Viața de după moarte. Experiențele unor pacienți în stop cardiac

Viața de după moarte. Experiențele unor pacienți în stop cardiac

Anca Marcus

Moartea e cea mai enigmatică experiență prin care am putea trece ca om. Ascunde atâtea mistere fascinante (dar pe care nu ținem neapărat să le deslușim prea curând) și sfredelește adânc în domeniul conștiinței umane.

Un studiu recent, care a examinat experiențele pacienților aflați în pragul morții, a făcut lumină asupra unor aspecte neașteptate ale vieții după moarte. 

O descoperire surprinzătoare 

Se spune că atunci când viața bate în retragere, mintea umană trece printr-o serie de experiențe misterioase. 

Un studiu cuprinzător, realizat de cercetătorii de la NYU Grossman School of Medicine din Statele Unite, și care a implicat 567 de pacienți aflați în stop cardiac din 25 de spitale din SUA și Marea Britanie, a avut ca obiectiv lămurirea unora dintre cele mai tulburătoare întrebări legate de „marea trecere”.

În timp ce echipa medicală își concentra eforturile asupra procedurilor de resuscitare și a manevrelor CPR, cercetătorii au pus în aplicare o metodă unică pentru a obține date de la pacienți care erau, practic, la un pas de moarte. Cu toate dificultățile, cercetătorii au reușit să obțină date de la 53 de pacienți aflați în pragul morții. 

Iar aici începe povestea uluitoare: aproape 40% dintre acești pacienți manifestau o activitate cerebrală remarcabilă, inclusiv unde delta, theta, alpha și beta, semnale care indicau o posibilă activitate conștientă. 

Dar abia acum vine vestea cu adevărat incredibilă - aceste frecvențe cerebrale începeau să apară la mai mult de 30 de minute, ba chiar la o oră după ce inima pacienților încetase să mai bată. În termeni simpli, activitatea conștientă continua, teoretic, și în stadiul de moarte clinică. 

„O activitate EEG normală compatibilă cu starea de conștiență și o posibilă revenire a nivelurilor de activitate neuronală a apărut în intervalul de 35-60 de minute de la executarea manevrelor CPR”, scriu autorii studiului. 

Ce au aflat cercetătorii 

fata imbracata intr-o rochie alba care paseste spre o planeta intr-un spatiu luminat asemanator Raiului

Ceea ce a urmat a fost și mai fascinant. Din cei 53 de pacienți care au reușit să se recupereze, doar 28 aveau o stare de sănătate suficient de bună pentru a face mărturisiri cu privire la experiențele lor. 

Și ceea ce au dezvăluit a fost uimitor - acești oameni rămăseseră, de fapt, conștienți, chiar dacă corpul lor era pe marginea morții.

Unii dintre ei și-au amintit detaliile procedurilor medicale efectuate în sala de operație în timp ce erau aparent fără suflare. 

Deși doctorii consideră de multă vreme că creierul suferă leziuni permanente dacă este privat de oxigen aproximativ 10 minute după ce inima încetează să mai bată, cercetarea noastră a descoperit că creierul poate da semne de recuperare electrică mult timp după începerea manevrelor de resuscitare”, declară autorul studiului, Sam Parnia. 

„Îmi amintesc când m-am 'întors', iar doctorii plasau acei electrozi pe pieptul meu și-mi amintesc șocul", a povestit unul dintre pacienți. 

Ce afirmau studiile anterioare?

Un alt studiu interesant, publicat în revista „Frontiers in Aging Neuroscience" cu ceva timp în urmă, a adus la lumină o descoperire remarcabilă despre activitatea creierului la momentul în care o persoană moare în urma unui atac de cord.

Mai exact, cercetătorii au examinat undele cerebrale ale unui bărbat care a suferit un stop cardiac și au revelat că creierul continuă să funcționeze chiar și după ce inima încetează să mai bată. Această activitate cerebrală a persistat timp de aproximativ 30 de secunde. 

Ce este cu adevărat interesant este că, în momentul imediat următor stopului cardiac, s-a observat o creștere semnificativă a unor unde cerebrale numite oscilații gamma. Acestea sunt asociate cu activități precum recuperarea memoriei, meditația și visarea. 

Cu alte cuvinte, chiar și într-o clipă atât de critică, creierul uman pare să nu se oprească complet, ci intră într-o fază de activitate intensă, sugerând că există încă multe lucruri pe care nu le înțelegem cu privire la complexitatea și misterul vieții și morții. 

O nouă viziune asupra vieții 

Aceste descoperiri spectaculoase ne fac să ne întrebăm ce se întâmplă în interiorul minții noastre în momentul morții. 

Deși procesul este încă un mister, cercetătorii speculează că mintea umană devine „dezinhibată" în momentul morții, permițând accesul la „o nouă dimensiune a realității”. Acest fenomen ar putea să permită acumularea de amintiri chiar și atunci când corpul se află într-o stare critică, ceea ce ar putea schimba fundamental modul în care privim viața și moartea. 

În final, aceste mărturii aduc un indiciu clar că „adevărul” despre viață și moarte ar putea fi mult mai complex decât ne-am imaginat vreodată. 

Exista viata dupa moarte? Jurnalul unui neurochirurg 

Surse foto: Pixabay, Pixabay

Surse articol: Playtech, Eurekalert, Frontiersin, Mediafax

Articolul urmator
O femeie a devenit mamă după ce s-a inseminat singură, acasă, cu un kit cumpărat de pe internet
O femeie a devenit mamă după ce s-a inseminat singură, acasă, cu un kit cumpărat de pe internet
Ce misiune vei avea dupa moarte?
Incepe quiz
Ce misiune vei avea dupa moarte?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.