Vertijul - simptome, diagnostic, tratament
Cuprins
- Ce este vertijul?
- Cauzele vertijului
- Simptomele asociate vertijului
- Diagnosticul vertijului
- Tratamentul vertijului
Ce este vertijul?
Vertijul sau sindromul vertiginos este inlocuit in limbajul comun de ameteli. Acest sindrom reprezinta iluzia miscarii propriului corp sau a obiectelor din jurul nostru. El nu trebuie neglijat pentru ca poate fi primul simptom al unor afectiuni severe.
Cauzele vertijului
Cauzele vertijului sunt multiple si foarte variate. Dintre acestea, amintim:
1. Cauza cardiovasculara: infarct miocardic, aritmii, bradicardie, tahicardie, cardiomiopatii, variatiile de tensiune: hipotensiunea sau hipertensiunea;
2. Cauza cerebrala: accident vascular cerebral, tumori cerebrale, cefalee, migrene, hipoxie cerebrala, dementa, emotiile puternice, ridicarea rapida in picioare, consum de alcool sau droguri. Sincopa se refera la pierderea cunostintei ca urmarea a unei perfuzii cerebrale insuficiente.
3. Afectiuni metabolice: hipoxia, hipoglicemia, deshidratarea.
4. Diferite reactii la anumite medicamente: medicatia hipertensiva, sedativele, tranchilizantele, antidepresivele, analgezicele, antibioticele, diureticele.
5. Alte afectiuni: hemoragie, infectii, alergii, anemie, afectiuni endocrine (ale tiroidei, glandei suprarenale , hipofizei).
Simptomele asociate vertijului
Vertijul poate avea unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome: |
Diagnosticul vertijului
Diagnosticul vertijului se refera de fapt la identificarea cauzei care sta la baza acestui simptom. In acest sens, prezentarea la medic devine obligatorie. Din discutia cu medicul: se va depista tipul de vertij, cum se manifesta acesta, daca are alte simptome asociate si medicul va afla istoricul medical al pacientului.
Examenul fizic va urmari cele mai frecvente cauze de vertij. I se va face bolnavului si o electrocardiograma si eventual o testare de stres a functiei cardiace, se vor lua analizele sangelui si eventual se va recomanda o scanare CT (computer tomograf).
Tratamentul vertijului
Tratamentul vertijului cuprinde in primul rand cateva recomandari pentru acasa:
- sa se consume cel putin 2 litri de lichide pe zi;
- sa se respecte mesele;
- sa se respecte orele de somn;
- sa se ridice incet dupa ce au stat intinsi o lunga perioada de timp;
- sa se ia in considerare posibilitatea ca intr-un episod de vertij, persoana sa cada si atunci e steimportant ca aceasta sa nu se loveasca. In acest sens, grija sporita a celor din jur si mascarea marginilor contondente este de mare ajutor.
Tratamentul medicamentos al vertijului trebuie sa vizeze cauza care a dus la producerea lui. In acest sens se poate apela la:
- tratarea febrei sau a posibilelor infectii;
- refacerea echilibrului electrolitic daca acesta este incriminat in aparitia vertijului;
- administrarea de oxigen;
- administrare intravenoasa de fluide pentru a rezolva deshidratarea;
- transfuzie de sange sau chiar interventie chirurgicala daca se indica;
- alte tratamente in functie de boala de baza.
Daca lumea din jurul tau este in continua miscare la propriu, ia atitudine! Un control medical si un tratament adecvat poate opri miscarea haotica!