Legătura dintre Familia Regală a României și cea a Marii Britanii

Legătura dintre Familia Regală a României și cea a Marii Britanii

Alida Enache

De cinci generații încoace, conexiunile dintre Monarhia Britanică și Familia Regală a României au devenit tot mai sudate. Vorbim, până la urmă, despre o legătură de sânge extrem de longevivă, care se întinde de-a lungul secolelor XIX, XX și XXI. Regina Elisabeta a II-a a avut o relație de-a dreptul specială cu Regele Mihai I al României, iar aceștia s-au văzut cu numeroase ocazii cât timp au fost în viață. Ultimul suveran al al României a fost strănepotul Reginei Victoria și văr de gradul trei cu regretata suverană a Marii Britanii.

În urmă cu 140 de ani, s-a născut Principesa Maria (Marie Alexandra Victoria, prințesă de Edinburgh), fiica lui Alfred al Marii Britanii și Irlandei, Prinț de Saxonia-Coburg-Gotha, Duce de Edinburgh și a Marii Ducese Maria Alexandrovna a Rusiei. Ea a fost nepoata reginei Victoria a Marii Britanii și a țarului Alexandru al II-lea al Rusiei.

După ce s-a căsătorit la 16 ani cu Ferdinand (prinț german), Prințul moștenitor al României, nepotul lui Carol I, primul rege al României, ea a devenit regină a României și a condus țara alături de soțul său în timpul Primului Război Mondial și până la Marea Unire de la 1 decembrie 1918.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Royal Family of Romnia (@romanianroyalfamilly)

În tot acest timp, Regina Maria și Regele Ferdinand au devenit părinții unui băiat, care a purtat numele de Carol al II-lea și care a devenit, mai târziu, rege. Ei au mai avut alți cinci copii, Elisabeta, Marioara, Nicolae, Ileana și Mircea, însă ultimul a murit la doar trei anișori, răpus de febră tifoidă. Regele Carol al II-lea este tatăl Regelui Mihai I al României, care a murit în data de 5 decembrie 2017.

El a fost verișor de gradul trei cu Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și cu prințul consort Phillip, însă a avut legături de sânge cu mai multe Familii Regale din întreaga Europă.

Imagine cu Regele Mihai al României (dreapta) călărește alături de vărul său, Prințul Filip al Greciei,în Constanța.
Regele Mihai al României (dreapta) călărește alături de vărul său, Prințul Filip al Greciei,în Constanța - anul 1929

Mama lui s-a născut Principesa Elena a Greciei și Danemarcei (3 mai 1896) și a fost fiica Regelui Constantin I al Greciei și a Reginei Sofia. În felul acesta se explică și faptul că Regelui Mihai este înrudit cu Familia Regală a Greciei. El chiar a ales să se căsătorească cu soția sa, Regina Ana, la Atena, în vara anului 1948. La vremea aceea, el se afla în exil, după ce fusese forțat să abdice la sfârșitul anului 1947.

Imagine cu Prințesa Elisabeta și Ducele de Edinburgh pozează cu invitații regali la Palatul Buckingham din Londra, după nuntă. Cei trei băieți din față, de la stânga la dreapta, sunt: Prințul William de Gloucester, Prințul Michael de Kent, ambii paji, și Prințul Richard de Gloucester. Primul rând, de la stânga la dreapta, începând cu persoana a treia: Prințesa Margaret, Marchizul de Milford Haven- cavalerul de onoare, mirele și mireasa, Prințesa Alexandra de Kent- domnișoară de onoare, Regele George al VI-lea și Regina Elisabeta, Ducele de Gloucester, Ducesa de Gloucester. Femeia așezată și femeia în picioare din spate sunt neidentificate, Prințul moștenitor Gustav Adolf al Suediei în extrema dreaptă, purtând ochelari. Al doilea rând, de la stânga la dreapta, începând cu persoana a treia: Contesa Mountbatten, Ducesa de Kent, Prințesa Juliana- regentă a Țărilor de Jos, Regina Frederika a Elenilor, Regina Mary, fosta Regină Ena a Spaniei, Regina Ingrid a Danemarcei, Regina Frederika a Norvegiei, restul neidentificați. Al treilea rând, de la stânga la dreapta, fostul rege Petru al Iugoslaviei, contele Mountbatten, prințul Bernhard al Țărilor de Jos, regele Haakon al Norvegiei, prințul George al Greciei, persoană neidentificată, regele Frederik al Danemarcei, regele Mihai al României.
Prințesa Elisabeta și Ducele de Edinburgh pozează cu invitații regali la Palatul Buckingham din Londra, după nunta lor, în 1947 

Totuși, puțini sunt cei care știau că Regele Mihai a cunoscut-o pe cea care i-a fost soție până când moartea i-a despărțit chiar la nunta verișoarei sale cu ducele Philip Mountbatten. Ana de Bourbon-Parma, viitoarea Regină a României, a fost și ea prezentă la nunta Reginei Elisabeta în anul 1947.

Există, de asemenea, relații puternice între Casele Regale română și spaniolă. Regele Mihai a fost verișor și cu Regina Sofia a Spaniei, ea fiind primul copil al Regelui Paul al Greciei, fratele Reginei Mamă Elena a României.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Royal Family of Romnia (@romanianroyalfamilly)

Regina Ana, soția Regelui Mihai I, a contribuit, de asemenea, la lunga listă de legături de sânge dintre Familia Regală Română și marile Case Regale europene. Ea a fost fiica Prințului Rene de Bourbon-Parma și a Prințesei Margaret a Danemarcei.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Royal Family of Romnia (@romanianroyalfamilly)

Regele Mihai a fost ultimul monarh al României și a murit în ziua de 5 decembrie, la 96 de ani, la mai bine de un an de la moartea soției sale. El și Regina Ana au trăit împreună 68 de ani, până când ea a trecut la cele sfinte, în ziua de 1 august 2016. Cuplul a avut împreună 5 fiice: pe Margareta (73 ani), Elena (71 ani), Irina (69 ani), Sophie (64) și Maria (58 ani).

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Royal Family of Romnia (@romanianroyalfamilly)

După moartea tatălui său, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, a devenit șefa Casei Regale a României și ar fi putut primi titlul de "regină". Chiar și așa, el ar fi fost unul simbolic, deoarece țara este o republică condusă de președinte și Parlament.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Royal Family of Romnia (@romanianroyalfamilly)

Familia Regală Britanică mai are, de asemenea, legături de sânge cu Familia Regală Spaniolă. Regele Felipe al VI-lea, fiul lui Juan Carlos și actualul rege al Spaniei este nepotul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Ea a mai fost verișoară de gradul doi cu Regele Harald al V-lea al Norvegiei. În plus de asta, membrii familiei regale din Marea Britanie sunt înrudiți și cu Familiile Regale din Olanda, Luxemburg, Suedia, Danemarca și Monaco prin regele George al II-lea, care a fost rege al Marii Britanii și Irlandei din 1727 până în 1760.

Citește și: Ce face și cu ce se ocupă acum fostul Principe Nicolae

Surse foto: Getty

Surse articol: Romania-insider, Insider, Townandcountrymag

Articolul urmator
Lucruri neștiute din familia lui Vali Vijelie! Artistul a fost la un pas de divorț, iar fiul cel mare a ajuns în închisoare
Lucruri neștiute din familia lui Vali Vijelie! Artistul a fost la un pas de divorț, iar fiul cel mare a ajuns în închisoare
Cât de bine cunoşti geografia României?
Incepe quiz
Cât de bine cunoşti geografia României?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.