Vezi în ce constă metoda anti-stres a celebrului Carl Jung

Joi, 07.04.2016
de Andreea Marinescu

Carl Jung a fost fondatorul psihologiei analitice și unul dintre cei mai cunoscuți psihiatri. Vezi care era metoda anti-stres preferată a celebrului psihoterapeut!

Metoda anti-stres elaborată de Carl Jung

Carl Jung a fost, fără îndoială, un vizionar. El a fost primul care a folosit în terapia sa planșele de colorat, atât de cunoscute astăzi. Jung își ruga pacienții să coloreze mandale, un simbol despre care spunea că reprezintă „expresia psihologică a sinelui în totalitate”, potrivit creatingmandalas.com.

„În fiecare dimineață desenez într-un caiet o formă circulară, o mandală, care corespunde situației mele interioare din acel moment. Cu ajutorul acestor desene pot să observ transformarea mea psihică în cursul unei zile. Mandalele mele erau criptograme în care mi-am văzut sinele – adică întreaga mea ființă”, mai spunea psihanalistul.

Pentru că și-a dat seama că aceste simboluri îl ajută să se relaxeze și să se descopere, le-a introdus în ședințele  de terapie.

Ce înseamnă „mandala”

Chiar dacă Jung a fost primul care a observat că mandalele ajută la relaxare, acest simbol este cunoscut din cele mai vechi timpuri. În sanscrită, „mandala” înseamnă „cercul sacru”. Cercurile apar peste tot în natură (flori, fulgi de nea, soare, lună), dar sunt și simboluri puternice, folosite de civilizații de-a lungul istoriei. În unele culturi, mandala are rolul de a facilita meditația sau este folosită în ritualuri sacre, pentru a ajuta la vindecarea cuiva sau la înălțarea sa spirituală.

 

A photo posted by Megan Gibb (@meganlorann) on

De ce este bine să colorezi mandale

Cercetătorii spun că, atunci când colorezi mandale, te relaxezi și reușești să îți liniștești mintea. În plus, îți stimulezi creativitatea și devii mai sigură pe tine. Această practică te încurajează să te exprimi liber și să te rupi de problemele cotidiene.

Este important să înțelegi că poți colora mandala așa cum îți dorești. Nu există o variantă bună sau rea și nu ai cum să greșești. Poți să faci această activitate oriunde, la birou sau acasă, și vei vedea că va scoate la iveală copilul din tine și îți va da o stare de bine.

 

A photo posted by Giorgia Zanchi (@giorgiazanchi) on

Pe lângă faptul că îți dau o stare de bine, cărțile de colorat pentru adulți te ajută să ai o sănătate mai bună. Când ești concentrată pe un singur lucru, ritmul cardiac se stabilizează și circulația sângelui este îmbunătățită. În plus, este redus nivelul de anxietate, scade tensiunea musculară și crește secreția de serotonină. O astfel de activitate este indicată mai ales persoanelor care suferă de boli cronice, pentru că le ajută să mai uite de durere. De asemenea, colorarea mandalelor este indicată și în perioada premenstruală, pentru că ameliorează disconfortul din acea perioadă delicată. În plus, sistemul imunitar va fi întărit și efectele stresului asupra organismului vor fi mai reduse. 

Ce părere ai despre această metodă anti-stres folosită de Carl Jung în ședințele sale de terapie?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!