Alimente bune pentru un ficat gras

Alimente bune pentru un ficat gras

Redactor Alexa Galgau

Putem spune ca ficatul este sistemul de filtrare al organismului uman, care separa substantele nocive de cele benefice si ne mentine sanatosi. Desi corpul se detoxifiaza si in mod natural, vremurile in care traim, mai exact alimentatia nesanatoasa formata din mancaruri procesate si chiar si stresul cotidian, conduc la o suprasolicitare a acestui organ de care suntem atat de dependenti.

Solutia acestei probleme vine tot de la mama natura, care ne-a pus la dispozitie numeroase alimente pentru ficat ce ajuta la curatarea corpului.

Iata care sunt acestea!

Cele mai bune alimente pentru un ficat suprasolicitat

Un ficat functional este indispensabil pentru un organism sanatos. El transforma nutrientii din alimente in componente esentiale pentru sange, stocand vitamine si minerale si producand proteinele si enzimele care echilibreaza procesele hormonale. In plus, ficatul lupta impotriva infectiilor, elimina bacteriile din sange si produce bila, cu ajutorul careia este digerata mancarea.

Problemele de sanatate ale ficatului pot fi de provenienta genetica ori pot aparea in urma contactului cu virusuri sau chimicale. Silueta nu poate decat sa sufere daca ficatul este afectat, iar riscul de obezitate creste considerabil in acest caz.

Ca regula de baza pentru a proteja ficatul, trebuie sa ai grija sa eviti consumul de tutun, alcool, cafea si zahar alb, sa faci putina miscare in fiecare zi si sa bei destule lichide. Cat despre alimentatie, poti include in dieta ta o serie de produse care ajuta functia acestui organ.

Dintre acestea, cele mai eficiente alimente pentru ficat sunt:

- usturoiul, care ajuta ficatul sa activeze enzimele care elimina toxinele si, in plus, contine alicina si seleniu, doua substante eficiente in detoxifiere;

- grapefruitul, fie mancat ca atare sau consumat sub forma de suc, care ajuta la eliminarea substantelor carcinogene si toxinelor;

- ceaiul verde, plin de antioxidanti (catechine), unul dintre stalpii de rezistenta ai oricarei diete de detoxifiere;

- legume crucifere (de exemplu, broccoli sau varza de Bruxelles), care ajuta ficatul la crearea enzimelor necesare in digestie;


 

- turmericul, un condiment asiatic care previne cancerul, ajuta la arderea grasimilor si stimuleaza productia de bila;

- uleiul de masline organic, presat la rece, in cantitati moderate, care produce o baza lipidica ce "absoarbe" toxinele daunatoare din corp, usurand putin povara ficatului;

- sparanghelul, care nu numai ca este un ajutor de nadejde pentru functia ficatului, dar intra si in categoria alimentelor care trateaza balonarea, fiind un diuretic natural.

Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa iti mentii ficatul sanatos:

1. Pentru ca acest organ are nevoie de vitamine si minerale din belsug, el trebuie sa fie mereu alimentat in acest sens. De aceea, dieta ar trebui sa fie compusa in special din fructe si legume, dar si din mancaruri cu continut ridicat de fibre.

2. Ficatul filtreaza numerosii aditivi prezenti in mancare, iar pentru a-l scuti de eforturi care pot conduce la suprasolicitare, trebuie sa eviti pe cat posibil alimentele procesate si pe cele care contin coloranti, conservanti si aditivi. Opteaza pentru produse organice, chiar daca sunt mai scumpe, iar rasplata va consta intr-o sanatate de fier.

3. Evita consumul de zahar alb si de indulcitori artificiali. Alege, mai degraba, unul dintre indulcitorii naturali, precum siropul de artar sau extractul de stevie. Optiuni sunt numeroase si nu sunt neaparat foarte costisitoare.

4. Ia un supliment de lecitina, o substanta care ajuta ficatul sa metabolizeze grasimile si sa reduca nivelul colesterolului (in plus, imbunatateste si memoria). Ea se gaseste si in produse din soia si in oua organice.

5. Nu adopta niciodata diete drastice, care cresc riscul de anemie si conduc la deficiente majore ale unor substante esentiale pentru sanatatea ficatului. In schimb, consuma regulat macar cateva dintre alimentele pentru ficat mentionate mai sus si adopta un stil de viata moderat, lipsit de excese, iar rezultatele vor fi cat se poate de multumitoare.

Alimentele pentru ficat reprezinta o cale naturala de a proteja acest organ pretios, care la randul sau ne fereste corpul de un numar mare de amenintari.

Articolul urmator
Prea mult pepene? Medicul Virgiliu Stroescu spune ce ți se poate întâmpla dacă exagerezi cu acest fruct
Prea mult pepene? Medicul Virgiliu Stroescu spune ce ți se poate întâmpla dacă exagerezi cu acest fruct
Ai gusturi proaste la mancare?
Incepe quiz
Ai gusturi proaste la mancare?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.9 (54)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (417 vizite)