Vă mai aduceți aminte de soții Aldea-Teodorovici? Cât de adevărate sunt zvonurile că ar fi fost uciși într-un „accident inexplicabil”

Vă mai aduceți aminte de soții Aldea-Teodorovici? Cât de adevărate sunt zvonurile că ar fi fost uciși într-un „accident inexplicabil”

Ramona Jurubita

Sigur ai citit și tu undeva că marea Anastasia Lazariuc s-a lansat în carieră cu piesele scrise de Ion-Aldea-Teodorovici, nu? Numele soților Aldea sunt adesea pomenite în biografiile altor artiști, dar mulți nu știu cine au fost ei, de fapt.

Ion Aldea-Teodorovici a fost solist și compozitor, iar în scurta sa viață a scris peste 300 de cântece patriotice, lirice și pentru copii. Doina Aldea-Teodorovici a fost femeia ce i-a rămas alături până la moarte. Cei doi au fost căsătoriți, dar au împărțit și scena, colaborând excelent și în plan profesional. Au format un duo care a ajuns rapid cunoscut atât în România, cât și în Republica Moldova.

Maestrul Ion Aldea-Teodorovici s-a născut pe 7 aprilie 1954, în Leova, un oraș din sud-vestul Republicii Moldova, și era cel mai mic dintre cei trei copii ai familiei. Tatăl său, Cristofor Teodorovici, a fost preot și era pasionat de muzica sacră, pasiune pe care i-a insuflat-o și fiului său, încă din primii ani de viață. Viața bisericească a tatălui i-a fost inspirație mai apoi, când Ion a ajuns să compună piese ce au avut un succes răsunător.

Ion Aldea-Teodorovici pe scenă
Ion Aldea-Teodorovici 

Și nu doar tatăl a jucat un rol important în viața sa, ci și mama, care l-a susținut să urmeze cursuri în domeniu. Maria Aldea era moașă, dar acest detaliu nu a împiedicat-o să susțină visurile fiului în direcția aleasă chiar de el, de când era foarte mic. Astfel, în 1961, mama sa l-a dus la Chișinău, la Școala de Muzică „Eugeniu Coca” (astăzi Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu”), unde a studiat clarinetul. Apoi, în 1969, s-a înscris la „Școala medie de muzică” din Tiraspol, unde a studiat un alt instrument - saxofonul.

Spre dezamăgirea sa, a trebuit să ia o pauză de la muzică, fiindcă a fost înrolat în armata sovietică în orașul Zaporojie, Ucraina. Norocul său a fost că un general ucrainean l-a salvat după ce a ascultat la radio o piesă compusă de el și a fost fascinat. Atunci și-a dat seama că Ion Aldea-Teodorovici nu are ce să caute în armată, fiindcă trebuie să stea acasă și să compună în continuare. Cântecul „Crede-mă, iubire”, interpretat de Sofia Rotaru a fost „instrumentul magic”, acela care l-a ajutat să se întoarcă la studiul muzicii.

Din 1975 și până în 1981, și-a dezvoltat cunoștințele în cadrul Facultății de compoziție și pedagogie a Conservatorului „G. Musicescu” din Chișinău. A făcut parte și din formația „Contemporanul”, pe care o conducea un alt compozitor celebru al acelor vremuri, Mihai Dolgan. Atunci avut ocazia să dovedească întregii lumi că poate îmbina toate talentele pe care le avea. A fost instrumentist, compozitor și solist, toate în același timp.

Ion Aldea-Teodorovici a început să formeze un duo formidabil cu soția sa, Doina

Viața lui s-a schimbat radical în 1981, când s-a căsătorit cu Doina Marin, devenită ulterior Doina Aldea-Teodorovici. Și ea s-a născut tot în Basarabia, în familia unor intelectuali, și a cântat tot de mică. La vârsta de 14 ani era deja invitată să susțină concerte peste hotare. Cei doi s-au cunoscut prin intermediul poetului Grigore Vieru și au rămas împreună până când moartea i-a despărțit.

Pe 5 august 1982 s-a născut fiul lor, Cristofor Aldea-Teodorovici, bărbatul care duce astăzi amintirea lor mai departe. Tot în aceeași perioadă, duoul format din Doina și Ion a fost lansat la o seară de creație a poetului Grigore Vieru.

În perioada 1982-1992 cei doi soți și-au desfășurat activitatea profesională în duet. Au compus și au interpretat numeroase piese, multe dintre ele fiind strigăte ce încurajau libertatea în țara noastră, fapt ce nu era tocmai pe placul autorităților comuniste...

Melodiile lor au fost respinse de Radio și Televiziune, din cauza mesajelor ce se opuneau sistemului politic, așa că au început să cutreiere satele Moldovei, făcându-se remarcați și acolo.

În 1989, Ion Aldea-Teodorovici a primit titlul onorific Artist Emerit în Moldova. A fost extrem de apreciat și de iubit, fiindcă a scris muzică simfonică, muzică pentru filme, pentru spectacole dramatice, muzică sacră și cântece pentru copii.

El și soția au militat pentru reunirea Basarabiei cu România și chiar au fost primii care au cântat despre limba română.

Ion Aldea-Teodorovici cântând la chitară în fața soției sale, Doina Aldea-Teodorovici
Ion Aldea-Teodorovici alături de soția sa, Doina Aldea-Teodorovici

Vă mai aduceți aminte de Dana Bartzer și Dan Creimerman? Au dat celebritatea pe liniștea din spatele cortinei

În jurul morții lor s-au conturat o mulțime de povești ce aveau în centru teoria conspirației

În noaptea de 29 spre 30 octombrie, în anul 1992, mașina în care se deplasau Ion și Doina Aldea-Teodorovici spre Chișinău a intrat într-un copac în apropierea localității Coșereni, la 49 de kilometri de București.

În mașină se aflau alte două persoane, șoferul și însoțitorul, care au scăpat fără nicio zgârietură. Artiștii, care stăteau pe bancheta din spate, au fost striviți de copacul de care mașina s-a izbit. Cum a fost posibil ca șoferul și pasagerul din dreapta să scape ca prin urechile acului? Această întrebare a persistat multă vreme pe buzele celor care i-au îndrăgit.

Moartea lor tragică a fost percepută în acea perioadă ca o tragedie națională. Și mai trist este că, la momentul producerii accidentului, artista era însărcinată cu al doilea lor copil, o fetiță. Soții Aldea-Teodorovici și-au conturat întreaga activitate artistică încercând să promoveze ideea de uniune națională între Basarabia și România, alegere ce nu a fost pe placul unor oameni influenți ai vremii. Din acest motiv, mulți s-au gândit că a fost vorba despre un accident premeditat și au presupus că anumite persoane au vrut să-i reducă la tăcere.

Înmormântarea a avut loc pe 3 noiembrie 1992 la Cimitirul Central din Chișinău, unde o mulțime impresionantă i-a condus pe ultimul drum. Ziarele au remarcat inclusiv că o adunare atât de mare nu mai avusese loc decât la proclamarea independenței Moldovei!

Destinul tragic parcă s-a repetat. Ion Aldea-Teodorovici și-a pierdut tatăl când era doar un copil și exact la fel s-a întâmplat și cu fiul său, care a rămas orfan de la o vârstă fragedă.

Dar Cristofor Aldea-Teodorovici, botezat după bunic, a avut grijă ca oamenii să nu îi uite pe părinții săi. Pe 30 octombrie 2022, când s-au împlinit 30 de ani de la moartea celor doi artiști, a organizat un eveniment special în memoria lor.

La monumentul soților Aldea-Teodorovici, sculptat de Iurie Canașin, un sobor de preoți a ținut slujba de pomenire, iar un cor a „mângâiat” auzul participanților. Organizarea nu ar fi fost posibilă fără ajutorul Primăriei Municipiului Chișinău și al Direcției Cultură a municipiului Chișinău, după cum a mărturisit chiar Cristofor Aldea Teodorovici într-un mesaj publicat pe Facebook.

Iată imagini de la evenimentul emoționant, ce ilustrează și gândurile fiului care a rămas orfan la numai 10 ani, dar care nu-și va uita niciodată originile!

Tu știai povestea impresionantă a acestor artiști ce au marcat într-un mare fel istoria muzicii românești? Generațiile tinere probabil nu au auzit de ei, dar fiul lor se declară „promotorul muzicii” pe care aceștia au creat-o și speră să le ducă amintirea cât mai departe. Interesant este că și el a devenit interpret și producător muzical.

Vă mai aduceți aminte de Așchiuță și Daniela Anencov? Ce mai face astăzi minunata actriță

Surse foto: Facebook, FacebookFacebookFacebook

Surse articol: AdevarulNewsweekLibertatea

Articolul urmator
Vă mai aduceți aminte de Pupăză, Chiorete și Mârlanu? Ce mai fac astăzi protagoniștii din „Trăsniții în NATO”
Vă mai aduceți aminte de Pupăză, Chiorete și Mârlanu? Ce mai fac astăzi protagoniștii din „Trăsniții în NATO”
Cat de cuminte ai fost anul acesta?
Incepe quiz
Cat de cuminte ai fost anul acesta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.