Doi ani de când Nelu Ploieșteanu a plecat dintre noi. Ce povești neștiute despre marele artist au ieșit acum la iveală

Doi ani de când Nelu Ploieșteanu a plecat dintre noi. Ce povești neștiute despre marele artist au ieșit acum la iveală

Lorena Pintilie

La doi ani de când Nelu Ploieșteanu a plecat la cele veșnice iar cântăreața Maria Lincan a făcut dezvăluiri în premieră despre marele lăutar. Regretatul artist a murit la Spitalul Clinic de Urgență București, după ce a pierdut lupta cu virusul COVID-19 la începutul lunii aprilie 2021. Din nefericire, acesta a ajuns pe mâinile medicilor când boala se afla într-un stadiu mult prea avansat pentru a mai fi salvat.

Cunoscutul cântăreț de muzică lăutărească Nelu Ploieșteanu a murit acum doi ani, la vârsta de 71 de ani, din cauza unor complicații cauzate de COVID-19. Moartea subită a artistului i-a lăsat pe cei cunoscuți cu un gol imens în suflet, despre care mulți nu au putut vorbi până în ziua de astăzi. Mioara Lincan, în vârstă de 71 de ani, a făcut dezvăluiri unice despre prietenia dintre ea și cântăreț, spunând că „după 40 de ani de prietenie, plecarea lui la Ceruri a lovit ca un fulger și încă îl plâng și astăzi”.

Mioara Lincan continuă să-l plângă pe regretatul artist 

Duminică, 2 aprilie 2023, s-au împlinit doi ani de când maestrul Nelu Ploieșteanu a plecat dintre noi. Prietena sa, Maria Lincan, cântăreață de muzică lăutărească și de petrecere, a vorbit despre relația pe care a avut-o cu acesta, care, spune ea, „în ciuda timpului, a rămas la fel de sudată ca la început”.

Artistul a murit la onorabila vârstă de 71 de ani, iar șocul plecării sale la cele veșnice a fost colosal pentru familie, prieteni și fanii acestuia. Drept dovadă stă și mărturia artistei, care susține că deși au trecut ani de la tragicul incident, ea se află încă în șoc. Aceasta a vorbit recent despre relația pe care a avut-o cu artistul, spunând că era un om minunat, modest, empatic și extrem de altruist. Artista a mai vorbit și despre amintirile din turneele la care mergea împreună cu marele lăutar și despre relația pe care au avut-o cei doi.

Cântăreața de muzică lăutărească Mioara Lincan

Ana Morodan și-a pierdut părinții și bunicii în decurs de un an. Prin ce momente de cumpănă a trecut vedeta de-a lungul anilor

Mioara Lincan: „A fost un suflet nobil, un domn desăvârșit

Cântăreața a vorbit despre prima lor întâlnire, care a avut loc în urmă cu 40 de ani la unul dintre cele mai importante evenimente din viața artistului: botezul fiului său, care s-a stins în 2018 la vârsta de 35 de ani. „Nelu Ploieșteanu ca om, în primul rând, a fost un suflet nobil, de aur, un domn desăvârșit. Ne-am cunoscut în urmă cu 40 de ani când i-am cântat la botezul fiului sau, Dumnezeu să-i odihnească pe amândoi. Așa am rămas prieteni pe viață. Am colaborat cu Nelu mult de tot, am pornit la un drum lung împreună, și doar în turnee și la concerte cunoști, cu adevărat, caracterul unui om”, a declarat Mioara Lincan.

Cântăreața a vorbit despre caracterul regretatului artist, despre care spune că a fost un om cât se poate de modest. „Nelu Ploieșteanu nu s-a lăudat niciodată cu statutul de vedetă, nu a jignit niciodată în viața lui pe cineva, mereu a încercat să pară mai ‘mic’. A fost de o modestie rar întâlnită”, a declarat aceasta.

Mioara Lincan: „Nu cred că va mai exista cineva care va cânta așa cum a făcut-o acest om

Nelu Ploieșteanu a fost pentru Mioara Lincan ca un frate, cu ajutorul căruia a descoperit bucuria de a cânta, oriunde și oricând. Cei doi au avut zeci de turnee de-a lungul timpului, peste tot prin Europa, iar regretatul cântăreț nu rata ocazia de a o invita și pe Mioara ori de câte ori se ivea ocazia de un nou spectacol. Ceea ce a marcat-o pe cântăreață a fost corectitudinea cu care era tratată de marele artist, deși ea se afla la început de drum. „Am avut șase albume împreună, am fost plecați în nenumărate turnee, doar vreo 5 ani doar în Germania, cântam împreună la un restaurant cu specific românesc. Niciodată nu am avut vreo ceartă sau vreo discuție în contradictoriu. Nelu Ploieșteanu a fost un om corect, cinstit la bani, nu am destule cuvinte de laudă pentru acest om care a rămas în sufletul meu și în sufletele tuturor celor care l-au cunoscut și ascultat”, își amintește aceasta.

Patosul și dragostea pentru muzică l-a mânat pe acesta înspre mii de scene, dar s-a întors de fiecare dată acasă, lângă familia și poporul pe care l-a iubit cel mai mult. Mioara își amintește cu câtă iubire cânta de fiecare dată când se afla pe o scenă din România. „Avea iubirea asta pentru poporul român, incredibilă aș putea spune, și cânta din inimă pentru oamenii din țară. Îți făcea plăcere să-l asculți orice ar fi cântat. Nu vreau să par rea, dar nu cred că va mai exista cineva care va cânta așa cum a făcut-o acest om”, mai spune Mioara Lincan, potrivit FANATIK.

Nelu Ploiesteanu stând pe un scaun, în spatele lui Mioara Lincan și fiul său

Fiul Lorenei Balaci a fost la un pas de tragedie. „M-am uitat spre cer și atât am avut puterea să spun: "Doamne, nu mi-l lua!"

Bunătatea și altruismul artistului au fost recunoscute de cei apropiați de la cele mai mici gesturi, însă Mioara își amintește de cel mai frumos gest al acestuia de parcă s-ar fi întâmplat ieri, „atunci mi-a câștigat inima, mi-am dat seama ce om extraordinar este”, a spus aceasta. Aparent, artistul i-a dat toți banii câștigați dintr-o cântare lui Giani, fiul Mioarei Lincan, pentru ca acesta să-și vadă visul împlinit. 

Eram amândoi în Germania și era o zi de duminică, când noi eram liberi. Au venit doi prieteni de-ai lui și l-au rugat să le cânte, că făceau o masă la restaurant. Nelu Ploieșteanu a urcat până în camera mea. Mi-a zis ‘Miorița, hai să coborâm că vin doi prieteni să le cântăm’. În seara aceea am câștigat o grămadă de bani. Nelu a prins o discuție între mine și Giani (fiul Mioarei Lincan), care voia să-și cumpere o mașină și-i mai lipseau niște bani. Nu o să uit niciodată în viața mea cum Nelu Ploieșteanu i-a dat toți banii pe care-i câștigase lui Giani. Doar ca să își poate lua mașina pe care și-o dorea. Nici măcar un euro nu și-a oprit. De aia spun, exact așa cum îl iubesc pe fratele meu, așa îl iubesc și pe Nelu. Îmi pare atât de rău că l-am pierdut atât de repede”, își amintește cântăreața cu drag.

Mioara Lincan cântă împreună cu fiul său (la țambal) Giani Lincan

Mioara Lincan: „Acest om este de neînlocuit pentru mine!

Nelu Ploieșteanu a murit pe data de 2 aprilie 2021 din cauza unor complicații cauzate de SARS-CoV-2. Pe dată de 7 aprilie a fost înmormântat alături de fiul sau, Mihai, la Cimitirul Străulești. Maestrul ar fi putut să accepte să rămână în spital și să fie supus unor investigații mai amănunțite, dar a decis să meargă acasă și să se trateze. „Eu mă duc acasă, pentru că cine întră în spital nu mai iese”, ar fi declarat marele interpret, „Poate dacă ar fi rămas la spital poate azi era în viață”, spune tristă cântăreața.

Gesturile și bunătatea lui au fost aur pentru mine. Așa om nu am mai cunoscut și nici nu cred că voi mai cunoaște vreodată. N-am cum să uit așa ceva, Nelu Ploieșteanu a fost un suflet de aur. Atât de modest, atât de corect, mereu a împărțit banii frățește. Acest om este de neînlocuit pentru mine”, declară Mioara Lincan.

Nelu Ploieșteanu cântând ăn mijlocul nuntașilor

Drama ascunsă din sufletul lui Mihai Șora. Și-a îngropat fiul cel mare anul trecut, dar a ținut durerea doar pentru el

Nelu Ploieșteanu, numele de scenă a lui Ion Dumitrache, născut în anul 1950 în Prahova, a fost unul dintre cei mai cunoscuți și mai iubiți interpreți de muzică lăutărească din România. I-a plăcut muzica de mic așa că la 18 ani cânta deja la pian și acordeon. În anul 1970 s-a mutat în București unde a cântat, timp de jumătate de an, la teatrul de revista „Ion Vasilescu”. Artistul a continuat să cânte la restaurante celebre din București, iar în anul 1979 pleca, pentru prima dată, într-un turneu în Europa. După 1990 a reușit să lanseze 18 albume. Avea o viață tare plină pentru că șase luni pe an era plecat peste hotare și șase luni cânta în țară. Ultimul său turneu a fost în anul 1996, în Germania.

A avut de multe ori ocazia să rămână în afară României dar a refuzat, a preferat să se întoarcă în țară și să mențină vie muzica lui alături de poporul care l-a iubit cel mai mult. Maestrul și-a iubit foarte mult familia și regreta de fiecare dată că trebuia să plece de lângă ei. Nelu Ploieșteanu a avut 5 copii, 4 fete și un băiat. Mihai, fiul său, a murit în 2018.

Nu mulți știu că maestrul Nelu Ploieșteanu a fost, în tinerețe, portar la „Spicul Ciorani” și a fost un mare dinamovist. În copilărie, a văzut primul brad de Crăciun la vârsta de 14 ani și, când a trebuit să plece în armata, și-a luat cu el doar aparatul de ras. Când s-a născut prima lui fată, Gabriela, era pe teren și juca fotbal, acolo a primit vestea.

Regretatul artist a murit pe data de 2 aprilie 2021 din pricina infectării cu SARS-CoV-2, iar pe data de 7 aprilie a fost înmormântat alături de fiul său care și-a pierdut viața în 2018.

Surse foto: Facebook - Nelu Ploieșteanu, Mioara Lincan, Giani Lincan 

Surse articol: Fanatik, Wikipedia

Articolul urmator
Detalii mai puțin știute despre Nelu Cortea: „Actor fiind, sărac, mergeam cu ei cu mașina...”
Detalii mai puțin știute despre Nelu Cortea: „Actor fiind, sărac, mergeam cu ei cu mașina...”
Cum va arata viata ta peste 5 ani?
Incepe quiz
Cum va arata viata ta peste 5 ani?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (2)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.