Ce salariu ia o stewardesa si care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplinesti

Ce salariu ia o stewardesa si care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplinesti

Cristina Tarziu

Cele mai multe companii aeriene prefera sa pastreze confidentiale cifrele exacte privind salariile angajatilor, fapt care a dat nastere la o multime de mituri privind salariul stewardeselor, in special pentru ca postul de insotitor de zbor este dorit de foarte multe tinere.

Cat castiga o stewardesa?


Foarte important de stiut este ca salariile insotitorilor de zbor difera mult de la o companie la alta, iar salariul de baza este adesea completat de sporuri care pot creste considerabil cifra finala.

Potrivit Business Magazin, in Romania, la companii precum Tarom sau Wizz Air, salariul unei stewardese ajunge la aproximativ 4.400 de lei pe luna (adica echivalentul a 1000 de euro). Salariul creste treptat, in functie de vechime - un insotitor de zbor debutant are un salariu de aproximativ 700 de euro reprezentand salariul de baza (aproximativ 270 de euro la Wizz Air, 290 de euro la Tarom) la care se adauga diurne si comisioane din vanzarile pe zboruri.

La companii precum Emirates sau Quatar Airways salariile sunt mai mari, ajungand la peste 1500 de euro + diurne, iar la alte companii aeriene din Europa salariile insotitorilor de zbor pot depasi 3000 de euro.
 


Bonusuri si interdictii

Companiile aeriene pot asigura pentru insotitorii de zbor transportul de la si catre aeroport, mese si/sau cazarea (adesea camerele fiind impartite cu colegii). La companiile din Emiratele Arabe stewardesele pot avea interdictii privind ora maxima (12) de iesire din cladirea unde se face cazarea. Interdictia nu se aplica baietilor.

Ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru a fi stewardesa

Fiecare companie aeriana impune propriile sale reguli si criterii de selectie, insa cel mai adesea acestea sunt legate de:

Limite de varsta

In functie de companie, varsta minima la care iti poti incepe cariera de stewardesa este de 18 sau 21 de ani, iar varsta maxima este adesea 40 de ani, la unele companii aeriene chiar 35.

Limite de inaltime

La Wizz Air, inaltimea minima pe care trebuie sa o aiba o stewardesa este de 1,65 m. La Lufthansa, KLM si British Airways inaltimea minima acceptata este de 1,58m, iar la Quatar Airways este de 2,12 m, pe varfuri, cu mana ridicata. Exista limite si in ceea ce priveste inaltimea maxima: 1,85 fara tocuri la KLM si British Airways.

Starea de sanatate

Insotitorii de zbor trebuie sa aiba o stare de sanatate impecabila si o forma fizica buna. In ceea ce priveste problemele de vedere, dioptriile acceptate se incadreaza intre +/-4 si +/-5.

Limbi straine

Cunoasterea limbii engleza este o cerinta eliminatorie pentru cele mai multe companii aeriene. Candidatii trebuie sa stie sa vorbeasca si sa scrie corect in limba engleza. Cunoasterea altor limbi de circulatie internationala este intotdeauna un plus.

Diplome

Diploma de bacalaureat este cerinta obligatorie la toate companiile aeriene.

Un plus il reprezinta si pregatirea teoretica in domeniul aviatiei, obtinuta prin participarea la diverse cursuri de specialitate unde se invata notiuni de legislatie aeronautica, tehnici de acordare a primului ajutor, limbi straine, cursuri de relationare cu pasagerii etc.

Alte cerinte / interdictii:

- aspect fizic placut;
- o atitudine pozitiva si o personalitate placuta;
- abilitati bune de comunicare;
- capacitate de munca sub presiune;
- capacitate de munca in echipa;
- spontaneitate;
- abilitatea de a inota;
- cele mai multe companii interzic piercing-urile, cicatricile sau tatuajele vizibile de sub uniforma.
- disponibilitate de relocare in alte parti ale lumii.

Reprezinta un plus:

- experienta pe joburi care implica relationarea cu clientii;
- cunostinte in vanzari;
- unele companii aeriene le cer candidatilor sa detina un carnet de sofer.

Jobul de stewardesa este foarte atractiv dintr-o multime de motive - posibilitatea de a calatori in diverse colturi ale lumii, de a intalni oameni diferiti, de a cunoaste culturi, un salariu motivant - insa este, in primul rand, un job de responsabilitate, care presupune angajament si dedicare 24/7 din partea tuturor angajatilor - atat a pilotilor, cat si a insotitorilor de zbor.
Articolul urmator
Tumultuoasa poveste de viață a Tatianei Stepa, cântăreața de muzică folk care a muncit 11 ani în mina de la Lupeni
Tumultuoasa poveste de viață a Tatianei Stepa, cântăreața de muzică folk care a muncit 11 ani în mina de la Lupeni
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.