Berea - avantaje, proprietati terapeutice si dezavantaje

Berea - avantaje, proprietati terapeutice si dezavantaje

Alexandra Popa


Beneficiile berii

Exista patru produse naturale din care se obtine berea: apa, drojdie de bere, hamei si malt. Are circa 5% alcool cea considerata fara alcool avand între 0 și 0,5%.

Berea are un continut scazut in sodiu, grasimi saturate si colesterol. Specialistii californieni au descoperit ca berea contine destul silicon pentru a ne proteja de osteoporoza. Se spune ca femeile care consuma ocazional bere au la varsta menopauzei o densitate marita a oaselor spre deosebire de „neconsumatoare”.

Consumatorii de bere au un risc scazut de atac de cord spre deosebire de abstinenti. Aceasta se explica prin cresterea nivelului „colesterolului avantajos” si prin reducerea riscului dificultatilor circulatorii. Pe langa acestea, hameiul este o buna sursa de polifenoli, aceste substante reducand „colesterolul dezavantajos”.

Spre deosebire de cei care nu consuma bere, ceilalti au nivelul vitaminei B6 cu 30% mai mare, plus alte „elemente benefice: seleniu, potasiu, magneziu si fosfor. Riscul aparitiei pietrelor la rinichi este cu 40% mai scazut in randul consumatorilor de bere. Hameiul mai contine bioflavonoizi care tin locul unui substitut hormonal natural si are proprietati identice cu ale estrogenilor. Din acest motiv pot fi utilizati in terapiile de dupa menopauza.

Proprietati terapeutice ale berii

Berea este recunoscuta ca intretinatoare a sanatatii mentale si a unei stari de spirit degajate, lecuitoare a labilitatii, iar intr-o cantitate moderata, consumata constant, prelungeste viata.

Berii i se mai spune si „paine lichida" intrucat ingredientele principale din care se obtine sunt, de fapt, cerealele, cu precadere orzul. Fermentarea amidonului continut in materia prima este ceea ce separa bautura de restul „licorilor”. Nu este vorba despre zaharuri spre deosebire de alte cazuri.

Berea este, astazi un aliment des consumat mai ales pentru gustul placut si racoritor, pe timp de vara dar si ca motiv de interactiune sociala, de intalnire cu prietenii, relaxare sau deconectare de la cotidian. Prin continutul scazut de calciu si ridicat de magneziu si efectul diuretic binecunoscut, consumul moderat de bere protejeaza impotriva litiazei urinare. Siliciul din bere care are la baza orzul, este biodisponibil, asigurand densitatea osoasa optima. Exista si studii legat de posibilul rol anti-Alzheimer.


Xantohumolul reprezinta o substanta descoperita in hamei, care poate inhiba dezvoltarea enzimelor canceroase. 
 bere

 

Dezavantajele consumului de bere

Berea este considerata de catre unii dusmanul sanatatii in conditiile in care aceasta determina acumulari de lipide in ficat, numite intr-o expresie "ficat gras", care poate conduce la ciroza.

Femeilor insarcinate le este interzis consumul de bere si de alcool, in general, altfel risca sa dezvolte sindromul fatal al alcoolemiei: exista posibilitatea ca alcoolul sa treaca prin cordonul ombilical si sa ajunga in laptele de san, afectand chiar si creierul.

Ingrasarea este un alt dezavantaj care ar trebui luat in considerare. Berea nu are grasimi, dar alcoolul si zaharul din bere contin calorii. Astfel, un pahar cu bere are intre 150 si 450 de calorii, in functie de tipul de bere. Consumul exagerat si indelungat de bere afecteaza rinichii si ficatul.

Articolul urmator
Alimentele ce NU trebuie să lipsească din alimentația femeilor aflate la menopauză, conform Mihaelei Bilic
Alimentele ce NU trebuie să lipsească din alimentația femeilor aflate la menopauză, conform Mihaelei Bilic

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.7 (27)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (398 vizite)