Victor Rebengiuc își anunță retragerea: „Gata! E ultimul rol pe care-l joc!”

Victor Rebengiuc își anunță retragerea: „Gata! E ultimul rol pe care-l joc!”

Alida Enache

După o lungă carieră extrem de impresionantă în lumea teatrului și a filmului, marele actor Victor Rebengiuc își anunță marea retragere. Acesta își va încheia stagiunea la Teatrul Bulandra cu rolul pe care îl interpretează în spectacolul „Tatăl” și, totodată, va ieși definitiv din activitate.

UPDATE 11 iulie 2023: Ediția din 2023 a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu a fost de-a dreptul specială, căci participanții au avut onoarea de a-l vedea poate pentru ultima dată pe scena acestui festival pe marele actor Victor Rebengiuc. Acesta și-a anunțat încă din 2022 retragerea din lumina reflectoarelor, marcând începutul sfârșitului de carieră. Este vorba despre o carieră impresionantă de aproximativ șapte decenii. Ajuns la vârsta de 90 de ani, actorul își interpretează ultimul rol în piesa „Tatăl”, o poveste care abordează subiecte sensibile din viața de familie și care a făcut furori în rândul oamenilor ajunși la Sibiu din toate colțurile lumii. 

„Cariera mea cred că are o vârstă. Dacă am început în '56, se adună 67 de ani! Deci, o viață de om. Din 90, dacă scădem 23 fac 67. De atâția ani sunt pe scenă. Această profesie este o responsabilitate imensă. Sunt o slugă a teatrului, nu sunt un proprietar. Sunt cel care se supune legilor teatrului, care se supune personajelor pe care le joacă, încearcă să le găsească, le caută ca un nebun. Și de asta am și spus că ăsta e ultimul rol pe care îl joc! Atenție - rol! Să nu se facă o confuzie, cum se face, între rol și spectacol. Rolul ăsta îl voi juca în mai multe spectacole, până când voi putea, sau până când s-o interzice, piesa asta - dă Guvernul o hotărâre de urgență: Să nu se mai joace piesa Tatăl! Ia lăsați-ne în pace cu piesele acestea capitaliste!”, spunea actorul într-un interviu acordat pentru TVR Cultural.

În decursul celor aproape 70 de ani petrecuți pe scena teatrului, maestrul și-a încântat publicul de fiecare dată și le-a transmis mii și milioane de emoții oamenilor, așa cum a făcut-o și de această dată. Interpretarea sa a fost marcantă, după cum au numit-o cei din public, iar asta înseamnă că va rămâne în memoria și în inimile lor pentru multă vreme.

„M-a rupt! Ne-a marcat, a fost un subiect care te pune, te pune foarte mult pe gânduri și trebuie să ne schimbăm comportamentul.”, „Ne-a plăcut foarte mult… Și spectacolul în sine și să îl vedem pe Victor Rebengiuc. Înțeleg că este una dintre ultimele reprezentații sau ceva de genul. Și a ieșit în lacrimi de acolo.”, „Și eu am fost printre persoanele care au lăcrimat în timpul spectacolului.” - sunt câteva dintre reacțiile spectatorilor.

În 2022, Victor Rebengiuc mărturisea că nu se aştepta ca rolul din piesa „Tatăl” să fie atât de greu de jucat și, din acest motiv, a anunțat că va fi, totodată, și ultimul rol pe care îl va accepta. Aproximativ 5.000 de artiști din 75 de țări au urcat pe scenele din Sibiu în perioada 23 iunie – 2 iulie 2023, în cadrul ediției cu numărul 30 a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Marele Victor Rebengiuc s-a numărat printre ei, iar prezența sa nu a trecut neobservată. La final, a părăsit scena în ropote de aplauze și vizibil emoționat, cu lacrimi în ochi.

-------------

Știrea inițială

Maestrul Victor Rebengiuc, ajuns acum la 90 de ani, este pregătit să se retragă din lumina reflectoarelor, după aproape șapte decenii în care ne-a încântat cu talentul său greu de egalat. Din păcate, vârsta a început să-și spună cuvântul, iar problemele de sănătate nu-i mai permit actorului să performeze.

Imagine cu Victor Rebengiuc îmbrăcat într-o bluză neagră

„Am 89 de ani, în curând o să am 90, nu mai merge! Trupul meu nu-mi mai permite, sănătatea mea e în mare suferință, e greu.

M-am luptat foarte tare în repetițiile astea ca să pot juca rolul ăsta. Sper să-l pot juca și în fața publicului de câte ori voi putea, dar nu mai vreau să mai antamez un alt rol. Nu mai vreau. Gata! E ultimul rol pe care-l joc!”, a spus el într-un interviu acordat pentru Digi 24.

Victor-George Rebengiuc, născut în data de 10 februarie 1993, este unul dintre cei mai importanți și apreciați actori români de teatru, film și televiziune. Cunoscut și ca activist al societății civile, artistul a adus o contribuție semnificativă în universul cinematografic românesc pe parcursul a 67 de ani de carieră.

Acesta și-a făcut marele debut pe sticlă în 1956, odată cu interpretarea sa din lungmetrajul "Mândrie", al lui Marius Teodorescu. Ulterior, a câștigat aprecierea și admirația publicului larg cu rolurile jucate în "Pădurea spânzuraților" (1964) și "Moromeții" (1986).

Celor 70 de personaje pe care le-a însuflețit în filme până în prezent, li se mai alătură încă 200 interpretate pe marile scene românești. Printre piesele care l-au consacrat, amintim: „Ce înseamnă să fii onest” de Oscar Wilde (1956), „Nebuna din Chaillot” de Jean Giraudoux (1957), „Moartea unui comis-voiajor” de Arthur Miller (1956).

La momentul actual, Victor Rebengiuc poate fi admirat în rolul tatălui din piesa cu același nume de Florian Zeller, pe scena Teatrului Bulandra, unde este coleg cu soția sa, Mariana Mihuț. Spectacolul regizat de Cristi Juncu, a avut avanpremiera în zilele de 11 și 12 iunie 2022, la Sala Liviu Ciulei, de la ora 19:00. Premiera a fost pe data de 24 iunie 2022.

Citește și: Michael J. Fox renunță la rolurile cu dialoguri prea lungi din cauza bolii. Pierderile de memorie îi afectează cariera

Surse foto: Facebook

Surse articol: Tion, Hotnews, G4mediaImpactSpectacola

Articolul urmator
Adela Popescu și Radu Vâlcan își construiesc casă la Șușani. „Avem trei copii și ne dorim să își petreacă măcar vacanțele la sat"
Adela Popescu și Radu Vâlcan își construiesc casă la Șușani. „Avem trei copii și ne dorim să își petreacă măcar vacanțele la sat"
Ce carte de joc te reprezinta?
Incepe quiz
Ce carte de joc te reprezinta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.