Rețete delicioase
Înapoi la

Supe creme delicioase care te vor incalzi in aceasta iarna

Supe creme delicioase care te vor incalzi in aceasta iarna

Madalina Moraru

Fara indoiala, vedetele din bucatarie in fiecare sezon rece sunt supele creme, o alternativa delicioasa, sanatoasa si nutritiva la supele clasice.

Fie ca vrei sa le faci celor dragi o surpriza sau ca pregatesti o cina pentru prieteni, ori vrei sa te rasfeti c-un preparat delicios, supa crema nu ar trebui sa lipseasca din meniu, mai ales in prag de iarna. Pe langa faptul ca te va incalzi, o supa crema de legume este si bogata in vitamine, care iti vor asigura un supliment alimentar cat se poate de natural, iar in acelasi timp te vor pazi de racelile de sezon.

Usor de incropit, pentru acest fel principal nu este nevoie sa stai ore in sir in picioare, in bucararie, pana este gata. De aceea, ti-am pregatit cateva retete simplu de facut, care nu ar trebui sa iti rapeasca prea mult timp, alaturi de cateva sugestii despre modul cum ar putea fi servite.

Supa crema de conopida - rapida si cu putine calorii

Ce ingrediente iti vor trebui:
- 1 kg de conopida
- 3 catei de usturoi
- 250 g de cartofi (1 cartof mare si 2 mici)
- o ceapa mare
- 2 cani de supa de pui
- 2 cani de lapte
- o lingurita de sare si una de piper
- o lingurita de ulei
- cimbru

 

Cum se prepara:
Una dintre cele mai simplu de realizat supe creme este cea in care vedeta o reprezinta conopida, rezultatul final fiind unul delicios si cu putine calorii.

Marunteste usturoiul si ceapa, taie cartofii sub forma de cubulete, dupa care desprinde in bucati mici conopida. Absolut toate ingredientele in afara de sare, piper si cimbru se pun intr-o oala mare si se dau pe foc, la flacara medie spre mare. Se amesteca in mod constant, pana cand continutul incepe sa fiarba, iar dupa primul clocot se mai lasa inca 15 minute pe foc, la flacara medie.

Cand conopida incepe sa se inmoaie si poate fi zdrobita cu ajutorul unei linguri, ia oala de pe foc, iar cu ajutorul unui blender de mana paseaza continutul, pana cand acesta devine dens si cremos, avand totodata grija sa nu te frigi. Adauga sarea si piperul, amesteca, iar daca supa crema e prea groasa pentru gustul tau, mai poti adauga putin lapte sau apa, pentru a o subtia, dupa care mai las-o sa fiarba pentru inca 10-15 minute.

Serveste supa crema de conopida in boluri inchise la culoare (negru, maro, gri) pentru a da acestui fel principal un aspect elegant. De asemenea, asezoneaz-o cu putin ulei si cateva fire de cimbru proaspat, maruntit.

Supa crema de morcovi si ghimbir - un energizant dulce-picant

Ce ingrediente iti vor trebui:
- jumatate de kg de morcovi
- 3 tulpini de telina
- 2 lingurite de radacina de ghimbir maruntita
- 2 linguri de ulei de masline extra-virgin
- 2 mere rosii
- o ceapa mare
- o lingurita de cimbru maruntit
- 600 ml de supa de legume (strecurata)
- 2 lingurite de otet balsamic

Cum se prepara:
Ideala pentru zilele reci, aceasta supa crema de morcovi si ghimbir iti va da un tonus bun si-ti va oferi portia necesara de vitamine, care te vor energiza toata ziua.

Incepe prin a decoji merele, dupa care scoate-le cotorul, marunteste-le si pune-le intr-un bol. Ceapa va trebui curatata si ea de coaja si taiata cubulete, la fel vei face cu morcovii si telina.

Pune cele 2 lingurite de ulei de masline extra-virgin intr-o oala de dimensiuni medii, iar cand uleiul s-a incins adauga merele, ceapa, morcovii, telina, alaturi de cimbrul maruntit, sare si piper. Radacina de ghimbir trebuie taiata cat mai marunt cu putinta si adaugata imediat in oala pentru a nu-si pierde din aroma. Amesteca toate ingredientele pentru ca aromele sa se intrepatrunda cat mai bine si lasa-le la foc mediu pentru 15 minute, pana cand capata o nuanta aramie, caramelizata.

Peste acestea adauga supa de legume, strecurata, si asteapta pana cand intregul amestec incepe sa fiarba. Lasa oala pe foc pentru inca 15-20 de minute, pana cand legumele incep sa fie moi, dupa care, cu foarte multa grija si cu ajutorul unui blender de mana, paseaza intreaga compozitie, pana cand devine cremoasa si c-un aspect dens. Dupa gust, adauga otetul balsamic.
Intregul proces de pasare a legumelor se poate face si cu ajutorul unui blender obisnuit, in care sa adaugati pe rand o parte din cantitate, insa trebuie sa asteptati ca supa sa se raceasca, pentru a nu risca vreun accident casnic nedorit.

Supa crema de morcovi si ghimbir se poate servi impreuna cu crutoane presarate cu oregano si ulei de masline.

Supa crema de ceapa - un deliciu frantuzesc


Ce ingrediente iti vor trebui:
- 5-6 cepe albe de dimensiuni medii
- 50 g de unt
- 2 lingurite de praf de usturoi
- 4 cani de supa de legume (strecurata)
- o frunza de dafin
- 1 bagheta frantuzeasca
- 4-5 felii de svaiter sau parmezan ras
- o lingurita de sare si una de piper

Cum se prepara:
Ce poate fi mai placut decat sa savurezi un bol de supa crema usor picanta, cand termometrele indica valori aproape de inghet?

Va trebui sa incepi prin a decoji cepele si prin a le taia cat mai fin posibil, pana cand obtii o gramajoara de fasii, echivalentul unui castron plin. Intr-o tigaie, pune untul si asteapta pana cand se topeste aproape integral, la foc mic, iar pe urma adauga si ceapa, impreuna cu praful de sare si cu cele doua lingurite de usturoi.
Amesteca ingredientele si lasa-le pe foc aproximativ 40-45 de minute, pana cand ceapa incepe sa se inmoaie si capata o nuanta usor aurie, dar ai grija ca aceasta sa nu se arda. Urmeaza sa iei tigaia de pe foc, iar continutul acesteia sa fie transferat in blender cand se mai raceste.

Marunteste ceapa pana cand capata un aspect fin de pasta si transfer-o inapoi in tigaie, iar peste aceasta toarna cele 4 cani de supa de legume, alaturi de foaia de dafin, pentru un plus de gust, amestecand constant, la foc mediu, pana cand ajunge la temperatura de fierbere. Dupa un prim clocot, mai las-o sa fiarba 15-20 de minute, la foc mic.

Cand este gata, poti servi supa crema de ceapa impreuna c-o felie de bagheta in castroane cu aspect rustic sau in cani speciale pentru supa, peste care poti adauga o felie de svaiter sau presara parmezanul ras. De asemenea, poti prepara aceasta supa crema si cu supa de pui sau de vacuta, in locul celei de legume.

Ce supe creme de legume le vei pregati celor dragi pentru a-i rasfata in sezonul rece?

Sursa: lecremedelacrumb.com, healthyseasonalrecipes.com, spoonful.com

Articolul urmator
Piper verde: beneficii și proprietăți
Piper verde: beneficii și proprietăți
Ce cuvânt te definește în această primăvară?
Incepe quiz
Ce cuvânt te definește în această primăvară?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.2 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.