Nu Skin
Adevarata Stare de Bine

Este de o frumusețe specială, fără operații estetice. Cum arată azi Claudia Cardinale

Raluca Margean

Claudia Cardinale a fost muza unora dintre cei mai apreciați regizori de filme, a jucat în producții cinematografice cu un succes extraordinar și a fost considerată una dintre cele mai frumoase femei din lume. Astăzi, la 83 de ani, Claudia Cardinale poate spune că a avut o viață împlinită, însă lucrurile nu au fost întotdeauna roz pentru talentata actriță. Află povestea fascinantă a unicei Claudia Cardinale!

Claudia Cardinale în tinerețe cu o coafură înaltă

Claudia Cardinale biografie: de la învățătoare, la divă a marelui ecran

Născută pe 15 aprilie 1938, în Tunisia, Claude Joséphine Rose Cardinale este fiica sicilianului Francesco Cardinale și tunisienei Yolande Greco. Conform datelor despre Claudia Cardinale din Wikipedia, tatăl său era inginer la Căile Ferate din Tunisia, iar mama provenea dintr-o familie de imigranți italieni ce dețineau o mica firmă de construcții navale. Copilăria sa în Tunisia a fost una obișnuită, Claudia visând să devină exploratoare. A crescut alături de frații săi, Bruno și Adrien, și surorii sale mai mici, Blanche. A studiat la școala „Saint Joseph-de-l’Apparition” din Cartagina și a absolvit școala „Paul Cambon School”, dorind să se facă învățătoare.

Din fericire, destinul a avut altceva rezervat pentru ea, astfel că, un concurs de frumusețe câștigat în Tunisia i-a pavat drumul spre o carieră fructuoasă în cinematografie. Așadar, Claudia a devenit „Cea mai frumoasă fată italiană din Tunisia”, iar premiul său a fost o călătorie în Italia, la Festivalul de Film din Veneția. Acesta a fost unul dintre punctele de cotitură din viața sa, fiind momentul în care industria cinematografică a început să-i stârnească interesul. Chiar dacă nu vorbea bine italiană (limba sa maternă era franceza-limba oficiala vorbită în Tunisia, situație ce persista din perioada colonizării de către francezi, n.r.), Claudia a studiat o scurtă perioadă la Școala de Film Centro Sperimentale din Roma și, datorită implicării producătorului Franco Cristaldi, și-a făcut debutul pe marele ecran în 1958.

Primul său rol a fost unul minor, în pelicula Goha, care-l avea în prim plan pe uimitorul Omar Sharif. Următorul film a fost I soliti ignoti (Făptaşi necunoscuţi), în regia lui Mario Monicelli. Contractele de film au continuat să apară, iar în anul 1963 cariera sa a luat avânt datorită distribuției în filmele Ghepardul al lui Luchino Visconti și  8 ½ al lui Frederico Fellini. În primul, Claudia a jucat alături de Alain Delon, iar în al doilea de Marcelllo Mastroiani, doi dintre cei mai bine cotați actori europeni de la acea vreme.

Filmul 8 ½ i-a adus faima internațională și i-a conferit statutul de sex-simbol al anilor ’60. Deși nu a atins nivelul de celebritate al starurilor de pe atunci, Sophia Loren și Brigitte Bardot, Claudia Cardinale a fost considerată una dintre cele mai frumoase femei ai acelor ani, fiind o prezență încântătoare, dar și o actriță capabilă și prețuită. Cariera sa impresionantă numără peste 100 de filme și 37 premii cinematografice, fiind una dintre cele mai proeminente actrițe italiene. A lucrat atât în Europa, cât și la Hollywood cu unii dintre cei mai elogiați regizori și actori ai momentului, talentul și naturalețea sa în fața camerei fiind extrem de apreciate.

Iat-o, mai jos, alături de faimosul Alain Delon într-un extract din filmul Les centurions din 1966:

Claudia Cardinale - viața personală

Primul bărbat din viața Claudiei era cu 10 ani mai mare decât ea. Cei doi au avut o scurtă relație când ea era doar o adolescentă de 17 ani. În urma acestei legături, Claudia a rămas însărcinată cu primul său copil și, deși bărbatul dorea ca ea să facă avort, Claudia  a păstrat copilul. În acest timp, a semnat un contract de 18 ani cu compania de producție Vides Cinematografica deținută de puternicul producător italian Franco Cristaldi. Acesta a devenit mentorul său și, pentru a avea mai mult control asupra ei, s-a căsătorit cu ea în secret în Las Vegas în 1966. Cei doi nu au fost niciodată îndrăgostiți, iar Claudia nu a considerat validă căsătoria lor. De altfel, aceasta nu a fost legalizată în Italia.

Legătura cu Cristaldi a fost una dificilă. Claudia spunea că i-a fost profund recunoscătoare pentru faptul că a ajutat-o în momente dificile, însă acesta a făcut totul din propriul său interes. Cristaldi i-a dictat cariera Claudiei și, în tot timpul în care a lucrat cu ea, nu a plătit-o deloc pentru prestația sa actoricească.

În 1975, viața Claudiei s-a schimbat când l-a întâlnit pe Pasquale Squitieri, un apreciat regizor italian de film. Se poate spune că aceasta a fost marea ei dragoste și, deși cei doi nu s-au căsătorit niciodată, au rămas împreună timp de 42 de ani, până în 2017, când Squitieri a murit. Din relația lor, s-a născut o fată, care a primit numele tot de Claudia.

Claudia Cardinale - copii: Drama personală a frumoasei actrițe

Când a rămas însărcinată cu primul său copil, Claudia a continuat să lucreze până în a șaptea lună de sarcină, moment în care i-a cerut lui Cristaldi să înceteze contractul cu casa sa de producție. El a refuzat, dar a trimis-o la Londra să-l nască pe fiul ei, Patrick, departe de presa italiană. Apoi a încheiat un contract care prevedea ca ea să păstreze confidențialitatea asupra existenței fiului său și, în cele din urmă, l-a adoptat el însuși pe băiat. Patrick a fost, însă, crescut de părinții Claudiei, iar adevărul a fost dezvăluit de un jurnalist, Enzo Biagi, când Patrick avea 7 ani.

Din relația cu Squitieri s-a născut o fiică, Claudia Squitieri. Marea actriță își amintește că numele fetei a fost ideea lui Pasquale, care și-ar fi dorit să se căsătorească cu iubita lui Claudia Cardinale și aceasta să-i poarte numele. Cum actrița nu și-a dorit o căsătorie, a acceptat să-și numească fiica la fel ca și pe ea, Claudia, însă cu numele de familie al tatălui său, Squitieri.

Filmele care au făcut-o celebră

Primul ei rol a fost unul foarte mic în producția Goha, unde a jucat alături de starul egiptean Omar Sharif. Frumusețea și chimia pe care o degaja i-a atras atenția producătorului Francesco Cristaldi care, după semnarea unui contract cu casa sa de producție, a distribuit-o în mai multe pelicule cinematografice.

În 1958, în filmul I soliti ignoti, Claudia a interpretat-o pe Carmelita, o fată siciliană, care era ținută prizonieră în propria casă de către fratele său. Filmul era o comedie regizată de Mario Monicelli, iar ea a avut șansa de a lucra alături de marele Marcello Mastroianni și alți actori italieni cunoscuți. Comedia a avut success, iar presa italiană a numit-o „la fidanzata d'Italia” (iubita Italiei).

Următoarele filme sunt roluri minuscule, însă are șansa de a filma alături de Alain Delon sau Jean-Paul Belmondo. Datorită filmelor sale atrage atenția celebrului regizor Luchino Visconti, care o va distribui în filmul Ghepardul, peliculă care o va transforma într-un sex simbol.

Anul 1963 este anul în care s-a afirmat cu adevărat Claudia Cardinale. Ea a fost prezentă pe afişul producţiei La Ragazza di Bube, interpretarea sa aducându-i premiul Nastro d’Argente a Societății Italiene de film. Apoi, în același an, a jucat în capodopera Il Gattopardo (Ghepardul) a lui Visconti, alături de Alain Delon și în filmul Otto e mezzo (8 ½) al lui Frederico Fellini, alături de Marcello Mastroiani.

Pentru Claudia a fost dificil să interpreteze două roluri total diferite în același timp, sub bagheta a doi regizori care nu semănau deloc ca și personalitate. Visconti avea o abordare strictă și riguroasă, care contrasta enorm cu stilul mult mai relaxat al lui Fellini. Actrița își amintește că Visconti și-o dorea cu părul închis la culoare, iar Fellini cu părul foarte deschis, astfel că ea a trebuit să-și vopsească părul foarte des în acea perioadă.  

Efortul a meritat însă, deoarece ambele filme au fost aclamate atât de public, cât și de critici, iar cariera frumoasei Claudia a luat avânt din acel moment.

Tot în 1963 a fost distribuită în rolul The Pink Panther (Panterea Roz), alături de Peter Sellers și David Niven. Începând cu 1964 a stat timp de 3 ani în Statele Unite ale Americii, unde a jucat în câteva producții hollywoodiene, alături de staruri de mare calibru, precum Anthony Quinn, Tony Curtis, Rock Hudson, Burt Lancaster sau Sean Connery. Deși a avut ocazia de a rămâne acolo, Claudia și-a dorit să se reîntoarcă în Europa, unde a continuat să lucreze, alături de nume imporatnte din cinematografia italiană.

Începând cu 1970, filmele sale sunt aproape exclusiv producţii europene, cu regizori precum Alberto Sordi, Pasquale Squitieri şi Liliana Cavani.

În anul 1977, a făcut parte din distribuţia mini-seriei Jesus of Nazareth (Iisus din Nazaret), regizată de Franco Zeffirelli. A avut alături nume importante precum Robert Powell, Christopher Plummer, Anthony Quinn şi Laurence Olivier.

A continuat să joace chiar și la o vârstă înaintată. În anul 2000, la 61 de ani, a debutat în teatru, jucând pe scena Théâtre du Rond-Point din Paris, cu piesa La Venexiana a lui Maurizio Scaparro, iar în 2002, a realizat un turneu teatral în Italia, cu piesa Come tu mi vuoi a Luigi Pirandello, in regia lui Pasquale Squitieri.

Din palmaresul său cinematografic fac parte o mulțime de premii internaționale, inclusive Leul de Aur onorific, în 1993, la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia şi Ursul de Aur onorific, la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, din 2002.

Munca sa s-a extins și în afara cinematografiei, Claudia fiind in 2000, ambasador al UNESCO pentru apărarea drepturilor femeilor. De asemenea, în 2006 ea a fost ambasadoare a bunăvoinţei pentru marcarea Zilei Mondiale a Apei, sub egida UNESCO.

Cum arată și cu ce se ocupă actrița în prezent

Claudia Cardinale în prezent

Claudia Cardinale este foarte activă și astăzi, la onorabila sa vârstă. În 2020 Claudia Cardinale ar fi trebuit să lanseze cel mai recent film al său, Keoma Rises, un western filmat alături de Franco Nero, în regia lui Enzo Castellari. Producția a fost amânată din cauza situației mondiale cu coronavirusul.

Pe plan personal, Claudia este o bunică fericită, având doi nepoți, dintre care o fată, Francesca Luce Cardinale, actriță ca și ea.

Deși locuiește la Paris de câțiva ani, Claudia Cardinale preferă să fie identificată ca italiană. Este în continuare ambasador UNESCO, continuând să susțină mai multe cauze feminist, iar pentru că munca ei a dus-o de-a lungul timpului pe tot globul, Claudia cardinale vorbește și astăzi, fluent, cinci limbi (arabă, franceză, italiană, engleză, spaniolă).

Claudia Cardinale - poze

Talentata actriță a fost întotdeauna personalizarea stilului, eleganței, grației, glamourului și frumuseții. Chiar și azi, Claudia este o persoană cochetă, aranjată, mereu atentă cu imaginea sa personală. Nu și-a făcut niciodată operații estetice sau liftinguri faciale, considerând că frumusețea unei femei constă în cât de activă este la orice vârstă.

Iată mai jos un videoclip cu unele din cele mai frumoase instantanee ale minunatei actrițe:

Și pentru că este imposibil să te saturi de o așa frumusețe, iată câteva imagini din filmele în care a jucat Claudia Cardinale:

Claudia Cardinale și Marcello Mastroiani in filmul Frumosul Antonio

1960- Claudia Cardinale alături de Marcello Mastroiani în filmul ”Frumosul Antonio”

Claudia Cardinale în filmul Fata cu o valiză

1961- Claudia Cardinale în filmul ”Fata cu o valiză”

Claudia Cardinale în filmul Lovemakers

1961- Claudia cardinale în filmul ”Lovemakers”

Claudia Cardinale în filmul 8 si jumatate

1963- Claudia Cardinale în filmul ”8 ½” al lui Frederico Fellini

Claudia Cardinale alături de Alain Delon în fimul Ghepardul

1963- Claudia Cardinale alături de Alain Delon în filmul ”Ghepardul”

Claudia Cardinale alaturi de Nino Manfredi în filmul Conspiratorii

1969- Claudia Cardinale, alături de Nino Manfredi în filmul ”Conspiratorii”

În 1995, Claudia Cardinale și-a publicat volumul autobiografic „Io Claudia, Tu Claudia, în care vorbește despre viața sa, succesele profesionale, dezamăgirile, relația cu fiul său și alte lucruri care au marcat-o. În 2009, a lansat o altă carte autobiografică, prezentându-și viața prin intermediul fotografiilor. A cules laolaltă instantanee foto din copilărie, adolescență și din viața sa de adult. Fotografiile fac parte din arhiva personală a actriţei.

În concluzie, chiar dacă anii săi de glorie au apus demult, Claudia Cardinale rămâne în inimile cinefililor ca una dintre cele mai strălucitoare, frumoase și talentate actrițe ale tuturor timpurilor. Ea continuă să impresioneze și la etatea ei, fiind o persoană deosebit de activă și muncitoare. O femeie cu adevărat extraordinară!

Citește și: 40 de imagini rare cu Marilyn Monroe

 

Surse foto: Getty Images, Youtube

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  top 5 divahair.ro - vedete

  • vizionate
  • votate
  • discutate
  1. Tot ce am aflat din interviul lui Meghan și Harry cu Oprah: mărturisirile fără precedent făcute de cei doi sunt tulburătoare (31774 vizite)
  2. Gina Pistol, primele declarații după ce a devenit mamă (21294 vizite)
  3. Cum arăta Oana Zăvoranu în adolescență: imagini de colecție (20999 vizite)
  4. Cum s-a format unul dintre cele mai controversate cupluri din România: totul despre începuturile relației dintre Andi Moisescu și Olivia Steer (19234 vizite)
  5. Povestea de viață a lui Carmen Iohannis - detalii neștiute despre viața ei de dinainte de a deveni Prima Doamnă a României (17288 vizite)
  1. Sarcina nu este singurul motiv pentru care Meghan Markle nu participă la înmormântarea prințului Philip (nota 4.6)
  2. Gina Pistol, reacție fermă, tăioasă și neașteptată la adresa celor care o critică (nota 4.4)
  3. Tributul discret adus de Kate Middleton reginei Elisabeta a II-a, prințesei Diana și prințului Philip, la funeraliile acestuia (nota 4.0)
  4. Gina Pistol, primele declarații după ce a devenit mamă (nota 4)
  5. L-a părăsit pe Mihai Neșu în cel mai crunt moment al vieții lui! "Nu pot să stau cu un bărbat paralizat!" Ce s-a ales de Maria (nota 3.2)
  1. Ce face și cum arată în prezent Dida Drăgan. Nimeni nu știa asta despre artista noastră! (0 comentarii)
  2. Dan Capatos, mai sincer ca niciodată: "Un sfert de oră am fost paralizat pe partea stângă..." (0 comentarii)
  3. De ce Kate Middleton are mereu degetele bandajate. Ce i se întâmplă ducesei de Cambridge (0 comentarii)
  4. Îl mai ții minte pe Osvaldo Rios? Starul din "Kassandra" este trecut de 60 de ani dar arată fantastic, mai bine ca în tinerețe! (0 comentarii)
  5. Kate Middleton și prințul William aniversează 10 ani de la căsătorie! Cum au ales să marcheze momentul (0 comentarii)

  LIKE si intra in universul divelor!