Rectocel- simptome, diagnostic si tratament

 Rectocel- simptome, diagnostic si tratament

Tiganasu Olivia

Rectocelul este o afectiune ce se manifesta prin fisurarea septului recto-vaginal. Prin aceasta fisura tesutul rectal iese in vagin sub forma unei hernii. Simptomele care apar pot fi usoare, reprezentate de senzatia de presiune in vagin, sau pot fi severe, cu sangerare vaginala, incontinenta fecala intermitenta sau chiar prolapsul herniei la exteriorul vaginului sau prolaps rectal prin anus.

Tratamentul rectocelului depinde de severitatea manifestarilor si poate cuprinde modificari alimentare (cresterea aportului de fibre si de apa), exercitii fizice pelvine, folosirea de prokinetice, terapie hormonala pentru femeile in menopauza si diferite forme de chirurgie-tehnici de colporafie.

Care sunt cauzele rectocelului?

Cauza rectocelului poate fi reprezentata de multipli factori, insa cel mai comun este nasterea, mai ales a copiilor supraponderali sau nasterile rapide.

Folosirea forcepsului este un marker pentru leziunile si fisurile vaginale, care la randul lor joaca un rol important in formarea rectocelului. Riscul aparitiei rectocelului creste cu numarul nasterilor vaginale, desi poate aparea si la femeile care nu au nascut niciodata.

Alte cauze ale rectocelului sunt reprezentate de:
-histerectomie
-diverse interventii pelvine
-constipatia cronica
-tenesmele rectale

Rectocelul este mai frecvent la femeile varstnice decat la cele tinere. Estrogenul, hormonul care ajuta la mentinerea elasticitatii tesutului pelvin, scade dupa menopauza, determinand risc crescut pentru rectocel.

Simptomele rectocelului

Prolapsul organelor pelvine este o conditie frecventa a carei incidenta este in crestere. Multe cazuri de prolaps al peretelui vaginal posterior apar alaturi de alte defecte ale sustinerii pelvine.

Pacientii cu rectocel se prezinta adesea cu senzatia de presiune pelvina sau senzatia de incontinenta.

Simptomele rectocelului sunt frecvent accentuate de pozitia sezanda si sunt ameliorate de intinderea in pat. Printre manifestarile frecvente in rectocel se numara:
-senzatia de masa straina in vagin
-presiune pelvina
-durere pelvina
-durere lombara
-dificultate la actul sexual 
  

Alte simptome legate direct de rectocel cuprind dificultati la defecatie, imposibilitatea de a evacua complet rectul, tenesme si constipatie.

Diagnosticul rectocelului

Pentru stabilirea diagnosticului de rectocel este necesar un examen pelvin, care defineste gradul de prolaps si ajuta la determinarea integritatii tesutului conjunctiv si a sustinerii musculare a organelor pelvine. Toate portiunile vaginului trebuie evaluate.

Inainte de stabilirea conduitei terapeutice, se vor efectua teste aditionale pentru a asigura ca pacientul a fost testat si pentru alte conditii medicale ale disfunctiei planseului pelvin. Testele sunt fiziologice, ale functiei vezicale sau rectale, si teste imagistice pentru a clarifica anomaliile anatomice.

Tratamentul rectocelului

In general, tratamentul rectocelului este determinat de varsta pacientei, dorinta de a avea copii in viitor, dorinta de activitate sexuala, severitatea simptomelor, gradul de dizabilitate si prezenta complicatiilor medicale.

Indicatiile de tratament chirurgical in rectocel cuprind dorinta de indepartare definitiva a masei din vagin, dar cel mai adesea prezenta durerii pelvine si lombare.

Pentru a preveni rectocelul se impun o serie de masuri, precum:
-diagnosticul si tratarea tulburarilor metabolice si respiratorii cronice
-corectarea constipatiei
-corectarea tulburarilor intraabdominale care pot cauza cresterea cronica a presiunii intraabdominale
-administrarea de estrogen la femeile in menopauza.

Articolul urmator
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (33)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Mirela (anonim)
    26 octombrie 2011 17:05

    Buna ! Recomand un consult la sectia de specialitate de la Centrul Medical Focus. Am avut problema aceasta, inca o am dar ma simt mai bine si am fost acolo. Pot spune ca medicii sunt niste experti si chiar ii recomand.