Rareș Prisacariu a emoționat toată România până la lacrimi. De ce a născut controverse victoria lui de la "Românii au talent"

Rareș Prisacariu a emoționat toată România până la lacrimi. De ce a născut controverse victoria lui de la "Românii au talent"

Ramona Jurubita

Numele pe care românii l-au rostit cel mai des în ultima perioadă a fost Rareș Prisacariu, câștigătorul sezonului cu numărul 13 al show-ului „Românii au talent”. Băiatul în vârstă de șapte ani a reușit să impresioneze întreaga țară și a strâns numeroase voturi, astfel încât a reușit, în cele din urmă, să intre în posesia premiului de 120 de mii de euro.

UPDATE 17 mai 2023: S-a aflat cum vor folosi părinții lui Rareș Prisacariu banii câștigați de el în concurs! Mama lui a acordat un interviu pentru Playtech, în care a vorbit despre dorințele copilului și despre modul în care se va bucura acesta de premiul de la „Românii au Talent”. Se pare că familia are de gând să investească toată suma în educația lui, dar nu se grăbește să ia o decizie în acest moment.

„Nu cred că e momentul să discutăm despre ceea ce vom face cu banii. Pur și simplu, asta vom alege mai târziu. Nu există acum decât un singur răspuns. Vom investi acești bani în fiul nostru, dar asta se va întâmpla pe parcurs! Material, ne vom sprijini copilul, așa cum fac toți ceilalți părinți.”, a spus Gina Prisacariu, mama câștigătorului.

După apariția băiatului de șapte ani la „Românii au Talent”, unii oameni i-au criticat pe părinții lui, pe motiv că l-au îndrumat să participe în show-ul de talente cu un număr care nu este specific vârstei sale. Ba mai mult, au existat și persoane care au considerat că este prea mult pentru un copil să apară la numeroase emisiuni de la o vârstă atât de fragedă. Rareș Prisacariu a mai fost apărut în producții televizate precum: „Copiii spun cu Virgil Ianțu”, „Drag de România mea” și „La Măruță”.

„Lumea nu are de unde să știe, dar Rareș al nostru nu merge decât la emisiunile sau la concursurile pe care el și le alege. Noi nu-l influențăm. Așa s-a întâmplat și la în cazul emisiunii „Românii au talent”. Nu noi, părinții, am făcut presiuni asupra lui, ci el a dorit să meargă. El și-a dorit să fie acolo! Și mai trebuie spus că nu ne-am imaginat vreodată că va reuși să ajungă în postura de a fi câștigător! Nu au existat așteptări”, a explicat mama băiatului.

În ciuda succesului pe care copilul a reușit să îl cunoască la numai șapte ani, familia garantează că lucrurile nu se vor schimba și că totul va rămâne ca înainte. Iată ce a mai spus Gina Prisacariu în cadrul aceluiași interviu, unde a povestit și care au fost dorințele fiului ei după câștigarea concursului:

„Noi vom încerca să rămânem aceiași. Și eu, și tatăl său, și copilul. Suntem oameni simpli și asta vom fi și pe mai departe. Va trebui să găsim soluțiile cele mai bune ca să-l ținem departe de anumite lucruri care se întâmplă în exteriorul nostru și pe care nu le apreciem deloc. Și-a dorit foarte mult un joc de lego și câteva cărți. Ca atare, în weekend asta am făcut. Am mers și am cumpărat acel joc de lego mult dorit. Nu se pune chestiunea ca Rărășelul nostru, puiul nostru, cum îl alintăm, să nu aibă parte de tot confortul material din partea noastră!”

-------------

Știrea inițială

Momentele prezentate de el, de-a lungul competiției, au născut foarte multe dezbateri în mediul online, fiindcă unele persoane consideră că nu este un copil talentat, ci doar unul foarte deștept și cu o capacitate mare de memorare. Există oameni care sunt de părere că un astfel de concurs ar trebui câștigat de participanți cu înclinații artistice și nu de cineva cu abilitatea de a reține poezii și monologuri. Totuși, Rareș Prisacariu a reușit să impresioneze suficiente suflete în rândul telespectatorilor și să fie cel mai votat în marea finală.

Copilul a ajuns în ultima etapă după ce a primit trofeul Golden Buzz de la Pavel Bartoș și Smiley, care au fost impresionați de monologul său din timpul preselecțiilor. Ziua de 12 mai 2023 a fost cu adevărat specială pentru micuțul din Botoșani, căci s-a clasat pe locul întâi în marea finală, fiind urmat de doi copii ucraineni, Olya și Valera, a căror reprezentație a constat într-un număr de acrobație.

Mulți sunt curioși să afle mai multe detalii despre micul mare câștigător, mai ales dacă au fost cuceriți din prima clipă de atitudinea sa dezinvoltă. Nu este un simplu băiețel de șapte ani, căci poate face lucruri pe care alți copii de vârsta lui nu le fac. Reține texte lungi, pe care le recită apoi cu intonație și cu mare implicare, fiindcă este pasionat de actorie.

În marea finală a făcut senzație inclusiv cu discursul pe care l-a avut înainte de a-și începe numărul. Le-a povestit juraților și tuturor celor care l-au privit că momentul său a fost „inspirat de Dumnezeu” și a vorbit despre credința pe care o poartă în suflet. Iată ce a spus înainte de a-și prezenta momentul:

„În seara asta este mai multă emoție decât în celelalte etape. Și mai mare presiune. Simt că este mai grea decât toate celelalte etape. Momentul meu este inspirat de Dumnezeu și de Octavian Paler. Aș vrea să vă spun un citat din limba latină: Nihil Sine Deo – Nimic fără Dumnezeu. Adică, dacă nu ar exista Dumnezeu, nu ar exista nimic. Dacă Dumnezeu e viața mea, cum să nu-L iubesc? Știu că unii îl ignoră, dar sunt foarte fericit că sunt mai mulți care îl iubesc.”

Rareș Prisacariu este elev al Școlii Gimnaziale nr. 7 din Botoșani, iar cel mai mare vis al său este să rămână toată viața pe scenă – vrea să fie actor. Lucrează din greu pentru a-și atinge obiectivul și, în prezent, urmează cursurile de actorie de la Școala Populară de Artă „George Enescu” Botoșani. Până la vârsta de 7 ani, a citit peste 200 de cărți, iar autorul său preferat este Mihai Eminescu. Cel mai mult îi place poezia „Scrisoarea a III-a”.

Rareș Prisacariu face parte și dintr-o trupă de teatru, numită „Trupa Șoriceilor”, în cadrul căreia a interpretat mai multe roluri: șoricel, Prințul Miorlau și chiar naratorul poveștii. Se simte la fel de bine pe scenă, indiferent de personajul în pielea căruia trebuie să intre.

Deși nimeni nu poate contesta abilitatea sa de asimilare a informațiilor, mulți i-au contestat capacitatea de a înțelege textele greoaie pe care le interpretează. Unii oameni sunt convinși că multe dintre ele nu sunt potrivite pentru vârsta sa și că au fost alese de părinți.
Astfel, plasarea sa pe locul întâi în competiția „Românii au talent” a născut multe controverse. A împărțit internetul în două – sunt persoane care îl susțin pe drumul ales și persoane care consideră că un copil nu ar trebui să fie încurajat să rețină și apoi să recite texte lungi, pe care nu le înțelege.

Hari Bucur-Marcu, expert în securitate, este unul dintre aceia care care au contestat clasamentul final. Acesta a ținut să sublinieze, într-un mesaj publicat în mediul online, că băiatul de șapte ani nu are discernământ și că nu putea alege singur să urmeze acest drum la vârsta lui.

„Copiii de șapte ani nu au discernământ. Nici natural și nici legal. Desigur, la vârsta lor de șapte ani, întâlnim copii superdotați, precoci, uneori cu trei-patru ba chiar cu cinci ani înaintea leatului, cu inteligență superioară vârstei, dar fără discernământ.
Adică, chiar dacă pot citi și scrie cu câțiva ani înaintea altora de aceeași vârstă cu ei, copiii de șapte ani nu își pot alege lecturile sau domeniile de studiu, în urma vreunui proces intelectual deliberat, ci pot face doar la fel cu ceilalți copii de aceeași vârstă, care nu știu să citească și să scrie decât idei simple, pe alte subiecte: fie că citesc cuminți exact ce li se spune, fie că au ei chef să facă ceva anume, fără să știe de ce.”, a scris Hari Bucur-Marcu pe contul lui de Facebook.

Pentru a explica de ce nu este de acord cu ce s-a întâmplat pe scenă, bărbatul a oferit un exemplu concret. L-a comparat pe câștigătorul show-ului cu o studentă care învăța cursurile pe de rost, deși nu le înțelegea.

„Cât despre talentul de a citi înainte de vârsta ta, de a reține textul citit și de a-l reproduce cu intonație, aș putea comenta cu un exemplu de acum aproape o sută de ani. Pe la mijlocul deceniului 1930, la Academia de Studii Economice era o studentă care putea să recite toate cursurile, pe care le învățase pe de rost, fără efort. Îi spuneai primele două cuvinte dintr-un paragraf și ea continua să îți spună textul din paragraful respectiv, cu deplină exactitate. Cu toate astea, niciun profesor nu i-a dat vreodată nota maximă, la niciun examen. Sper că vă dați seama de ce. (...) Pe vremea asta însă cel mai talentat român posibil este un puști de șapte ani, pe care l-au pus părinții și sponsorii pe o scenă televizată, să spună cu suflet și dicție texte de trei-patru pagini format A4, despre teme formulate de aduți. ”, a mai spus expertul în securitate.

Și Marian Godină a simțit nevoia să își spună punctul de vedere, după ce multe persoane au încercat să tragă un semnal de alarmă cu privire la stilul de viață al lui Rareș Prisacariu. Din păcate, au existat și voci care l-au numit „abuzat” de părinții care l-ar fi pus să învețe atât de mult.

„Eu nu cred că acel copil, cel care a câștigat Românii au talent, e un copil abuzat. Eu cred că e un copil îngrijit, foarte bine crescut, care are parte de o educație aleasă. Aleasă de părinți, desigur, că doar nu-i aleg educația comentatorii de pe net.”, a scris Marian Godină pe Facebook.

El nu îi condamnă pe cei din familia băiețelului și chiar îi laudă pentru educația aleasă pe care i-au oferit-o. Totuși, a ținut să sublinieze că nu l-ar fi votat și, în cadrul aceleiași postări, a explicat motivele.

„Cred că are un talent de orator, cel mai probabil la pachet cu mult antrenament, și o memorie foarte bună. Sunt foarte mulți adulți care nu ar fi capabili să memoreze texte atât de lungi. L-aș fi votat vreodată pe acel copil? Cu siguranță nu. De altfel, nici nu cred că cineva i-a votat talentul oratoric și cred că pe nimeni nu ar fi impresionat dacă ar fi recitat ceva din Shakespeare, la fel cum nimeni nu ar fi fost impresionat nici de aceleași versuri, dar recitate de un adult.

Părinții i-au ales niște texte numai bune de prins la norod, niște înșiruiri de platitudini care impresionează oamenii mai mult emotivi și mai puțin raționali. Ar fi interesant să vedem niște statistici despre publicul acelei emisiuni și, mai ales, despre cei care votează. Sunt convins că nu ar fi surprize, este foarte previzibil.”, a mai scris Marian Godină în postarea sa.

Pentru că este unul dintre cei mai vocali polițiști din țară, nu s-a ferit să spună, la fel ca mulți alții, că micuțul nu are discernământ și că a ajuns pe scenă datorită alegerilor părinților.

„În concluzie, eu nu sunt revoltat, așa cum îi văd pe mulți, mai ales pentru că nu am votat, ba doar am văzut prima sa apariție, iar după câteva minute m-am minunat de ce îi mai duce capul pe unii părinți să își pună copiii să spună.
Pentru că da, un copil de vârsta lui, oricât de mult le-ar plăcea unora să creadă asta, indiferent de cât de mare ar avea IQ-ul, nu poate face nimic de capul lui, nu se poate înscrie la o emisiune, nu poate alege singur ce să recite, ce să învețe, ce să citească, cum și cu ce să se îmbrace, la fel cum un copil de vârsta lui nu răspunde în fața legii. Pentru că nu are discernământ. La fel ca mulți dintre adulții care votează.”, este modul în care și-a încheiat Marian Godină mesajul.

Jurații și telespectatorii nu au fost însă de aceeași părere, căci l-au susținut pe băiat cu tot sufletul. Acum, Rareș Prisacariu se bucură de trofeu, de premiul său de 120 de mii de euro și de popularitatea pe care a câștigat-o pe Internet.

David Popovici și-a donat medalia de aur copiilor bolnavi de cancer: „Cel mai important campionat este campionatul vieții”

Surse foto: FacebookFacebook

Surse articol: FanatikFanatikPaginademediaEvzPlaytech

Articolul urmator
Oana Pellea, mărturisiri sincere și emoționante până la lacrimi despre părinții ei. "Mama a fost dragostea vieții mele"
Oana Pellea, mărturisiri sincere și emoționante până la lacrimi despre părinții ei. "Mama a fost dragostea vieții mele"
Ce spune personajul preferat din "Friends" despre personalitatea ta
Incepe quiz
Ce spune personajul preferat din "Friends" despre personalitatea ta

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.