O mișcare istorică: Papa Francisc desemnează șase femei în funcții de conducere la Vatican

O mișcare istorică: Papa Francisc desemnează șase femei în funcții de conducere la Vatican

Laura Voica

Papa Francisc a numit joi noi membri în Consiliul pentru economie al Vaticanului, iar pe lângă cardinali, el a adăugat, de asemenea, șapte noi laici în comitet, dintre care șase femei. Asistăm la un moment istoric pentru Vatican, asta pentru că există mai mulți oficiali de rang înalt care sunt femei.

Cele șase femei numite sunt: Charlotte Kreuter-Kirchhof, din Germania; Eva Castillo Sanz, din Spania; Leslie Jane Ferrar, din Marea Britanie; Marija Kolak, din Germania; María Concepción Osákar Garaicoechea, din Spania; și Ruth Maria Kelly, din Marea Britanie. Alberto Minali este singurul laic din Italia care a fost numit. Acești noi numiți au experiență în domeniul financiar.

Papa a creat consiliul economic în 2014 „pentru a supraveghea managementul economic” și „activitățile administrative și financiare” ale instituțiilor Vaticanului, potrivit Vatican News. Un număr total de 15 membri compun consiliul - opt dintre aceștia fiind cardinali și episcopi, „pentru a reflecta universalitatea Bisericii”. "Ceilalți șapte sunt experți de diferite naționalități, cu expertiză financiară și acreditări profesionale recunoscute", potrivit Vatican News.

Papa Francisc a supravegheat eforturile de reformare a finanțelor Vaticanului și de curățare după o serie de scandaluri care au afectat operațiunile Vaticanului.

Numirea a șase femei în consiliul economic vine la doar câteva luni după ce Papa a numit-o pe Francesca Di Giovanni subsecretară pentru afacerile multilaterale la Secretariatul de Stat al Vaticanului. Di Giovanni, un avocat italian, a fost prima femeie care a deținut o funcție de conducere în cel mai important birou al Vaticanului, a informat BBC News.

În ultimii 10 ani, numărul total și procentul de femei care lucrează în Vatican au crescut, potrivit cercetărilor publicate de Vatican News pentru a marca Ziua Mondială a Femeii în 2020. Anul trecut, 22% dintre angajații Sfântului Scaun și ai Orașului Vatican au fost femeile, în creștere față de 17% în 2010.

La sfârșitul anului 2019, opt femei, împreună cu nou-numita Di Giovanni, erau în funcții de responsabilitate la Sfântul Scaun, în timp ce în urmă cu 10 ani erau doar trei, potrivit Vatican News. Subsecretarul este cea mai înaltă poziție pe care femeile au atins-o până acum, iar Papa Francisc a dublat numărul femeilor subsecretare, de la două la patru.

Papa Francisc a afirmat că Biserica Catolică are nevoie de mai multe femei în funcții de conducere. În Vatican și Curia Romană, el pregătește treptat terenul.

Francis este considerat unul dintre cei mai progresisti conducători ai Bisericiii Catolice. În calitate de conducator, el prezintă pozițiile bisericii în problemele în care moralitatea și învățăturile bisericii se intersectează cu opinia publică - de la avort și căsătorie la schimbări climatice și sărăcie. Unii liberali l-au lăudat pentru că a redus atenția publică a bisericii asupra problemelor precum căsătoria și avortul.

Surse foto: Getty Images

Articolul urmator
Povestea celei mai invidiate femei din perioada interbelică a României. Miss România, Tita Cristescu ar fi fost otrăvită pentru că era prea frumoasă
Povestea celei mai invidiate femei din perioada interbelică a României. Miss România, Tita Cristescu ar fi fost otrăvită pentru că era prea frumoasă
Ce banc despre femei ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce banc despre femei ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.