curent electric), locuri de campare pentru corturi, dar şi căsuţe de închiriat. Blocul sanitar modern, bucătăria complet utilată şi foişorul cu grătar măreşte confortul oaspeţilor care-i trec pragul.

Camping Ledo, lângă Lacul Cinciș, județul Hunedoara

vacante-de-vis-in-romania-Camping-Ledo-Lacul-Cincis

Sursa foto: Facebook Camping Ledo

Campingul Ledo se află pe malul unui lac foarte frumos, la 30 km până la Parcul Național Retezat și 6 km până la Castelul Corvinilor. În camping, puteţi campa atât cu rulota, cât şi cu cortul, iar peisajele sunt de-a dreptul spectaculoase. Dacă ai nevoie de liniște și relaxare, acesta este locul perfect. După ce te-ai încărcat de energie de la natură, poți vizita obiectivele turistice din zonă.

În concluzie, țara noastră este extrem de frumoasă, care încă așteaptă să fie descoperită de turiștii din întreaga lume. Trece pe lista ta de vizitat toate aceste obiective și cu siguranță vei avea o vacanță de vis în România.

Citește și: Destinații de vacanță în funcție de zodie

Surse foto: Pixabay.com

Articolul urmator
Legătura misterioasă dintre Arsenie Boca și Rasputin. Au trăit în vremuri și locuri diferite, dar au avut o mulțime de lucruri stranii în comun
Legătura misterioasă dintre Arsenie Boca și Rasputin. Au trăit în vremuri și locuri diferite, dar au avut o mulțime de lucruri stranii în comun
Cat de cuminte ai fost anul acesta?
Incepe quiz
Cat de cuminte ai fost anul acesta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.