Alimente pe care le poți mânca deși au prins mucegai, potrivit unui expert în siguranță alimentară

Alimente pe care le poți mânca deși au prins mucegai, potrivit unui expert în siguranță alimentară

Lorena Pintilie

De câte ori nu ți s-a întâmplat să vezi o mică urmă de mucegai pe un aliment și să îl arunci la gunoi fără să stai prea mult pe gânduri? Dar știai că sunt o mulțime de alimente care pot fi consumate chiar dacă au început să mucegăiască pe alocuri? Da! Poți să înlături partea stricată și să consumi restul fără să îți faci griji că te vei îmbolnăvi.

Haide să vedem împreună ce alimente poți să consumi chiar și după ce au dat semne de expirare!

Mucegaiul, subiect de dezbatere pe Twitter

De curând, un subiect aprins printre utilizatorii de Twitter a fost mucegaiul, cu precădere mâncarea mucegăită, după ce în mediul online a fost distribuit un chestionar prin care specialiștii doreau să afle ce îi face pe oameni să arunce mâncarea. „Testul de dezgust alimentar” creat de specialiștii de la IDRlabs - un site web cu articole și chestionare bazate pe cercetări științifice - le cere utilizatorilor să clasifice 32 de afirmații legate de alimente în funcție de acordul sau dezacordul cu privire la anumite scenarii. La finalul testului, utilizatorului i se spune ce categorii îl dezgustă cel mai mult, subiect care a stârnit discuții aprinse pe Twitter.

„Categoriile de dezgust” din chestionar includ carnea, igiena bucătăriei și a bucătarului, mucegaiul, fructele, peștele, legumele și contaminarea cu insecte. În categoria „mucegai”, de exemplu, participanții la chestionar sunt rugați să clasifice cât de acceptabil li se pare să răzuiască mucegaiul de pe un aliment ori să taie mucegaiul de pe o felie de pâine sau sunt întrebați dacă mănâncă brânză albastră.

Ce poate declanșa cancerul, conform neurologului Vlad Ciurea

Un utilizator a răspuns întrebării „care este lucrul care te dezgustă cel mai tare când vine vorba de mâncare?” astfel: „Este scârbos dacă bucătarul unui restaurant gustă o supă cu lingura fără să o spele de fiecare dată”. Un altul spune: „Este dezgustător să mănânci pâine din care a fost tăiat mucegaiul”.

O altă dispută s-a stârnit în momentul în care s-a afirmat că nu e deloc „scârbos” sau nesănătos să continui să mănânci părțile din aliment care nu au fost contaminate cu mucegai. Într-o discuție pe Twitter, care are peste 6 milioane de vizualizări, o femeie a scris: „Faptul că atât de mulți dintre voi mănâncă părțile nemucegăite ale unei pâini care e vizibil expirată spune foarte multe despre voi”.

 

Ce alimente poți consuma chiar și atunci când prezintă urme de mucegai

Expertul în siguranță alimentară Sylvia Anderson a dezvăluit într-un interviu că, în cazul unor alimente, nu este nimic greșit în a îndepărta mucegaiul pentru a putea mânca porțiunea care nu este stricată. Printre aceste alimente se regăsește brânza tare (cum ar fi parmezanul), fructele tari și marmelada sau gemul (chiar și cel de casă).

Specialista a mai declarat că, fie că ne place sau nu, tot mai mulți oameni au început să recurgă la acest gest din cauza scumpirilor. „Dacă aș tăia mucegaiul de pe ceva, aș tăia un centimetru bun din produs, astfel încât să mă asigur că am înlăturat tot răul de pe acesta, apoi aș consuma restul fără probleme”, a mai explicat aceasta.

Anderson a mai spus că fructele și legumele tari pot fi consumate fără probleme după ce îndepărtăm partea afectată, cu condiția să nu străpungem restul alimentului cu cuțitul cu care am îndepărtat mucegaiul, pentru a nu contamina întreg fructul sau întreaga legumă. Alte produse care se supun acelorași condiții sunt brânza tare și mezelurile uscate.

Participanții la test au mai fost întrebați dacă ar mânca marmeladă sau gem dintr-un borcan din care a fost extras anterior un strat de mucegai. Majoritatea au răspuns că li se pare de-a dreptul grețos, însă experta are altă gândire. „[Gemul] Are destul de mult zahăr, care este un conservant bun. Deci stricăciunea nu pătrunde în adâncimea borcanului”, a subliniat ea.

Care este cea mai sănătoasă pâine, potrivit specialiștilor în nutriție

Ce alimente să arunci dacă apare mucegaiul

În schimb, există și alimente care sunt nocive după ce apare mucegaiul pe ele. Lista acestora include: iaurtul, smântâna și brânza moale, sosurile pentru paste făinoase, pâinea.

Cum argumentează specialista în siguranță alimentară? Chiar dacă elimini mucegaiul, umezeala prezentă în mod natural în aliment va favoriza creșterea ulterioară a sporilor. La fel se întâmplă cu sosurile pentru paste, despre care experta consideră că e absolut interzis să le consumi după ce ai extras mucegaiul. 

Ce spune Sylvia Anderson despre pâine? Nu este indicat să o mănânci după ce a început să mucegăiască pentru că prinde un miros neplăcut.

Tu ai mâncat vreodată un aliment care a început să mucegăiască?

Surse foto: Unsplash 

Surse articol: Insider

Articolul urmator
Cele mai periculoase alimente pentru ficat. Stai departe de ele!
Cele mai periculoase alimente pentru ficat. Stai departe de ele!
Poți ghici melodia după primele versuri?
Incepe quiz
Poți ghici melodia după primele versuri?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.