Vulcanii Noroioși: Când este cea mai bună perioadă din an să vizitezi acest loc minunat

Vulcanii Noroioși: Când este cea mai bună perioadă din an să vizitezi acest loc minunat

Redactor Raluca Margean

Declarați în 1924 monument al naturii, Vulcanii Noroioși din Buzău reprezintă o destinație spectaculoasă, unică în Europa. Având un sol arid, uscat și crăpat de la soare, acest loc lipsit de viață pare un tărâm desprins dintr-o altă lume, iar peisajul care ți se așterne în fața ochilor te face să dai crezare legendelor care vorbesc în șoaptă despre balaurul rănit ce sălășluiește în adâncuri. Află istoria acestui loc fantastic, inclusiv cum s-au format Vulcanii Noroioși și de ce trebuie neapărat să-i vezi!   

Vulcanii Noroioși Când este cea mai bună perioadă din an să vizitezi acest loc minunat

Legenda Vulcanilor Noroioși

De-a lungul timpului, acest loc fascinant a stârnit imaginația oamenilor din popor care încercau să găsească o explicație pentru acest fenomen nemaiîntâlnit. Folclorul românesc este plin de povești și legende despre această zonă, majoritatea asociind acest loc cu duhurile rele, cu necuratul sau cu balaurii. 

Cea mai cunoscută legendă este cea a tânărului Arbanaș, flăcăul curajos ce a înfruntat balaurul blestemat cu 7 capete. După ce monstrul a pus stăpânire pe tărâmul acesta și pârjolea toată agoniseala localnicilor, Arbanașul a luptat cu el și a apucat să îi reteze doar 4 capete în bătălie. Balaurul a reușit cumva să fugă și s-a ascuns în adâncuri. În urma sa au rămas 4 locuri unde erau capetele balaurului și de acolo mai curge și astăzi sângele negru al fiarei.  

Vulcanii Noroioși: cum au ajuns la forma din zilele noastre

Vulcanii noroioşi sunt de fapt nişte movile conice, de mică înălțime, care s-au format prin erupția gazelor naturale aflate la 3.000 de metri sub pământ. Aceste gaze își croiesc drum la suprafață printr-un strat de sol argilos care, în combinaţie cu apa din pânza freatică, formează un noroi foarte lichid. Atunci când gazele împing afară nămolul, acesta se întărește în contact cu aerul și formează structurile conice asemănătoare unor mici vulcani.

Vulcan noroios Buzau România

Acest fenomen deosebit se regăsește în foarte puține locuri din lume, majoritatea acestui tip de vulcani regăsindu-se în adâncurile mărilor. În Europa, există vulcani noroioși în Rusia, Ucraina, Italia și Azerbaidjan, însă cei din Buzău sunt printre cei mai spectaculoși.

Rezervația Vulcanii Noroioși din România este situată în partea centrală a Subcarpaților de Curbură și se întinde pe o suprafață de aproximativ 30 ha între localitățile buzoiene Scorțoasa și Berca din județul Buzău. Există 4 locuri unde ”pământul bolborosește” și anume:

  • Pâclele Mari

Această zonă se află la o altitudine de 322 m și are o suprafață de 20 ha. Rezervația naturală a fost declarată arie protejată din 2000, reprezentând o zonă de interes geologic, floristic și faunistic. Vulcanii de la Pâclele Mari sunt cei mai vizitați deoarece accesul la ei este cel mai facil. Dealurile cu pământ uscat, presărat cu movile care ”fierb” oferă un peisaj desprins parcă din alte lumi. Îți vine să spui despre el că este un loc lipsit de viață deoarece vegetația este aproape inexistentă, însă există anumite specii de plante (Nitraria schoberri, Obione verrucifera) și faună (scorpioni și termite) care s-au adaptat la condițiile climaterice de aici și trăiesc nestingherite printre crăpăturile pământului excesiv uscat de soare.

  • Pâclele Mici

Vulcan noroios care erupe

Această locație se află la o altitudine de 341 m și are o suprafață de 10 ha. Se află la o distanță de câțiva kilometri de Pâclele Mici, iar drumul de acces este un pic mai dificil.  

  • Beciu (Arbănași)

Aflați la 280 de m altitudine, accesul la Vulcanii Noroioși de la Beciu este mai dificil decât la Pâclele Mici și Mari, din această cauză aceștia fiind mai puțin vizitați. Arealul este mai mic, însă aici vulcanii sunt mai ”nervoși” decât în celelalte locații. În plus, peisajul este aparte, culoarea alb-albăstruie a sedimentelor depuse oferă impresia unui ghețar acoperit cu zăpadă proaspătă.

  • La Fierbători

Acest loc nu este foarte cunoscut de vizitatori, însă este deosebit de spectaculos. Format din două platouri distincte, aflate la câteva sute de metri distanță unul de celălalt, această zonă reprezintă un adevărat labirint de vulcanii activi cu noroi și țiței printre pâlcuri de copaci și conuri ale unor vulcani stinși. La Fierbători se ajunge mai greu, iar pentru explorarea zonei ai nevoie de echipament adecvat și o condiție fizică corespunzătoare.

Vulcanii Noroioși din județul Buzău: cum ajungi în acest loc fabulos

De la București la Vulcanii Noroioși ai de parcurs un drum de aproximativ 2 ore și 30 de minute, pe ruta București-Buzău-Sătuc-Berca-Pâclele Mici și Pâclele Mari. Scrie pe harta google destinația Vulcanii Noroioși și nu vei avea probleme să ajungi acolo. Dacă nu vrei să treci prin Buzău, o vei putea lua prin Sărata Monteoru-Vernești. Din Vernești mai ai de parcurs 25 de km, mergând prin localitatea Sătuc. Ajuns acolo, vei face dreapta către Berca și, imediat ce treci râul Buzău, o iei pe drumul către Chiliile (ai un indicator care te va ajuta), pe DJ102 F până la Policiori, apoi pe DJ220A. Vei întâlni un indicator mare care îți va arăta drumul către Pâclele Mari și Pâclele Mici.

Care este perioada propice pentru a vizita Vulcanii noroioși din Buzău?

Apus de soare la Vulcanii Noroioși

Vulcanii Noroioși din Berca se poate vizita în orice sezon, însă cea mai bună perioadă este cea de primăvară-toamnă. Este bine să eviți zilele foarte călduroase deoarece în plin soare, temperaturile sunt greu de suportat acolo. Asigură-te că îți iei încălțăminte adecvată pentru că te (de drumeție) deoarece te murdărești foarte rapid.  

Program de vizitare pentru Vulcanii Noroioși

Conform informațiilor de pe site-ul Consiliului Județean Buzău, în sezonul rece, accesul în rezervatie este permis zilnic, de la orele 8:00-16:00. În zilele ploioase, accesul este interzis. În restul perioadei, programul de vizitare la Vulcanii Noroiosi este de luni-duminică, de la orele 8:00-20:00. Accesul animalelor de companie în rezervație nu este permis, iar intrarea în rezervație este prevăzută cu rampă de acces pentru persoanele cu dizabilități.

Cât costă taxa de intrare pentru Vulcanii Noroioși?

Prețul de intratre la Vulcanii Noroioși este 4 ron pentru adulți, 2 ron pentru studenți și 1ron pentru elevi.

Unde găsesc cazare în zona Vulcanii Noroioși?

De la București poți face o excursie de o zi la Vulcanii Noroioși, însă dacă vii mai de departe sau dacă vrei să te bucuri mai mult de zona extraordinar de frumoasă din Ținutul Buzăului, te poți caza la unul dintre aceste locuri:

  • Cob Village, Berca

Cob Village Berca Buzau

Sursa foto: Facebook

Situat în comuna Berca, aproape de Vulcanii Noroioși și la aproximativ 20 km de orașul Buzău, Cob Village este alegerea ideală dacă vrei o cazare originală în Ținutul Buzăului. Ansamblul este un mini sat format din 5 case construite din cob, un amestec de pământ lutos, nisip, paie și apă. Fiecare căsuță este unică și, deși are un aer rupestru, oferă tot confortul din zilele moderne de astăzi: baie proprie, încălzire prin pardoselă, TV și tehnologie wi-fi. Oaspeții au la dispoziție un restaurant unde pot savura mai multe delicatese tradiționale și un foișor unde se pot relaxa și bucura de liniște. Prețul unei camere duble este de 300 de ron/noapte.

  • Casa Matei, Berca

Terasa Pensiune Casa Matei Berca Buzau

Sursa foto: Facebook

Una dintre cele mai cunoscute locații unde poți mânca și găsi cazare în zona Vulcanii Noroioși din Buzău este Casa Matei. Situată în Berca, pensiunea dispune de un spațiu verde deosebit de generos, astfel încât oaspeții săi să se simtă excelent în natură. Restaurantul oferă mâncare tradițională și o terasă încăpătoare, iar dacă te îndăgostești de loc și vrei să rămâi peste noapte, pensiunea oferă camere duble sau apartamente începând cu tariful de 250 de ron până la 550 de ron/noapte.

  • Hotel Cetățuia, Măgura Buzău

Panoramă Hotel Cetățuia din Magura Buzău

Sursa foto: Facebook

La aproximativ 22 de km de Vulcanii Noroioși, în localitatea Măgura, județul Buzău, situat la 632 m altitudine, hotelul Cetățuia se află într-un loc de poveste, înconjurat de o pădure seculară de fagi şi stejari. Vei fi rapid fermecat atât de construcția impunătoare, cât și de împrejurimile extraordinare. Este un loc unde te poți încărca de energie pozitivă, în mijlocul naturii. Poți mânca la restaurant sau te poți caza într-una din cele 11 camere disponibile. Prețurile de cazare variază între 300 de ron-620 de ron.

Citește și: Care sunt cele mai bune locuri de camping în România

Alte obiective turistice aproape de Vulcanii Noroioși din Buzău

După ce ai rezolvat cu cazarea la Vulcanii Noroioși, îți oferim câteva informații despre obiectivele turistice pe care le mai poți vizita, dacă tot te afli în zonă:

  • Sărata Monteoru

Aflată la o distanță de 25 de km de Vulcanii Noroioși, Sărata Monteoru este o stațiune balneară cunoscută pentru ștrandul său cu apă termală. Sărata Monteoru a avut o perioadă de glorie până la al Doilea Război Mondial, fiind comparată cu stațiuni de lux din Austria sau Elveția. Astăzi se mai întrezărește Conacul Monteoru, construcția deosebită a grecului care a transformat locul într-o zonă de poveste.  

  • Muzeul Chihlimbarului din Colți

Situat în localitatea Colți, muzeul găzduiește o colecție de piese prelucrate și brute de chihlimbar. Aici vei putea vedea cel mai mare bulgăre de chihlimbar din lume, de 3.480 de grame, dar și bijuterii deosebite care datează din secolul al IV-lea d.H. În muzeu este expus și un set de bijuterii care a aparținut Elenei Ceaușescu.

  • Trovanții de la Ulmet

La 40 de minute de Vulcanii Noroioși se află un loc special care nu trebuie ratat. Este vorba de ”Pietrele Vii” sau ”Trovanții de la Ulmet”, niște pietre cu forme ciudate, care au apărut în straturile de nisip datorită apelor subterane calcaroase care le spală şi le sedimentează în timp. Fiecare piatră are câte un nume dat de localnici, și anume:
Microfonul, Scaunul, Toboganul, Caseta sau Cinci Casetofoane. Din păcate, zona nu este exploatată turistic și foarte puțini oameni se aventurează acolo, deși se poate ajunge destul de ușor.

  • Schiturile rupestre din Buzău

Aceste construcții vechi din epoca bronzului au fost folosite ca lăcașuri de cult, dar și pentru refugiu, arealul fiind unul sălbatic și greu de descoperit. Stâncile risipite prin pădure au o energie aparte, iar locul a fost învăluit de-a lungul anilor, de legende și povești paranormale. Fiind folosite în principal în scop religios, aceste construcții de piatră sunt încă înscripționate cu simboluri precreștine și texte în chirilică. Din nefericire, zona nu are un traseu amenajat, astfel încât nu este ușor să ajungi acolo de la Vulcanii Noroioși. Totuși, dacă vrei să vizitezi zona, cel mai bine ar fi să apelezi la un ghid local. Merită tot efortul!

Așadar, Vulcanii Noroioși constituie una dintre destinațiile inedite, relativ aproape de București, care merită să fie trecute pe lista ta de vizitat anul acesta.

Iar dacă vrei să știi și alte locuri frumoase din România care te așteaptă să le vezi, citește și despre vacanțe de vis în România. 

Surse foto: iStock.com, Facebook.com

Articolul urmator
Câteva lucruri pe care mi le amintesc când îmi este cel mai dor de tine
Câteva lucruri pe care mi le amintesc când îmi este cel mai dor de tine
Care este cea mai importanta persoana din viata ta?
Incepe quiz
Care este cea mai importanta persoana din viata ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.