Grigore Leșe desființează melodiile patriotice iubite de milioane de români. „Ei cântă «Aşa-i românul» ca şi cum ar fi melodie românească, dar e ungurească"
Într-o apariție televizată recentă, Grigore Leșe, cunoscut artist și profesor de etnomuzicologie, a vorbit despre originea unor cântece patriotice adesea intonate la sărbătorirea Zilei Naționale a României.
El a criticat dur unele melodii precum „Așa-i românul” și „Noi suntem români”, considerând că acestea au rădăcini în folclorul maghiar și că nu sunt reprezentative pentru muzica românească.
Despre melodiile patriotice
Renumitul artist a declarat că melodia „Așa-i românul”, frecvent cântată în manifestările dedicate Zilei Naționale, are origini maghiare, iar cântecul „Noi suntem români” nu reflectă în totalitate esența muzicii tradiționale românești.
El a comparat textul acestor cântece cu sloganuri similare din alte țări europene, sugerând că acestea sunt mai mult marsuri decât reprezentări autentice ale folclorului românesc.
„Este un marş. Ca şi cum ar spune bulgarii: «Noi suntem bulgari», iar ungurii – «Noi suntem unguri»”. Sau «Aşa-i românul»”. Eu, până una-alta, sunt muzician. Eu ştiu bobiţele, am făcut asta în şcoală, în academie. Dacă o melodie sare la cvintă, e folclor maghiar.
Dar ei (interpreţii români – n.r.) cântă «Aşa-i românul» ca şi cum ar fi melodie românească, dar e ungurească. Ei nu ştiu, pentru că n-au ştiinţă. Ei sunt oportunişti. Şi încă ceva. «Mă rog fierbinte», spune textul, «pentru a mea ţară şi pentru tine scump poporul meu!».
Nu! «Mă rog fierbinte pentru a mea ţară şi pent tine scump pologul meu», adică pământ. Dar popor sună mai pompos, mai triumfal”, a spus Grigore Leşe.
Critica la falsul patriotism
Grigore Leșe a adus și critici referitoare la modul în care unele persoane abordează Ziua Națională, menționând un episod în care a întâlnit pe cineva îmbrăcat în port popular pentru această zi, dar care nu avea nicio legătură personală cu obiceiul tradițional.
„Vine de 1 Decembrie îmbrăcat în haine ţărăneşti. Bun, te-ai îmbrăcat. Şi-l întreb: «Ale cui sunt hainele?». «Le-am împrumutat pentru 1 Decembrie, că aşa ne-au spus de la primărie»”, a declarat artistul.
El a definit aceste manifestări ca fiind „fals patriotice”, sugerând că unii îmbracă tradiționalul „doar pentru imagine”.
Prezență remarcabilă la Alba Iulia
Muzicantul a fost prezent la manifestările din Alba Iulia organizate cu ocazia Zilei Naționale a României, unde a susținut un concert alături de alți artiști renumiți.
Printre aceștia s-au numărat Nicolae Furdui Iancu, Ionuț Fulea, Veta Biriș și mulți alții, care au oferit recitaluri în cadrul aceleiași sărbători.
Cine e Grigore Leșe?
Grigore Leșe, un nume marcant în domeniul muzicii tradiționale românești, este cunoscut ca realizator de radio și televiziune, profesor universitar în etnomuzicologie și autor a patru cărți de referință în acest domeniu.
Deține titlul academic de doctor în muzică și este distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al prestigioasei Universități de Vest „Vasile Goldiș" din Arad.
Așadar, această importantă figură a muzicii românești a adus lumină asupra originii unor cântece patriotice și a adus critici constructive la adresa unei posibile superficialități în manifestarea patriotismului în contextul sărbătorii naționale.
Cele mai frumoase colinde care se cântă în seara de Moș Ajun
Surse foto: Facebook, Facebook
Surse articol: România TV, Hotnews, Digi 24