Dieta in candidoza: alimente recomandate si alimente de evitat

Dieta in candidoza: alimente recomandate si alimente de evitat

Geanina Ichim

Dieta in candidoza a starnit de-a lungul timpului numeroase controverse. Unii specialisti nu cred ca un anumit regim alimentar ar putea ajuta in aceasta problema de sanatate, in timp ce altii considera ca persoana bolnava s-ar simti mai bine daca ar avea o dieta mai naturala, cu alimente proaspete, eliminand consumul de zahar si de alimente prelucrate.

Atentie, o simpla dieta nu-ti va trata candidoza, dar asta nu inseamna ca nu ar trebui sa ai grija de regimul tau alimentar. Recomandat este sa urmezi un tratament medicamentos, dupa un control la un medic specialist, ca apoi sa tii afectiunea sub control prin dieta.

Planul dietei pentru candidoza in patru pasi

Atunci cand ciuperca vinovata de aparitia candidozei a crescut excesiv, este timpul sa faci cateva schimbari in stilul tau de viata pentru a inversa acest proces.

1. Detoxifiere

In primul rand, trebuie sa-ti cureti organismul de toate toxinele care amplifica dezvoltarea candidozei. Pentru aceasta ai nevoie de sucuri din legume proaspete, apa din abundenta, ceaiuri din ierburi si de exercitii fizice.

2. Echilibreaza productia de candida

Utilizeaza o combinatie de plante cu efect antimicrobian timp de 15 zile, apoi fa o pauza de cinci zile, pentru a evita ca ciuperca sa dezvolte o imunitate la ierburi. Repeta atat cat timp este necesar. Printre aceste plante se numara urmatoarele: cicoare, cimbru, ciulin, coada soricelului, eucalipt, galbenele, ienupar, lavanda, leurda, leustean, musetel, rostopasca, salvie, sunatoare si usturoi.

3. Consuma alimente probiotice

Bacteriile probiotice echilibreaza microflora intestinala si inhiba cresterea bacteriilor daunatoare, ajuta la o buna digestie si stimuleaza sistemul imunitar, marind rezistenta la infectii. Un echilibru sanatos al florei intestinale este mentinut prin consumul de lactobacili, bifidobacteria si acidophilus, pe care le gasesti in iaurturi. In plus, bacteriile probiotice produc substante care actioneaza ca antibiotice naturale care ucid microorganismele daunatoare.

4. Imbunatateste-ti dieta

Mentinerea candidei sub control se face si cu ajutorul unei diete echilibrate pe termen lung. Acesta este secretul pentru cea mai buna aparare impotriva candidozei. Aceasta ciuperca iubeste zaharul si carbohidratii simpli, care o hranesc si o inmultesc. Pentru ca organismul sa se poate obisnui cu noul regim alimentar, incearca sa-l adopti pentru cel putin trei luni.

Alimente care agraveaza candidoza

Ciuperca vinovata de aparitia candidozei, candida albicans, poate creste excesiv in urma consumului anumitor alimente. Ea se foloseste de glucoza ca sursa de carbon pentru crestere, asa ca o dieta pentru candidoza trebuie sa elimine complet zaharul si toate sursele din care acesta ar putea preveni. In aceasta categorie se numara si sucurile din fructe, care contin o cantitate mare de zahar si fructoza.

De asemenea, o dieta alcalina incurajeaza dezvoltarea candidei, asa ca ar fi recomandate mesele neutre. Pentru a face acest lucru, poti combina carnea, care este acida, cu legumele sau salatele, care actioneaza ca un tampon pentru aciditate.

Alte alimente pe care ar trebui sa le eviti in timpul aceste infectii vaginale sunt acestea: margarina, carne preparata ca snitel, cartofi, cereale (inclusiv paste, orez, porumb, grau, mei, quinoa, hrisca, ovaz si orz), paine si produse de patiserie, muraturi, sosuri pentru salate, sosuri picante, masline verzi, sos de soia, sos barbeque, ketchup, mustar, sos Worchestershire, hrean, maioneza, alune, arahide, fistic, fructe de mare, ton, rechin si crustacee - din cauza continutului ridicat de mercur, cafea, sucuri acidulate, alcool, fructe uscate, fructe proaspete cu un continut mare de zahar.

Alimente recomandate in dieta pentru candidoza

Cele mai importante alimente care te pot ajuta sa tii sub control candidoza sunt urmatoarele:

- alimente bogate in proteine (carne de vita, carne de pui, carne de rata, peste si oua, care contin o cantitate potrivita de acizi grasi, nuci, seminte de dovleac, migdale)

- iaurt scazut in grasimi (in special cel din lapte de capra), crema de branza, smantana si unt, pentru ca acestea au cel mai scazut continut de zahar

- legume proaspete si sucuri din legume, de preferat crude, pentru ca absorb micotoxinele din organism: broccoli, telina, ridichi, sparanghel, ceapa, usturoi, radacina de ghimbir, varza, castraveti, vinete, spanac, (usturoiul si ceapa actioneaza ca anti-fungice naturale, asa ca ar trebui consumate cat mai mult cu putinta)

- ceai negru, limonada neindulcita

- sosul pentru salata poate fi preparat doar cu otet de mere nepasteurizat (bio), suc de lamaie si ulei de masline

- masline negre

- printre fructele acceptate in dieta sunt grapfruitul, ananasul si papaya.

Raportul dintre alimentele recomandate in dieta pentru candidoza este: 65 % alimente bogate in fibre (legumele), 20 %  alimente bogate in proteine, 10 %  glucide complexe (orezul brun sau basmati, fasole, linte, naut) si 5 % fructe proaspete.

Meniul unei zile din dieta pentru candidoza

Daca ai nevoie sa tii o dieta pentru candidoza, iata cateva idei pentru cele trei mese ale unei zile. Nu trebuie sa-ti faci griji pentru consumul de grasimi, decat daca tii o dieta si pentru a slabi. Acesta este modul in care a fost conceput initial organismul astfel incat sa obtina energia (grasimile), insa cu timpul a fost obisnuit cu zaharuri si cereale prelucrate.

Mic dejun: oua fierte, piept de pui pe gratar (niciodata pane), bacon (ocazional), sunca, grapfruit, suc de morcovi cu un catel de usturoi, nuci crude, iaurt.

Pranz: salata de pui, peste (cu un continut scazut de mercur), legume sotate in unt, chiftelute din carne de vita.

Cina: carne de vita, carne de pasare, vanat, carne de porc (ocazional), peste, legume crude sau usor fierte in aburi.

Bauturile permise de-a lungul zilei sunt apa, ceaiurile din plante, ceaiul verde si limonada neindulcita.

Dieta in candidoza se bazeaza pe doua mari reguli: evita alimentele care contin zahar si pe cele fermentate (muraturi, paine etc.). Mentine o dieta disciplinata timp de cel putin trei luni, apoi vei observa ca simptomele dispar. Atunci vei putea adauga in regimul tau si alte alimente, fara a reveni insa la vechile obiceiuri nesanatoase. Daca te confrunti cu acest tip de infectie, consulta-ti medicul pentru tratamentul potrivit, alaturi de care poti folosi si o dieta alimentara corecta.

 

Articolul urmator
Legume care îngrașă: ce să eviți, dacă vrei să slăbești
Legume care îngrașă: ce să eviți, dacă vrei să slăbești
Ce fel de dieta ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de dieta ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (133)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (398 vizite)