Cum sa acorzi primul ajutor in caz de lesin

Cuprins
O situatie in care
cineva lesina in apropierea ta te poate bloca la inceput, mai ales daca nu stii
cum sa reactionezi. Iar daca persoana in cauza iti este apropiata, teama ta va
fi si mai mare. Intr-un astfel de moment, atitudinea ta conteaza mult, de aceea
ar trebui sa citesti cateva sfaturi despre acordarea
primului ajutor in caz de lesin.
Observa cu atentie zona in care te afli: primele indicii
Indiferent ca iti este cunoscuta persoana sau nu, gandeste-te ce ar fi putut sa-i provoace aceasta stare. Observa cu atentie zona in care te afli. Sunt medicamente, recipiente cu otrava sau fire electrice in apropiere? In aer se simte un miros de gaze ori de fum? Orice ti se pare suspect poate reprezenta un indiciu bun. Incearca sa inlaturi pericolul sau sa muti persoana din zona respectiva. Daca situatia te poate afecta si pe tine, cere ajutorul specialistilor deoarece ei vor fi pregatiti cu tot ce este nevoie.
Acordarea primului ajutor in caz de lesin
Incearca sa intri in legatura cu barbatul sau femeia care a lesinat. Scutura-i umerii usor si spune ceva (orice - un indemn, o intrebare) cu voce clara. Daca nu primesti un raspuns rapid, trebuie sa verifici daca respira sau daca ii bate inima.
Iata cum poti sa faci aceste lucruri:
- observa daca are loc miscarea abdominala
obisnuita pentru inspiratie-expiratie;
- asculta inima;
- apropie-te de fata persoanei si incearca sa simti respiratia ei pe pielea ta;
Urmatorii pasi pentru acordarea primului ajutor in caz de lesin implica:
1. Daca victima respira, pozitioneaz-o pe spate si incearca sa-i ridici picioarele pana la nivelul inimii, aproximativ 30 de cm. Nu este nimic daca nu reusesti acest lucru. Treci la urmatoarea etapa.
2. Indeparteaza obiectele care ar putea sa o stranga (haine stramte, curea, cravata, bijuterii, etc.). Daca victima isi revine singura intre timp, nu o forta sa se ridice imediat, altfel poate lesina din nou.
3. Fii atenta la caile aeriene, pentru a observa daca sunt astupate cu anumite obiecte.
4. Daca victima a fost ranita, ingrijeste-o si incearca sa opresti sangerarea prin presarea ranii.
5. Persoana respectiva nu are nicio reactie mai multe minute? Atunci ar trebui sa suni intre timp si la serviciul de urgente - 112 (numar gratuit), unde poti lua legatura rapida cu dispeceratele pentru astfel de momente (Politie, Pompieri, Ambulanta). Poti sa intrebi ce sa faci pana vine echipa de paramedici.
Acordarea primului ajutor in caz de lesin poate fi esentiala in unele cazuri, in special daca persoana nu da semne ca si-ar putea reveni singura. Nu lasa teama sa puna stapanire pe tine, ci ia atitudine in astfel de cazuri.


