Povestea de iubire dintre Olimpia Panciu și Mircea Romcescu. Cei doi artiști au transformat imposibilul în posibil, din dorința de a fi unul lângă altul

Povestea de iubire dintre Olimpia Panciu și Mircea Romcescu. Cei doi artiști au transformat imposibilul în posibil, din dorința de a fi unul lângă altul

Ramona Jurubita

Olimpia Panciu (71 de ani) și Mircea Romcescu (67 de ani) formează unul dintre cele mai longevive cupluri de artiști din România. Sunt căsătoriți din 1986, însă relația lor este mai lungă de atât, căci s-au apropiat în 1983, în timpul unui turneu, și de atunci au devenit de nedespărțit.

Deși au avut de înfruntat multe piedici, au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a rămâne împreună.

La începutul relației lor, cântăreața era extrem de cunoscută și iubită în țara noastră, după ce s-a făcut remarcată într-un grup muzical ce făcea furori în anii '70. Este vorba despre „Un trio formidabil” din care mai făceau parte Marius Țeicu și Mihai Constantinescu. Acesta din urmă i-a semnat și piesa de debut, „Păpușa”, pe care a lansat-o când avea numai 17 ani.

La fel de cunoscut era și compozitorul Mircea Romcescu, fratele cântărețului Adrian Romcescu. Pentru că au simțit că România comunistă nu le permite să își trăiască visul, cei doi frați au ales să se mute în Danemarca în urma semnării unui contract important. Asta se întâmpla în 1983, când Mircea Romcescu și Olimpia Panciu erau deja împreună, însă iubirea lor era abia la început. Pentru că au simțit din prima clipă că sunt făcuți unul pentru celălalt, au făcut tot posibilul pentru a fi împreună și peste hotare. Ea a avut curajul să îl urmeze după ce o vreme au stat la distanță, reușind să părăsească la rândul său țara doi ani mai târziu.

Olimpia Panciu în tricou galben și fustă roșie în carouri
Olimpia Panciu în tinerețe

„Ideea plecării încolțise de ceva timp în mințile noastre, însă nu se ivise niciodată ocazia să fim toți trei (eu, Adrian, fratele meu, și Olimpia) în străinătate. În ’83, eu și Adrian am plecat cu trupa „Sfinx” în Danemarca și am hotărât să rămânem acolo. Problema era că trebuia să o aducem și pe Olimpia.”, a povestit Mircea Romcescu într-un interviu mai vechi.

Anul 1985 a fost anul norocos pentru Olimpia Panciu, fiindcă a reușit să păcălească regimul comunist și să fugă după marea ei iubire. Iată cum a izbutit să evadeze din „capcana” unui stat care nu îi permitea să facă prea multe, deși era o artistă îndrăgită atât pe plan național, cât și pe plan internațional.

„Am aranjat atunci cu un prieten danez să îmi facă un contract fals, prin care să plec să cânt și eu acolo. Era un contract de 2.000 de coroane (foarte mulți bani pentru vremurile respective), însă Agenția Română de Impresariat Artistic m-a lăsat cu greu să plec. Când am ajuns, am zis: „În sfârșit, libertate!”. Eu și Mircea ne-am căsătorit în Danemarca, în aceeași zi în care s-au căsătorit și Adrian Romcescu cu soția lui, pe 20 noiembrie 1986.”, a dezvăluit Olimpia în urmă cu ceva timp.

Peste hotare, cei doi parteneri au trăit tot din muzică. Talentul, dedicarea și munca au fost cele trei elemente care i-au ajutat să aibă priză la publicul din Danemarca. Bineînțeles, au avut și un strop de noroc, fiindcă nu este deloc ușor să o iei de la zero într-o țară străină, unde nu cunoști nici măcar limba.

Olimpia Panciu, Mircea Romcescu și Adrian Romcescu și-au format o trupă în statul nordic, alături de un chitarist local, și au ajuns să cânte inclusiv în alte țări și pe vase de croazieră. Au reușit să strângă bani frumoși, iar în 1988 și-au cumpărat o primă casă la 80 de km de Copenhaga. În 2000 s-au mutat mai aproape de oraș, pentru a avea acces mai ușor în spațiile în care aveau spectacole și emisiuni de filmat.

Anul 2012 i-a adus din nou în România, unde inimile lor au rămas prizoniere, chiar dacă în anii ’80 s-au bucurat enorm de plecare. Dorul de casă i-a chemat înapoi după aproape trei decenii petrecute printre străini. Înainte de a se muta definitiv în România, au venit în vizită în 2009, pentru a urca pe scena Festivalului de la Mamaia.

Acum, cei doi soți duc o viață liniștită, însă nu le-a fost mereu la fel de ușor. Încă dinainte de a forma un cuplu s-au lovit de tot felul de provocări, pe care soarta i-a ajutat să le învingă.

Drama din viața lui Mihai Mitoșeru. Și-a pierdut logodnica într-un teribil accident de mașină și a fost considerat vinovat de către familia viitoarei lui soții

Mircea Romcescu era căsătorit când a cunoscut-o pe Olimpia Panciu?

Cei doi s-au cunoscut pe vremea când compozitorul era căsătorit cu prima lui soție, dar acesta a fost doar un detaliu în povestea lor de iubire. Lucrurile s-au așezat perfect pentru amândoi și așa se face că drumurile li s-au intersectat fix în momentul în care mariajul lui ajunsese la final. Olimpia mărturisea însă că tânjise de ceva vreme după viitorul său soț.

„Mie îmi plăcea Mircea de mult timp, dar era căsătorit. Mai târziu a divorțat și atunci am zis că asta e șansa mea. M-am îndrăgostit nebunește de el. Mircea este dragostea vieții mele.”, a declarat artista pentru revista „Taifasuri”, în urmă cu câțiva ani.

Aceasta a oferit și detalii despre sentimentele care o încercau pe atunci, recunoscând că a fost dragoste „la prima audiție”, fiindcă muzica i-a unit.

„Eu m-am îndrăgostit de Mircea când i-am auzit muzica. A fost pe sufletul meu. L-am întrebat atunci pe Adrian Romcescu, fratele lui, care era combinat cu o prietenă de-a mea, ce e cu Mircea. A zis că este serios, dar însurat. În momentul acela mi-am propus să nu mă mai gândesc la Mircea, dar nu puteam renunța la muzica lui, care este ceva divin. Și uite așa am rămas îndrăgostită. Norocul meu, dacă pot să spun așa, a venit într-un turneu în Rusia, de o lună, pe care l-am făcut cu Petre Geambașu. La un moment dat, Mircea s-a îmbolnăvit. Și au venit rușii și i-au făcut injecții cu seringi de cal. Cât a putut să sufere, bietul de el! Ca un puiuț de pisică era...

Un coleg de-ai lui Mircea m-a rugat să mai stau cu el, să nu se simtă singur. Și atunci am aflat că se despărțise! În acel moment, mi-am spus că eu pe ăsta nu-l mai las! (nr. spune în vreme ce râde) Doamne, și acum îmi amintesc ce ochi avea... De la Dumnezeu a fost relația asta a noastră. Eu așteptam să găsesc pe cineva, să-l iubesc din priviri. Și așa s-a și întâmplat. Când ne-am întâlnit privirile, am simțit un fior. Eram moartă după el, dar fără să-i arăt. Asta ne-a fost soarta.”, a declarat cântăreața pentru sursa mai sus menționată.

Fără ca ea s-o știe, și alesul ei era îndrăgostit în secret, însă nu a îndrăznit să facă primul pas de teamă să nu fie refuzat. În cadrul aceluiași interviu, Mircea Romcescu a rememorat cu nostalgie momentele în care s-a înfiripat dragostea lor ca în filme:

„Eram după divorțul de prima mea soție, Diana, și lucram împreună de ceva timp și în TVR, dar și în formația „Star 2000” a lui Petre Geambașu. Eu pusesem ochii pe Olimpia de ceva vreme, petrecând așa de mult timp împreună, dar nu-mi permiteam să o abordez. Ea mi s-a părut totdeauna că era mult peste nivelul meu, într-o „ligă superioară” din toate punctele de vedere. Așa că am așteptat să facă ea un prim pas.

S-a întâmplat după turneul din URSS, de care a povestit și Olimpia, când am nimerit împreună în aceeași cușetă de tren, bineînțeles și cu alți colegi. Dar ne-am putut arunca destule ocheade, încât să ne dăm seama că trebuie să încercăm. Peste puțin timp, Olimpia m-a invitat la o prietenă de-a ei, Ani, ca să vedem niște filme pe videocasetofon. Nu cred că mai știe nimeni astăzi ce-i ăla, dar atunci erai barosan dacă dețineai așa ceva. La un moment dat, Ani s-a dus la culcare, iar noi am rămas împreună pe canapea, unde ne-am sărutat pentru prima oară. Și ne-am dat amândoi seama că mai vrem... Restul este poveste, așa cum sunt toate poveștile de dragoste care dăinuie peste decenii. Ce spun acum se întâmpla în toamna lui 1983, așa că nici nu-mi vine să cred câți ani au trecut…”

Timpul i-a dovedit că femeia de care s-a îndrăgostit nu era „cu nasul pe sus” și că putea vorbi cu ea absolut orice. Se pare că modestia îi caracterizează pe amândoi, după cum a declarat chiar Olimpia Panciu.

„Habar nu ai ce oameni simpli suntem, și eu, și Mircea! Faptul că nu am avut fițe niciodată ne-a ajutat mult în viață. Pentru că întotdeauna am arătat cine și ce suntem cu adevărat. Avem căsuța noastră, lumea noastră, ne place să fim în armonie cu toți. Și, în plus, sunt lângă noi cei mai buni prieteni, care ne fac viața mult mai frumoasă: pisicuțele. Trăim extrem de discret... Doar strada mea știe că suntem artiști. E cel mai sigur și cel mai bine așa!”, a mai adăugat pentru aceeași sursă.

Nu au luptat doar cu regimul comunist pentru a fi împreună

Să nu crezi că distanța, fuga din țară și desprinderea de trecut au fost singurele piedici care s-au pus în calea fericirii lor. Cei doi iubiți au avut de trecut mult mai multe obstacole înainte de a fi liniștiți și fericiți împreună. Una dintre cele mai mari provocări a fost gestionarea relației cu părinții, în special cu mama compozitorului. Artista a recunoscut că nu a fost plăcută de soacră. Ca în orice familie, au existat și în cazul lor neînțelegeri, însă le-au depășit pe toate cu răbdare și înțelegere.

„Să nu crezi că în viața noastră n-au existat intrigi și comploturi. Soacră-mea nu prea a suportat femeile din viața lui Mircea și nici din cea a lui Adrian. Știi ce e ciudat? După ce se despărțeau de ele, începea să le iubească. Cât timp erau împreună, nici una nu era bună!
Noi ne înțelegem extraordinar, dar cel mai dificil ne-a fost când ne-am întors din Danemarca. Nu puteam să ne acomodăm. Au existat mici distorsiuni între noi.”, a povestit Olimpia Panciu.

Mircea Romcescu pe scenă, interpretând o melodie vocal și la chitară
Mircea Romcescu pe scenă

Și-au dorit să fie părinți: „N-am avut noroc, nu a fost să fie”

Cântăreața nu s-a ferit niciodată să vorbească deschis despre realitatea din viața lor de cuplu. A spus întotdeauna lucrurilor pe nume, chiar și atunci când a venit vorba de extinderea familiei. Deși amândoi au vrut să devină părinți, norocul nu a fost de partea lor la acest capitol. În plus, când au decis să adopte în Danemarca, erau prea în vârstă pentru regulile impuse de danezi.

„La capitolul copii, n-am avut noroc, nu a fost să fie! Am vrut să înfiem, însă danezii au spus că la 40 de ani suntem prea bătrâni și nu mai putem adopta. Le era frică să nu rămână orfan. Apoi, noi bântuiam, cine să aibă grijă și de copil? Dacă ar fi fost pe cale naturală, era altceva. De aceea cred că ne-am atașat atât de mult și de animale.”

Cu o sinceritate debordantă, Olimpia Panciu a recunoscut și că nu se împacă atât de bine cu rolul de gospodină, însă soțul ei o iubește și o acceptă așa cum este. Nu e de mirare că au rămas împreună atât de mulți ani, nu-i așa? Dacă nu exista respect și empatie, probabil relația nu ar fi rezistat.

„Nu sunt atât de gospodină cum se crede. Sunt o persoană care face doar strictul necesar. Iar Mircea este un bărbat care nu cere decât șnițel pane din pui. E preferatul lui. În rest, adoră să mănânce legume, fructe, roșii cu brânză. Sunt o femeie fericită și din punctul ăsta de vedere. E foarte comod pentru mine. În plus, nu mai vine nimeni la noi de când cu pandemia asta. Stăm mai mult izolați, în lumea noastră.”

Compozitorul a observat de la început cât de mare este compatibilitatea dintre ei, așa că astăzi se bucură că nu a renunțat la o asemenea poveste de iubire, în ciuda tuturor provocărilor pe care a trebuit să le înfrunte. Iată cât de frumos vorbește despre soție și despre căsnicia lor, care împlinește 38 de ani pe 20 noiembrie 2024:

„Amândoi am știut totdeauna ce vrem de la viață. Eu sunt sigur că atuul nostru a fost că lucram în același domeniu, ne completam reciproc în mod ideal, ne admiram și ne respectam sincer unul pe celălalt. Exact cum o facem și acum! Și chiar dacă ne-am mai și certat, am și ridicat tonul câteodată, nu ne-am insultat, nu ne-am vorbit urât sau disprețuitor niciodată. Fiindcă suntem amândoi convinși că acestea sunt lucrurile care nu pot fi nici uitate, nici scuzate!”

Acum trăiesc fericiți și împăcați, îndrăgostiți în mica lor lume. De când s-au întors în România au continuat să trăiască cu și prin muzică, marea pasiune care i-a adus împreună. Au deschis inclusiv un studio muzical și au înființat o școală de muzică pentru copii.

Vă mai aduceți aminte de soții Aldea-Teodorovici? Cât de adevărate sunt zvonurile că ar fi fost uciși într-un „accident inexplicabil”

Surse foto: FacebookFacebookFacebook

Surse articol: TaifasuriCancanClick

Articolul urmator
„Războiul" dintre Claudia Pătrășcanu și Gabi Bădălău continuă! Artista îi cere pensie alimentară mai mare pentru cei doi copii ai lor
„Războiul" dintre Claudia Pătrășcanu și Gabi Bădălău continuă! Artista îi cere pensie alimentară mai mare pentru cei doi copii ai lor
Ce fel de iubire meriți?
Incepe quiz
Ce fel de iubire meriți?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (49)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.