Ce sunt OTC-urile si de ce nu este bine sa iei medicamente fara prescriptie medicala

Ce sunt OTC-urile si de ce nu este bine sa iei medicamente fara prescriptie medicala

Andreea Gluh, redactor

Cine nu a luat cel putin o data un analgezic sau un antitermic fara prescriptie medicala? De suplimentele alimentare nici nu mai vorbim, calciul, magneziul si vitaminele putand fi deja trecute pe lista de must have in dulapiorul cu medicamente. In plus, multe companii farmaceutice au scos pe piata inclusiv antidepresive fara prescriptie medicala. Astfel de pastile poarta denumirea generica de OTC, prescurtarea provenind din limba engleza, de la expresia "over the counter drugs". Chiar daca ele pot fi cumparate fara reteta, aceasta nu inseamna ca nu trebuie luate in considerare efectele secundare si interactiunile pe care le pot avea cu alte medicamente si chiar si cu unele alimente. Despre toate acestea vor vorbi, asadar, in cele ce urmeaza.

Vezi si tu ce sunt OTC-urile si care sunt aspectele de care ar trebui sa tii seama atunci cand iei asemenea medicamente fara prescriptie!

OTC-urile: o moda sau o necesitate?

Te doare stomacul? Iei un antiacid de la farmacie si se rezolva. Ai o migrena? Exista o gama larga de medicamente care te scapa de durerea de cap, de la antiinflamatoare pana la analgezice pe baza de efedrina si de cofeina. Chiar si insomniile cauzate de stresul zilnic pot fi combatute cu ajutorul unor pastile care nu necesita o reteta pentru a fi achizitionate. Aceste lucruri au devenit deja o obisnuinta, astfel incat nu ni se mai pare ciudat sa cumparam cate o cutie din cele mai comune OTC-uri. Daca te recunosti si tu in aceasta descriere, inseamna ca trebuie sa tii seama de lucrurile pe care ti le vom spune in continuare.

In primul rand, orice medicament luat fara prescriptie medicala poate avea efecte secundare nedorite. De exemplu, un simplu antitermic folosit in cazul racelilor, care poate fi cumparat cu usurinta din orice farmacie de la coltul blocului, poate afecta functia renala sau pe cea hepatica, in cazul in care bolnavul are antecedente privitoare la organele implicate. In plus, o simpla sensibilitate poate duce la reactii adverse grave in cazul administrarii unor astfel de medicamente fara prescriptie, ca sa nu mai amintim de faptul ca femeile insarcinate trebuie sa se fereasca de la a lua asemenea pastile cel putin in primul trimestru de sarcina.

Tot din categoria OTC-urilor fac parte si unele antihistaminice. Desigur ca este neplacut sa te confrunti cu o alergie care te face sa stranuti sau care duce la aparitia unor pete care, pe langa aspectul inestetic, sunt insotite si de prurit, asa ca un antihistaminic este solutia ideala. Ce te faci, insa, atunci cand se manifesta efectele secundare, care includ somnolenta si cefaleea? Desigur ca acestea te pot impiedica sa iti duci la bun sfarsit treburile zilnice si sa te concentrezi chiar si atunci cand esti in trafic. De aceea, este indicat sa ii ceri, totusi, sfatul medicului tau, pentru a te asigura ca nu te confrunti cu astfel de probleme.

Acidul acetilsalicilic are o multime de efecte pozitive pentru organism, fiind folosit in vazul banalelor raceli, dar si pentru buna functionare a aparatului circulator. Daca ai de gand, insa, ai un copil mai mic de 12 ani si ai de gand sa ii administrezi un astfel de OTC, trebuie sa stii ca il expui pericolului de a dezvolta sindromul Reye. Afla despre acesta din urma de aici !

Asadar, si de aceasta data este cazul sa ii ceri sfatul medicului de familie, pentru a preveni asemenea efecte secundare grave.

Antidepresivele fara prescriptie sunt si ele la mare cautare in farmacii, avand in vedere faptul ca se mediatizeaza anumite medicamente de acest gen. Desi cele care fac parte din aceasta categorie care nu necesita reteta pentru a fi eliberate contin diverse combinatii de plante si de minerale, este posibil sa te confrunti cu o mica problema, in cazul in care, de exemplu, ti s-au prescris anticonceptionale. Acestora din urma li se va diminua efectul intr-atat incat te poti confrunta cu sangerari intermenstruale si poti chiar sa ramai insarcinata. De aceea, este bine sa pui in balanta riscurile la care te supui cand iei astfel de OTC-uri.

Nu in ultimul rand, trebuie sa stii ca anumite medicamente fara prescriptie pot interactiona intr-un mod neplacut cu unele alimente. Unul dintre aceste cazuri il reprezinta combinatia de calmante pentru tusea seaca si sucul de grapefruit. Fiind racita, probabil ca te gandesti ca un suc de citrice, bogat in vitamina C, este binevenit in tratarea afectiunii. In acest caz, nu este indicat sa alegi grapefruitul, mai ales daca in acelasi timp iei medicamente pentru tusea seaca, fiindca este posibil ca efectul acestora din urma sa fie inhibat.

Desigur ca exista o multime de alte exemple de OTC-uri pentru care ar trebui sa consulti, in prealabil, medicul. Daca nu vrei sa mergi la cabinet, poti apela la o alta varianta: sfatuieste-te cu farmacistul. Da-i detalii legate de starea ta de sanatate, de alergiile pe care le ai si de obiceiurile alimentare sau cele referitoare la consumul altor medicamente, chiar daca acestea sunt luate pe baza de reteta, cum ar fi anticonceptionalele. In acest fel, poti sa te asiguri ca nu vor aparea efecte secundare neplacute.

Articolul urmator
Inima rănită: ce este și cum te afectează de fapt
Inima rănită: ce este și cum te afectează de fapt
Ce cadou sa-i iei iubitului de Sarbatori?
Incepe quiz
Ce cadou sa-i iei iubitului de Sarbatori?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.6 (14)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.