Clipe grele pentru Eduard Dragu, adolescentul cu autism de la "Românii au talent", după participarea la emisiune.„M-a scuipat de două ori”

Clipe grele pentru Eduard Dragu, adolescentul cu autism de la "Românii au talent", după participarea la emisiune.„M-a scuipat de două ori”

Ramona Jurubita

Copiii cu autism încă sunt priviți cu dispreț de unii oameni care nu reușesc să accepte că normalitatea înseamnă mai mult decât lucrurile pe care ei le consideră obișnuite. Eduard Dragu Sălăgean este unul dintre tinerii diagnosticați cu autism și care a simțit întreaga viață cât de tare poate durea discriminarea. Nici participarea la „Românii au Talent” nu l-a făcut să scape de această dramă a trecutului, căci succesul său a stârnit răutatea unora, făcându-i să devină agresivi cu el.

Băiatul de 18 ani a ajuns în ultima etapă a concursului de talente și a reușit să se claseze pe locul al șaselea. Deși nu a câștigat marele premiu, a reușit să câștige simpatia oamenilor și o experiență plăcută pe care nu o va uita niciodată. Chiar în marea finală, a mărturisit că a fost victima bullying-ului inclusiv după ce a apărut la televizor.

Eduard Dragu a fost maltratat încă din copilărie, pentru că unii colegi de la școală îl supuneau unor tratamente dure. Deși este mare acum, încă se lovește de mentalitatea greșită a unora, care sunt de părere că oamenii cu autism ar trebui batjocoriți.

„Mama nu a vrut ca eu să fiu expus. Un copil m-a oprit să mă felicite, iar altul m-a scuipat de două ori. M-am gândit că sunt și oameni răi care vor vorbi urât de mine, dar eu am vrut să vin pentru a fi lăudat de oamenii buni. Sunt fericit că am luat decizia asta. E foarte greu să înveți o piesă foarte grea. După „Românii au talent”, oamenii au început să mă iubească și să mă aprecieze și mai mult. Mi-a zis doamna șoferiță de pe autobuz că sunt foarte bun și talentat și că se bucură pentru mine. Când mi-am auzit numele în semifinală, inima aproape că îmi exploda. Mă bucur că m-au votat oamenii și sunt prietenii mei. Mă simt bucuros că am ajuns aici.”, a povestit el în emisiunea de la Pro TV.

În cei 18 ani de viață, tânărul a învățat un lucru foarte important: că nu trebuie să pună la suflet răutăților persoanelor care nu reușesc să îl trateze ca de la egal la egal.

„Indiferent ce o să ți se mai întâmple în viața asta, să nu uiți că tu, la „Românii au talent”, ai reprezentat ceea ce înseamnă puterea exemplului!”, a fost mesajul prin care Bobonete a încercat să îl încurajeze pe concurent.

Eduard a fost diagnosticat cu autism infantil la vârsta de un an, iar familia a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a-l ajuta să se dezvolte armonios. A reușit să meargă, până la urmă, la școală cu alți copii de vârsta lui, dar pentru asta a avut nevoie de terapie continuă, timp de șase ani.

Când avea trei ani, nu vorbea, dar a început să se exprime prin muzică, folosindu-se de clapele pianului. Părinții i-au cumpărat acest instrument, în speranța că va fi atras de sunetele acestuia. Inițial, nu a acordat deloc atenție instrumentului, dar după numai patru luni, a început să cânte singur melodiile pe care le auzise prin casă. Așa a început legătura lui cu muzica, devenită ulterior și parte importantă în procesul său de recuperare.

Din fericire, mama sa este psihoterapeut, iar acest detaliu a contat foarte mult în procesul de evoluție prin care Eduard Dragu a trecut în cei 18 ani pe care îi are. Tânărul a reușit să studieze în cadrul Liceului de Muzică „Tudor Jarda” din Bistrița, chiar la secția pian.

Evoluția sa este impresionantă, având în vedere că în copilărie nu vorbea și avea un comportament neobișnuit. Potrivit informațiilor publicate de site-ul Libertatea, stătea ore întregi agățat de clanța unei uși care nu se închidea cum trebuie, nu avea reușea să aibă contact vizual cu cei din jurul lui, se legăna, flutura din mâini, își ducea mâinile la urechi.

Acum a scăpat complet de toate aceste comportamente care îl făceau să fie privit cu alți ochi de cei din societate. Poate că altcineva, dacă ar fi în locul său, ar evita să vorbească despre aceste probleme. Însă, el nu se ferește când vine vorba despre boala care face parte din el.

„Mă numesc Dragu Sălăgean Eduard, vin din Bistrița, am 18 ani. Eu sunt un autist.”, a fost descrierea pe care băiatul de 18 ani și-a făcut-o pe scenă.

Este un tânăr asumat, inteligent și matur, așa că a învățat să se detașeze de părerile răutăcioase ale celor care nu înțeleg că oamenii bolnavi nu ar trebui priviți cu dispreț. În prezent se bucură de notorietatea pe care i-a adus-o participarea la „Românii au Talent” și, mai ales, de laudele pe care le-a primit din partea juraților și din partea publicului.

Videoclipurile cu prestațiile sale din cadrul competiției au adunat sute de mii de vizualizări pe Youtube și mii de aprecieri și comentarii, semn că este apreciat și iubit de foarte multe persoane.

Rareș Prisacariu a emoționat toată România până la lacrimi. De ce a născut controverse victoria lui de la "Românii au talent"

Surse foto: Facebook

Surse articol: LibertateaAvantajeClick

Articolul urmator
Tallulah, fiica lui Bruce Willis, a fost diagnosticată cu autism. „Mi-am dat seama că ceea ce îmi doream mai mult decât armonia cu corpul meu era armonia cu familia mea"
Tallulah, fiica lui Bruce Willis, a fost diagnosticată cu autism. „Mi-am dat seama că ceea ce îmi doream mai mult decât armonia cu corpul meu era armonia cu familia mea"
Ce spune personajul preferat din "Friends" despre personalitatea ta
Incepe quiz
Ce spune personajul preferat din "Friends" despre personalitatea ta

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.