Câți copii a avut Elisabeta a II-a și care dintre ei va fi succesorul la tron?

Câți copii a avut Elisabeta a II-a și care dintre ei va fi succesorul la tron?

Redactor Raluca Margean

Cel mai longeviv monarh britanic din istorie, regina Elisabeta a II-a, are 4 copii. Viața sa și a copiilor săi a fost una cu suișuri și coborâșuri, însă suverana a depășit cu bine toate provocările. Astăzi, Regina este un monarh respectat și foarte iubit de către supușii săi. Află detalii neștiute despre copiii suveranei și succesorii săi la tron!

Cei patru copii ai Elisabetei a II-a

Elisabeta a II-a cu pălărie vișinie

Sursa foto: Facebook

Născută în 1926, Prințesa Elisabeta a fost primul copil al Regelui George al VI-lea. Ea și-a asumat sarcini publice încă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a devenit regină de-abia în 1952, la moartea tatălui ei. În 1947 s-a căsătorit cu Philip, Duce de Edinburgh, fost Prinț al Danemarcei și Greciei, iar cei doi au avut împreună 4 copii: Charles, Anne, Andrew și Edward.

Prințul Charles este primul în succesiunea la tron după mama sa. El este urmat nu de frații sau sora sa, ci de fiul lui, Prințul William și de copiii acestuia. Prințul Andrew și Edward sunt al 9-lea și respectiv al 14-lea în ordinea succesiunii la tron, iar Prințesa Anne este a 17-a.

De la cei 4 copii ai săi, Elisabeta a II-a are în total 8 nepoți și 12 strănepoți:

 • Prințul Charles - are 2 copii rezultați din căsătoria cu Prințesa Diana, și anume: pe William (născut în 1982) și Harry (născut în 1984). William s-a căsătorit în 29 aprilie 2011 cu Catherine Middleton, iar cuplul au împreună 3 copii: George (2013), Charlotte (2015) și Louis (2018). Prințul Harry s-a căsătorit în 2018 cu actrița americană Megan Markle și cei doi au împreună 2 copii: Archie Harrison (2019) și Lilibet Diana (2021).
 • Prințesa Anne - s-a căsătorit în 1973 cu locotenentul Mark Phillips, dar cei doi au divorțat în 1992, iar Prințesa s-a recăsătorit în același an cu Timothy Laurence. Din prima căsătorie, Anne are 2 copii, pe Peter (1977) și Zara Phillips (1981). Peter Phillips are 2 fete împreună cu fosta sa soție Autumn, pe Savannah (2010) și Isla (2012). Zara Phillips are 3 copii din mariajul său cu sportivul Mike Tindall, pe Mia (2014), Lena (2018) și Lucas (2021).
 • Prințul Andrew - s-a căsătorit cu Sarah Ferguson în 1986, însă cei doi au divorțat în 1996. Cuplul a avut 2 fiice, pe Beatrice (1988) și Eugenie (1990). Beatrice este căsătorită cu omul de afaceri Edoardo Mapelli Mozzi din 2020 și au împreună o fetiță, Sienna (2021) Eugenie este căsătorită cu Jack Brooksbank din 2018 și cei doi au împreună un băiat, August Philip (2021).
 • Prințul Edward - este cel mai mic dintre copiii reginei Elisabeta a II-a și este considerat a fi fiul său preferat. Acesta s-a născut în 1964 și s-a căsătorit în 1999 cu Sophie, care în urma căsătoriei a devenit contesă de Wessex. Cei doi au împreună 2 copii, pe Louise (2003) și James (2007).

Linia succesiunii la tron: ce loc ocupă copiii reginei Elisabeta a II-a?

Documentul The Act of Settlement din 1701 a stabilit că doar moștenitorii de religie protestantă sunt eligibili pentru a urca pe tronul britanic. Romano-catolicii, protestanții care se căsătoresc cu un romano-catolic sau persoanele născute în afara căsătoriei nu pot rămâne în linia succesorală.

Conform dreptului comun, Coroana trebuia transmisă doar moștenitorilor masculini, ceea ce însemna că fiii mai mici erau înaintea surorilor lor mai mari pe linia succesiunii la tron. Acest lucru s-a schimbat la 26 martie 2015 odată cu introducerea Legii de succesiune. Acest document a schimbat legile succesorale, stabilind ca succesiunea la tron să nu mai depindă de genul moștenitorului. Prin urmare, moștenitorii de sex masculin născuți după 20 octombrie 2011 nu mai preced surorile lor mai mari în linia succesorală. De exemplu, conform regulilor vechi, Prințesa Charlotte, al doilea copil al ducelui și ducesei de Cambridge (William și Kate) se afla după fratele său mai mic, Prințul Louis, la succesiunea la tron. După legea nouă, Louis se află acuma tât după primul născut al cuplului, prințul George, cât și după sora sa mai mare, Charlotte.  

Pe lângă modificarea cu privire la ordinea succesiunii după gen, proiectul de lege a eliminat și descalificarea celor care se căsătoresc cu romano-catolici. În plus, a abrogat Legea Căsătoriilor Regale din 1772, astfel încât numai primele 6 persoane aflate în linia de succesiune la tron să ​​necesite aprobarea suveranului pentru a se căsători. Totuși, a rămas cerința ca numai protestanții să poată fi în linia de succesiune, întrucât monarhul britanic este șeful Bisericii Protestante din Anglia.

Iată care este linia succesiuni la tron și ce poziție ocupă cei patru copii ai reginei Elisabeta a II-a, conform site-ului oficial al Familiei Regale, royal.uk:

 1. Prințul de Wales -Prințul Charles, primul născut al Reginei
 2. Ducele de Cambridge -Prințul William, primul nepot al Reginei
 3. Prințul George de Cambridge – primul născut al cuplului William-Kate
 4. Prințesa Charlotte deCambridge -al doilea copil al cuplului William-Kate
 5. Prințul Louis de Cambridge – al treilea copil al cuplului William-Kate
 6. Ducele de Sussex – Prințul Harry, al doilea nepot al Reginei
 7. Archie Mountbatten-Windsor – primul născut al cuplului Harry-Megan Markle
 8. Lilibet Mountbatten-Windsor – al doilea copil al cuplului Harry-Megan Markle
 9. Ducele de York – Prințul Andrew – al treilea copil al Reginei
 10. Prințesa Beatrice, Mrs. Edoardo Mapelli Mozzi - primul copil al cuplului Prințul Andrew- Sarah Ferguson
 11. Sienna Mapelli Mozzi - fata prințesei Beatrice
 12. Prințesa Eugenie, Mrs. Jack Brooksbank - al doilea copil al cuplului Prințul Andrew- Sarah Ferguson
 13. August Brooksbank - băiatul prințesei Eugenie
 14. Prințul Edward, The Earl of Wessex -ultimul născut din cei 4 copii ai reginei Elisabeta a II-a
 15. James, Viscount Severn - băiatul prințului Edward 
 16. Lady Louise Mountbatten-Windsor - fata prințului Edward
 17. Prințesa Regală – Prințesa Anne, al doilea copil al Reginei
 18. Peter Phillips - primul copil al prințesei Anne
 19. Savannah Phillips - prima nepoată a prințesei Anne 
 20. Isla Phillips - cea de-a doua nepoată a prințesei Anne 
 21. Zara Tindall - cel de-al doilea copil al prințesei Anne
 22. Mia Tindall - primul copil al cuplului Zara - Mike Tindal 
 23. Lena Tindall -al doilea copil al cuplului Zara - Mike Tindal 
 24. Lucas Tindall - al treilea copil al cuplului Zara - Mike Tindal 

Prințul Charles – primul născut din cei 4 copii ai reginei Elisabeta a II-a

Prințul Charles și Camilla

Sursa foto: Facebook

Prințul Charles s-a născut în 1948. În 1952, când mama sa a urcat pe tronul Marii Britanii, Charles a devenit Duce de Cornwall și Duce de Rothesay, titlurile tradiționale pentru moștenitorul tronului. Cel mai mare dintre copiii reginei Elisabeta a II-a a urmat școala pregătitoare Cheam din Berkshire și apoi școala Gordonstoun din Scoția, unde a învățat și tatăl său, Prințul Philip. În 1966, Charles a petrecut două semestre la Geelong School din Australia și a vizitat Papua Noua Guinee.

După terminarea liceului, a urmat Trinity College la Universitatea Cambridge, unde a studiat antropologia și arheologia. De asemenea, a urmat un semestru la Universitatea din Wales, Aberystwyth, unde a învățat galeză. În 1969 a fost investit ca Prinț de Wales și Conte de Chester. În timpul serviciului militar, a fost pregătit ca pilot de reacție la RAF Cranwell și a primit o pregătire navală la Royal Naval College din Dartmouth.

Viața amoroasă a celui mai mare dintre cei 4 copii ai reginei Elisabeta a II-a a fost îndeaproape urmărită de presa din întreaga lume, încă din tinerețe. Se spune că a avut relații sau a fost apropiat de mai multe femei din aristocrația britanică, printre care Lady Jane Wellesley, Davina Sheffield, Prințesa Marie Astrid, Lady Sarah Spencer (sora mai mare a Dianei), Camilla Parker-Bowles (devenită ulterior a doua sa soție) și Amanda Knatchbull (pe care a și cerut-o în căsătorie).

În 1981, Charles s-a căsătorit cu Lady Diana Spencer, însă căsătoria lor a fost una dificilă. Deși au avut împreună 2 copii, pe William și Harry, cei doi nu s-au înțeles și fiecare a avut relații extraconjugale. În timpul căsătoriei cu Diana, Charles a reluat legătura cu o fostă iubită a sa, Camilla, care era căsătorită în vremea respectivă. Charles și Diana au divorțat la 28 august 1996, iar în 2005, prințul Charles s-a căsătorit cu iubirea lui de-o viață, Camilla. Aceasta a devenit ducesă de Cornwall, neprimind titlul de Prințesă de Wales din respect pentru Diana.

Prințesa Regală Anne – o prezență discretă, dar deosebit de muncitoare și dedicată

Prințesa Regală Anne a Marii Britanii

Sursa foto: Facebook 

Prințesa Anne este recunoscută pentru munca sa de caritate și pentru faptul că este singurul membru al Familiei Regale britanice care a participat la Jocurile Olimpice ca sportiv. Ea a făcut parte din echipa britanică de echitație. Singura fiică a suveranului britanic și cel de-al doilea dintre cei 4 copii ai reginei Elisabeta a II-a, Prințesa Anne, s-a născut pe 15 august 1950. A primit educație privată la Palatul Buckingham, apoi a fost la internatul Benenden din Kent. În 1968 a intrat în viața publică, iar la 20 de ani a devenit președinte al Fondului Salvați Copiii, în numele căruia a lucrat timp de mai multe decenii. Ea este, de asemenea, comandantul șef al Ambulanței St John, a fondat Princess Royal Trust for Carers și a colaborat cu peste 200 de organizații caritabile.

În ceea ce privește viața sa privată, printre iubiții ei s-au numărat Andrew Parker Bowles (care a devenit mai târziu soțul Camillei) și Richard Mead, campion olimpic la echitație. În 1973, prințesa Anne s-a căsătorit cu Mark Phillips, un alt sportiv olimpic, însă mariajul lor a fost unul nefericit. În 1974, Prințesa Anne a fost ținta unei tentative de răpire în Londra, când o persoană a încercat s-o rețină pentru răscumpărare. În 1989, Prințesa Anne și Mark Phillips și-au anunțat intenția de a se separa, dar au divorțat abia în 1992. În același an, prințesa s-a recăsătorit cu Timothy Laurence, un comandant naval.

Prințul Andrew – o viață presărată cu multe scandaluri

Portret al prințului Andrew

Sursa foto: Facebook

Al treilea dintre cei 4 copii ai reginei Elisabeta a II-a, prințul Andrew, s-a născut la 19 februarie 1960 la Palatul Buckingham și a fost numit după tatăl bunicului său patern, Prințul Andrew al Greciei. Când era mic, a urmat Heatherdown Preparatory School, Berkshire și Gordounston School din Scoția, la fel ca Charles și tatăl său. După terminarea liceului, a urmat cursurile Colegiului Naval Britannia Royal din Dartmouth, apoi cursul Royal Marine Green Beret. A învățat să piloteze elicoptere, iar în 1982 a participat în misiuni anti-submarine, anti-suprafață și operațiuni de căutare și salvare. A lucrat apoi ca pilot de zbor, iar în 2001 și-a încheiat cariera navală ca și comandant în Ministerul Apărării din Londra. Este colonelul șef al mai multor regimente, inclusiv regimente canadiene.

În ceea ce privește viața sa amoroasă, el a fost căsătorit o singură dată, cu Sarah Ferguson, pe care o știa din copilărie. Căsătoria lor a durat 10 ani, însă a fost presărată cu scandaluri. Sarah a primit o atenție considerabilă din partea presei în anii 90, datorită firii sale rebele și mai ales din cauza relației extraconjugale pe care aceasta a avut-o cu consilierul său financiar american. În 1996, prințul Andrew și Sarah s-au separat oficial. După divorț, Sarah Ferguson a avut probleme cu banii și, pentru a-și umple din nou conturile bancare, a acordat presei britanice un interviu tulburător despre fostul său soț, cel de-al treilea din cei 4 copii ai reginei Elisabeta a II-a. 

Recent, prințul Andrew a fost implicat într-un scandal sexual, din cauza căruia s-a retras din funcțiile publice. Prietenul său, miliardarul american, Jeffrey Epstein, a fost acuzat de trafic de minore și agresiuni sexuale și, în acest fel, au ieșit la iveală mai multe informații despre petrecerile compromițătoare la care participa prințul. În 2015, Epstein a fost acuzat că a forțat o minoră să întrețină relații sexuale cu Andrew și apoi a încercat să-l șantajeze pe acesta. Fiul suveranei britanice a negat totul, însă imaginea lui a fost puternic afectată și s-a retras din viața publică.   

Prințul Edward – fiul preferat al Reginei

Prințul Edward și soția sa într-o vizită oficială

Sursa foto: Facebook

Cel mai mic dintre copiii reginei Elisabeta a II-a, prințul Edward, s-a născut în 1964 și a urmat aceleași școli elementare și liceale ca frații și tatăl său. A urmat cursurile universitare la Jesus College, Universitatea din Cambridge și a absolvit în 1986, cu diploma de licență în istorie. După facultate, s-a alăturat Marinei Regale, însă nu a urmat o carieră militară. În 1987 s-a alăturat companiei de teatru Really Useful a lui Andrew Lloyd Weber, iar în 1993 a înființat compania Ardent Television și a fost implicat în documentare despre Familia Regală. În 2002 a demisionat pentru a se concentra pe îndatoririle sale regale.

A cunoscut-o pe Sophie Rhys-Jones în 1993, în timp ce ea lucra în relații publice și s-au căsătorit în 1999. Cuplul are 2 copii, pe Lady Louise Windsor și James Viscount Severn. Prințul Edward a preluat mai multe dintre rolurile publice ale tatălui său, inclusiv președintele jocurilor Commonwealth și programul de premii Duke of Edinburgh fondat de către acesta. Este de așteptat ca prințul Edward să moștenească titlul de Duce de Edinburgh al tatălui său.

Așadar, suveranul Marii Britanii, Elisabeta a II-a are 4 copii, 3 băieți și o singură fată, toți cei patru fiind în viață. Regina are în total 8 nepoți și 12 strănepoți și se poate mândri că are cea mai lungă domnie din istoria monarhiei britanice.

Surse foto: Facebook

Articolul urmator
Tumultoasa poveste de viață a Oanei Pellea. Actrița nu s-a căsătorit niciodată, nu are copii, dar a avut două mari iubiri în viață
Tumultoasa poveste de viață a Oanei Pellea. Actrița nu s-a căsătorit niciodată, nu are copii, dar a avut două mari iubiri în viață
Cati parteneri sexuali ai avut?
Incepe quiz
Cati parteneri sexuali ai avut?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.