Meningita bacteriana acuta - simptome, diagnostic, tratament

Meningita bacteriana acuta - simptome, diagnostic, tratament

Chiriac Iulia

Sistemul nervos central este alcatuit din cutia craniana si invelisurile sale, trei la numar. Ce se intampla cand apare inflamatia la nivelul invelisului, atat de aproape de creier? 

Ce este meningita acuta bacteriana?

Creierul si maduva spinarii sunt invelite in trei membrane (dura mater, arahnoida si pia mater) reunite sub denumirea de meninge. Spatiul subarahnoidian reprezinta spatiul existent intre arahnoida si pia mater si contine lichidul cefalorahidian (LCR) cu un important rol in metabolismul sistemului nervos central, pe care il si protejeaza.

Meningita bacteriana acuta reprezinta inflamatia determinata de bacterii a spatiului subarahnoidian si se caracterizeaza prin manifestari survenite brusc: cefalee, febra, varsaturi. Reprezinta o urgenta de diagnostic care impune initierea imediata a tratamentului antibiotic specific bacteriei care a determinat aparitia meningitei acute cat si a complicatiilor survenite.

Simptomele meningitei acute bacteriene

Meningita acuta bacteriana prezinta o evolutie rapida, manifestarile clinice evoluand in mai putin de 24 de ore. Principalele simptome si semne ale meningitei bacteriene acute sunt:

- cefalee accentuata de miscarile capului;

- durere localizata de-a lungul coloanei vertebrale (rahialgie) spontana sau provocata de miscare;

- durere la atingerea tegumentelor (hiperestezie cutanata);

- delir, agitatie, depresie;

- acufene (zgomote in urechi);

- hipoacuzie;

- fotofobie (fobie fata de lumina);

- scaderea frecventei cardiace (bradicardie), semne de hipertensiune sau hipotensiune arteriala;

- convulsii (framantare, zvarcolire);

- uneori apar greturi, varsaturi;

- dispnee, cresterea frecventei respiratorii;

- sensibilitate excesiva a mirosului (hiperosmie).

Complicatiile meningitei bacteriene acute

Meningita bacteriana acuta poate evolua catre o serie de complicatii:

- colectie subdurala sau empiem care se manifesta prin febra prelungita sau reluarea febrei dupa o perioada in care temperatura corpului a fost normala, varsaturi, convulsii;

- hidrocefalia (acumularea excesiva de lichid cefalorahidian) se manifesta prin confuzie, bradicardie, hipertensiune arteriala cu alterarea progresiva a constientei;

- abces cerebral, infarct cortical, tromboza sinusului longitudinal;

- pareze si paralizii ale nervilor cranieni manifestate prin tulburi de vedere, cefaleevertij , tulburari de echilibru;

- orbire;

- retard mental;

- hemipareze (reducerea fortei si amplitudinii miscarilor voluntare intr-una din jumatatile corpului), tetrapareze (diminuarea fortei musculare in ambele maini si picioare).

- epilepsie.


 

Diagnosticul de meningita bacteriana acuta     

Semnele si simptomele (cefalee, rahialgii, acufene, bradicardie, tulburari de vedere etc) ce au evolutie rapida si progresiva determina persoanele afectate sa se adreseze, de multe ori in urgenta, medicului.

Pentru confirmarea diagnosticului de meningita bacteriana sunt necesare o serie de investigatii si examene de laborator:

punctia lombara reprezinta investigatia obligatorie pentru confirmarea diagnosticului de meningita bacteriana, prin care se extrage lichid cefalorahidian care este trimis pentru analiza. In cadrul infectiei subarahnoidiene in LCR sunt prezente modificari specifice: numarul de celule albe este crescut, in special neutrofile, glucoza este scazuta, proteinele din LCR sunt crescute.

- computer tomografie, IRM pentru determinarea eventualelor complicatii aparute si pentru detectarea potentialelor cauze neinfectioase(limfoame, lupus eritematos sistemic, traumatisme spinale);

- analize de sange necesare pentru excluderea altor cauze de meningita (virusuri, fungi, paraziti, endocardita infectioasa);

- cultivarea LCR pentru identificarea bacteriei care a determinat aparitia meningitei.

Tratamentul meningitei bacteriene acute

Terapia de prima intentie a meningitei bacteriene acute este reprezentata de antibiotice specifice bacteriei care a dus la aparitia meningitei (suspectata pe baza criteriilor de varsta, prezenta altelor boli si contextul aparitiei meningitei). Tratamentul cu antibiotice se va modifica in functie de rezultatul culturii LCR sau daca evolutia este nefavorabila.

Tratamentul complicatiilor aparute se va efectua in functie de semnele si simptomele pacientilor.

Este indicat repaus la pat pana la disparitia semnelor si simptomelor meningitei bacteriene precum si normalizarea LCR. Dieta trebuie sa cuprinda toate principiile nutritive, in primele zile lacto-hidrocarbonata, completa ulterior.

Mai este indicata evitarea consumului de cafea, alcool, bauturi carbogazoase, ciocolata timp de o luna, intrucat pot determina dilatarea vaselor de sange din creier cu aparitia complicatiilor.

Articolul urmator
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.1 (44)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.